23.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][40]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Tiesitkö tämän PGA Championshipistä?

Kauden toinen major-turnaus pelataan Long Islandilla New Yorkissa. Kuva: Getty Images

Lue ytimekäs tietopaketti yli satavuotiaasta majorista, joka pitää sisällään myös mielenkiintoista historiaa.

Torstaina käynnistyvä PGA Championship on kilpagolfia seuraaville eurooppalaisille vierain kaikista neljästä major-turnauksesta. Kilpailun tunnettuus on kuitenkin jatkossa paranemaan päin uuden paikkansa ansiosta kisaohjemassa golfkauden ensimmäisellä puoliskolla. Mutta millaisesta turnauksesta ammattilaisten etujärjestön Amerikan PGA:n mestaruuskilpailussa on oikein kyse.

– PGA Championship pelattiin ensimmäisen kerran Siwanoy Golf Clubilla New Yorkissa vuonna 1916.

– Pelimuotona oli vuoteen 1957 saakka match play. Voittajan osuus kokonaispalkintosummasta oli aluksi 500 dollaria, viimeisen reikäpelimuotoisen turnauksen ykkönen Lionel Hebert kuittasi 8000 taalaa.

– Match play -formaatin aikana ei ollut epätavallista lyöntipelikarsinta huomioiden, että finalistit pelasivat viikon aikana 200 reikää golfia. Pelimuoto vaihtui 50-luvun jälkipuolella lyöntipeliksi lähinnä televisioyhtiöiden ja joidenkin pelaajien ponnekkaiden vaatimusten seurauksena.

– Aiemmin elokuussa kauden viimeisenä majorina pelattu PGA Championship käydään jatkossa Mastersin ja U.S. Openin välissä. Paluun toukokuulle kilpailu tekee 70 vuoden tauon jälkeen. Se merkitsee sitä, että voittoa puolustava Brooks Koepka saa huonoimmassa tapauksessa pitää hallitsemaansa titteliä hallussaan vain yhdeksän kuukautta.

– PGA Championship pelataan tyypillisesti Yhdysvaltain itäpuolella. Läntisissä osavaltioissa turnaus on käyty sen 101-vuotisessa historiassa vain kymmenen kertaa, viimeksi Saheleessa Seattlen seudulla vuonna 1998.

– Kilpailu on majoreista ainoa, mihin osallistuu vain ammattilaisia, yhteensä 156 pelaajaa. PGA of America -järjestön opettavilla klubivalmentajilla on turnaukseen 20 pelaajan kiintiö. Yksi heistä, Australian Craig Hocknull, pelaa kahdella ensimmäisellä kierroksella Mikko Korhosen kanssa.

– Kisakenttä Bethpage Black on ensimmäinen public-kenttä, jolla PGA Championship pelataan. New Yorkin Long Islandilla sijaitseva kenttä on isännöinyt kahdesti U.S. Openia viime vuosikymmenellä. Myös vuoden 2024 Ryder Cup käydään Bethpage State Parkissa.

-Tapahtuman sloganina oli hetken aikaa ”Glory’s Last Shot”, mutta sen katsottiin heikentäneen edessä olleiden PGA Tourin playoffien markkinointia. Tämän seurauksena uudeksi iskulauseeksi valittiin: This Is Major”.

– Turnauksen palkintopotti on 11 miljoonaa dollaria, mistä voittajan osuus on 1,98 miljoonaa. Mestari pääsee nostelemaan myös Wanamaker Trophy -pokaalia, jolla on painoa 12 kiloa ja pituutta 71 senttiä. Kyseessä on major-turnausten kookkain kiertopalkinto. Nimensä pysti on saanut PGA of America -järjestön perustajan Rodman Wanamakerin mukaan. Hän lahjoitti kilpailun ensimmäisen pokaalin.

– Eniten voittoja PGA Championshipissä ovat saavuttaneet Jack Nicklaus ja Walter Hagen, joilla on molemmilla viisi ykköstilaa. Kisan vanhin voittaja on Julius Boros, joka voittaessaan vuonna 1968 oli 48-vuotias. Nuorin mestari on puolestaan Gene Sarazen, jolla vuoden 1922 turnauksessa oli ikää 20 vuotta.

– Ylivoimaisin voittomarginaali on vuodelta 2012, jolloin Rory McIlroy jätti kakkoseksi sijoittuneen David Lynnin kahdeksan lyönnin päähän. Match play -aikakaudella pahiten finaalivastustajaansa ryöpytti Paul Runyan, joka nitisti Sam Sneadin numeroin 8/7.

– Kovin 72 reiän voittotulos, 264 lyöntiä, on Brooks Koepkalla, jonka hän pelasi viime vuonna Bellerive Country Clubilla. Paras tulos kentän pariin suhteutettuna on Jason Dayllä, joka paineli vuoden 2015 turnauksessa Whistling Straitsilla lukeman -20.

– Voittaja saa automaattisen kutsun kolmeen muuhun majoriin ja Players Championshipiin viideksi vuodeksi sekä PGA Championshipiin koko peliuran ajaksi. Mestarille heltiää myös pelioikeus PGA Tourille viidelle ja European Tourille seitsemälle kaudelle meneillään oleva kausi mukaan lukien.

– PGA Championship palaa ensi kaudella ensimmäisen kerran USA:n länsipuolelle 22 vuoteen, kun San Franciscossa Kaliforniassa sijaitseva TPC Harding Park isännöi turnausta.

Lue seuraavaksi: Hurjamaineinen Bethpage Black haastaa maailmantähdet – keitä se suosii?

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje