Tärppääkö taas? - Golfpiste.com

1.10.–8.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][15]
KilpailuaSuomalaista

1.10.–8.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][15]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Tärppääkö taas?

Rory McIlroy starttaa luottavaisin mielin PGA Championshipiin. © Getty Images

Vanhan mantereen huippugolf on kokenut viime aikoina kosolti tähtihetkiä. Major-voitto toisensa perään on tullut kuin tilauksesta, lisäksi pitkän ajan kuntopuntarina toimivan maailmanlistan piikkipaikalla on vuoden 2010 lokakuusta lähtien näkynyt vain eurooppalaisia pelaajia.

Menneet 14 kuukautta kattava major-tilasto on ET:n pelaajiston näkökulmasta mairitteleva. Menestysputken käynnisti Graeme McDowell, joka juhli viime vuoden kesäkuussa ensimmäisenä eurooppalaisena US Openin (Pebble Beach) voittoa 40 vuoteen.

Jatkoa seurasi kesäkuussa, kun todellinen jackpot osui Euroopan kiertueen ”vierastyöläisistä” Louis Oosthuizenin kohdalle: eteläafrikkalainen voitti British Openin (St Andrews) seitsemän lyönnin erolla LeeWestwoodiin. Elokuussa Martin Kaymer osoitti PGA Championshipin mestaruudellaan Whistling Straitsilla, että maailman golfvaltikka oli hiljalleen siirtynyt Atlantin toiselle puolelle.

Jo toista vuotta yhtä juhlaa

”Itseluottamus, jonka major-turnauksen voitto antaa on jotain, mitä ei voi mihinkään muuhun verrata. Olet voittamaton yhdessä vuoden suurimmista kilpailuista, siitä saamasi mielihyvä on äärimmäinen”, kauden viimeisen major-turnauksen voittoa puolustava Kaymer sanoi alkuviikolla Georgiassa.

”Menestyksen eteen on tehtävä valtavasti töitä ja uhrauksia, mutta joskus se palkitaan.”

Kausi 2011 on jatkunut edellisen viitoittamalla tiellä. Toinen eteläafrikkalainen ET-jäsen Charl Schwartzel valloitti keväällä Augustan tekemällä Mastersin historian ensimmäisenä voittajana finaalikierroksen loppuun neljä peräkkäistä birdietä. Vielä tuoreimmassa muistissa on Rory McIlroyn Congressionalilla ottama ”rökelevoitto” US Openissa ja Darren Clarken tunteelliset juhlat British Openissa (Royal St George’s).

Olisiko

Olisiko pitkästä aikaa maailmanykkösen vuoro voittaa major-turnaus? &copy Getty Images

Maailmanlista kuvastaa hyvin pelaajien edesottamuksia parin viimeisen vuoden ajalta. Siitä huolimatta on hieman erikoista, etteivät Tiger Woodsin ”vallasta suistumisen” jälkeiset listaykköset Westwood ja Luke Donald ole koskaan voittaneet major-turnausta.

World Ranking palkitsee toki isojen turnausten voittajat niiden arvoon kuuluvalla tavalla, mutta paras keino pysytellä listan yläpäässä on sijoittua kilpailussa kuin kilpailussa top-10:een. Tämän taidon sekä Westwood että Donald omaavat erityisen hyvin: molemmat (Donald toinen, Westwood yhdeksäs) olivat tutulla paikalla myös viimeviikkoisessa World Tourin turnauksessa.

Osaavat britit silti voittaakin. Westwood oli keväällä ykkönen peräkkäin pelatuissa Indonesian ja Korean turnauksissa. Donaldin plakkarissa on tältä kaudelta vielä komeammat Arizonan reikäpeliturnauksen, Scottish Openin ja BMW PGA Championshipin voitot.

Kun torstaina käynnistyvän PGA Championshipin voittajasuosikkeja puntaroidaan, ei kumpaakaan voi jättää laskuista pois – tälläkään kertaa.

McIlroylla palikat järjestyksessä

McIlroyn mahdollisuuksia voittaa toinen major-turnaus tällä kaudella pidetään suurina, jos on tuijottaminen suoraan vedonlyöntitoimistojen kertoimiin. Ja miksipä ei. Kun hän kuittasi ”Mastersin painajaisen” kaksi kuukautta myöhemmin, on psyyke isojen turnausten menestykselliseen päättämiseen varmasti hallinnassa.

”Pelini on erittäin hyvässä kunnossa. Harjoittelu on sujunut täällä (Atlanta Athletic Club) loistavasti ja pelin asetukset griineihin nähden ovat kohdallaan”, McIlroy sanoi kisan aattona.

”Pidän PGA of American (Yhdysvaltain ammattilaisjärjestö) tavasta virittää kenttää, se suosii ennen kaikkea pallonlyöjää. Jotenkin tuntuu, että Masters ja PGA Championship sopivat kilpailuina minulle parhaiten.”

Steve

Steve Stricker ansaitsisi uurastuksestaan kunnon palkinnon. &copy Getty Images

Viimeksi yksi pelaaja on voittanut kaksi major-turnausta samalla kaudella kolme vuotta sitten. Padraig Harrington oli vuonna 2008 British Openin lisäksi paras PGA Championshipissä.

Yhdysvaltalaisten kestosuosikkien listalta on tällä kertaa pudotettava Phil Mickelson ja Matt Kuchar. Molemmilla kun on peli ollut jo jonkin aikaa varsin yskähtelevää. Myöskään Woodsin ja Jim Furykin voiton puolesta ei kannattane pistää lanttejaan likoon.

Parhaimmat mahdollisuudet kotivoittoon saattavat olla Steve Strickerillä, Dustin Johnsonilla ja Rickie Fowlerilla. Lisäksi Nick Watneyn edesottamuksia on pidettävä silmällä.

Sankarinviitta tarjolla

On jossain määrin outoa, että major-voitot ovat toistaiseksi kiertäneet Strickeriä: hänen kaltaiselleen luotettavalle pelaajalle yhden kirkkaan kruunuun olisi jo luullut langenneen. Stricker on sijoittunut kymmenessä viimeisimmässä turnauksessa joka kerta top-20:een, joten on selvää, että jenkit laskevat Atlanta Athletic Clubilla paljon hänen varaansa.

Johnsonin ”bunkkeriskandaalista” on kulunut pian vuosi. Hän on voittanut viimeisen kolmen vuoden aikana vähintään yhden turnauksen, mutta olisiko kauden avausvoiton vuoro tulevana sunnuntaina? British Openin toinen sija oli vahvistus sille, että Johnson on Georgiassa merkitty mies.

Fowlerin voitto saisi jenkit ulvomaan kuuta pitkäksi aikaa. Räväkän ja värikkään nuorukaisen menestys PGA Championshipissä aiheuttaisi yhdysvaltalaisessa huippugolfissa sellaisen piristysruiskeen, että muutkin uskaltaisivat alkaa taas voittaa.

Jason

Jason Day kuuluu PGA Championshipin suurimpiin ennakkosuosikkeihin. &copy Getty Images

Lähinnä uskaltamisesta on major-voitto myösWatneyn kohdalla kiinni. Maailmanlistalla kymmenenneksi nousseella pelaajalla on tällä kaudella kahden hienon voiton (Doral ja Aronimink) lisäksi koossa kahdeksan top-10-sijoitusta.

Oli miten oli, tuskin jenkeille riittää pitkässä ”tappiokierteessä” muu kuin voitto. Jos haaveet vetävät tälläkin kertaa vesiperän, venyy major-turnausten voitoton jakso ensi kevään Mastersissa kahden vuoden pituiseksi. Sankarinviitan lisäksi mahdolliselle yhdysvaltalaisvoittajalle on tulevina päivinä luvassa pitkä jono selkään taputtelijoita.

Australialaisen vuoro?

Muista pelaajista osakkeet ovat korkealla ainakin Adam Scottin ja Jason Dayn kohdalla. Sunnuntaina Bridgestone Invitationalin voittanut Scott juhli viisi vuotta sitten tämänviikkoisella kisakentällä Tour Championshipin ykköstilaa. Saattelevatko mukavat muistot Georgiasta hyvävireisen pelaajan toiseen peräkkäiseen voittoon? Edellisestä PGA Championshipin australialaisvoitosta (Steve Elkington) on kulunut jo 16 vuotta.

Aussikaksikosta Day on ollut tänä vuonna tapetilla Mastersissa, Playersissä, US Openissa ja Bridgestonessa. Isoissa ”kinkereissä” viihtyvät pelaajat saavuttavat yleensä jotain suurta ennemmin tai myöhemmin…

Nelonen Pro (suomeksi) ja Viasat Golf (englanniksi) lähettävät suoria kisaselostuksia PGA Championshipistä torstaista sunnuntaihin.

Lähetysajat Nelonen Prolla:

Torstai 11.8. klo 21, Pro 1 Perjantai 12.8. klo 21, Pro 1 Lauantai 13.8. klo 21.30, Pro 1 Sunnuntai 14.8. klo 21.30, Pro 1

Selostuksesta vastaa Teemu Tyry

Marko Kuivasaari

Osallistu US PGA veikkaukseen ja voita Titleist tuotteita, yhteistyössä Peltomäki Golf ja Titleist

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje