26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Täysin ”yöstä” tullut Colsaerts päätti yli seitsemän vuoden voitottoman kautensa

Nicolas Colsaerts oli päässyt edellisen kerran halaamaan ET:n kilpailun palkintopystiä toukokuussa 2012. Kuva: Getty Images

Kalle Samooja säilytti paikkansa top 20:ssa, ja Tapio Pulkkanenkin sivusi sunnuntaina parasta tulostaan Ranskan avoimissa.

Open de France -kilpailun päätöskierrosta ja etenkin sen sisääntuloa leimasi osin hermostunut voittotaistelu, jossa pyttyä tarjottiin vaihtuvin tilantein kolmellekin eri pelaajalle. Lopulta Nicolas Colsaerts (-12) sai pidettyä itsensä sen verran koossa, että otti voiton lyönnin erolla Joachim B. Hanseniin.

Colsaerts lähti sunnuntaihin kolmen lyönnin johtoasemasta. Vaikka hän teki kierroksen alussa kaksi birdieä, mahtui ensimmäiseen kolmannekseen myös kolme bogia. Kun belgialaisen kanssa viimeisessä ryhmässä pelannut George Coetzee pelasi ykkösen bogista huolimatta eleettömän tasapainoisesti, näytti vaakakuppi kääntyvän vaivihkaa hänen suuntaansa.

Coetzee jatkoi yhdeksännellä reiällä (par 5) niukasti loiskahdukselta välttynyttä avaustaan lammessa seisten turvalliseen paikkaan, ja sai hengen päälle upotettuaan hetken kuluttua pitkän birdie-putin viheriön ulkopuolelta.

Tätä seurasi välittömästi kaksi birdieä lisää, ja eteläafrikkalainen siirtyi Le Golf National -kentällä kuskin paikalle. Seuraavalla reiällä bogin tehnyt Colsaerts päästi Coetzeen jo kahden lyönnin johtoon, mutta väänsi itsensä uudelleen paalulle peräkkäisten birdien ja eaglen ansiosta.

Molemmat hermoilivat 15:llä, missä Coetzeelle merkittiin tripla ja Colsaertsille tuplabogi. Loppu oli seesteisempi, eikä kumpikaan tehnyt enää parista poikenneita reikätuloksia.

Kärkiryhmän temmellettyä keskenään, oli kaksikon edellä pelannut Joachim B. Hansen tehdä kaikessa rauhassa yllätyksen. Kahden C:n seikkailu 15:llä nosti tanskalaisen kärkeen, mutta hänen kohtalokseen koitui toiseksi viimeisellä lipsahtanut tuplabogey.

Viime vuonna kaksi ykköstilaa CT:llä haalineelle Hansenille jätti varmasti hampaankoloon myös lauantain kierroksen 13. reiällä (par 4) tullut yhdeksikkö. Kyseessä oli joka tapauksessa kisassa ainoana pelkkiä kuutosella alkavia kierrostuloksia pelanneen Hansenin uran tähän asti kovin suoritus.

Coetzeen kohdalla Euroopan ”valloitus” jäi vieläkin tekemättä, vaikka hyviä yrityksiä on lukuisia. Pretorialainen on voittanut ET:llä neljä turnausta, ja kaikki ovat tulleet Afrikan mantereella.

Colsaertsille, 36, voitto toi ison helpotuksen, sillä edellisestä ja uran toisesta European Tour -voitosta oli ehtinyt kulua jo lähes 7,5 vuotta. Se on kuitenkin kaukana kiertueen ”ennätyksestä”, jota pitää hallussaan toissa keväänä uransa lopettanut Anthony Wall. Englantilaisen kahden ET-voiton välillä vierähti hulppeat 16 vuotta ja seitsemän kuukautta.

Kalle Samooja pelasi vaikealla kentällä kelpo turnauksen. Kuva: Getty Images

Kymmenen vuotta sitten Challenge Tourilla Vanajanlinnan kilpailussa ammattilaisvoittajana debytoinut Colsaerts pelasi vuonna 2012 ensimmäisenä belgialaisena Medinahin ikimuistoisessa Ryder Cupissa. ”Belgian Bomber” teki ensimmäisessä nelipallo-ottelussaan kahdeksan birdieä saalistettuaan Lee Westwoodin kanssa matsivoiton kaksikosta Tiger Woods-Steve Stricker.

Hän kolkutteli samoihin aikoihin paikkaa maailmanlistalla top 30:een, mutta ura alkoi pian käydä laskusuuntaiseksi. Colsaerts palasi vuonna 2017 hetkellisesti OWGR-rankingissa sadan joukkoon, kunnes ehti valahtaa tänä syksynä jo kauas 400:n huonommalle puolelle.

Vaisusti pitkin kautta pelannut Colsaerts oli jo lähes ”tuomittu” hakemaan vauhtia ET:n karsinnoista, joten hänen voittoaan Pariisissa voidaan pitää lähes täydellisenä yllätyksenä.

Kilpailun suomalaisista Kalle Samooja (-3) käytti neljänteen kierrokseen 71 lyöntiä jakaen 18. sijan. Turkulainen oli kierrostaan pitkään kaksi alle, mutta loppupuolella tulleet kaksi bogia pudottivat hänet 15:n joukosta.

”Hyvä rypistys vikalle kiekalle. Hyvää ’graindailua’, kuten golfmaailmassa todetaan. Paikkoja jäi kyllä läjä käyttämättä ja loppu tavallaan harmittaa, mutta ehkä golfmaailman vaikein neljän reiän lopetus vastatuuleen”, Samooja kertoi tiedotteessa.

”Täytyy olla tyytyväinen viikon panokseen ja kohtuu tasaiseen esitykseen. Ensi viikolla paketoidaan runkosarja Portugalissa”, hän jatkoi.

Tapio Pulkkasen (+7) esitys Open de France -kilpailussa oli epätasainen, sillä joukkoon mahtui kaksi hyvää ja kaksi huonoa kierrosta. Sunnuntaina oli vuorossa hyvä kierros.

”Hyvä viimeinen kierros. Puttaamisessa oli päivittäin isoa vaihtelua. Kaiken kaikkiaan myös ankara kenttä, joka rankaisee kovin huonoista lyönneistä. Vika päivä oli hyvä ensi viikkoa ajatellen”, sanoi tuloksen 69 pelannut Pulkkanen.

”Hattu-Tapio” on jo varmistanut ET-korttinsa ensi kaudeksi, mutta tähtäimessä on päästä vielä mukaan kiertueen finaalisarjan ensimmäiseen kilpailuun Turkkiin. Se edellyttänee runkosarjan päätöskilpailussa Portugalin Vilamourassa top 5 -sijoitusta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje