Tapio Pulkkanen odottaa paikkaa ET:n karsintafinaaliin - Golfpiste.com

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista

7.2.–14.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][10]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Tapio Pulkkanen odottaa paikkaa ET:n karsintafinaaliin

Tapio Pulkkanen sai pelinsä kulkemaan kesän alussa. Vaan nähdäänkö loppuhuipennusta ET:n karsintafinaalissa?. Oikealla valmentaja Tommi Nousiainen.

PGA de Catalunyan kentät Stadium ja Tour isännöivät jo kahdeksatta kertaa peräkkäin karsintafinaalia. Tarjolla pääkiertueelle on 25 paikkaa (+saman tuloksen tehneet). Neljän kierroksen jälkeen kahdelle viimeiselle selviävätkin saavat vankan kategorian Challenge Tourille.

Kymmenestä karsinnan toiseen vaiheeseen osallistuneesta suomalaisesta finaaliin ylsi Kalle Samooja. Tapio Pulkkanen teki viimeisellä reiällä bogeyn jääden uusinnassa ilman suoraa paikkaa. Kotkalainen on kuitenkin kisapaikalla, ja hän on tällä hetkellä ensimmäisenä varamiesten listalla.

”Odotellaan ja katsotaan tuleeko loukkaantumisia tai sairastumisia. Keskiviikkona pelasin Kallen kanssa harjoituskierroksen. Valmistautuminen etenee kuten aivan normaalin kaavan mukaan”, Nordic Leaguella viisi kisaa kauden mittaan voittanut Pulkkanen kertoi.

Samooja on mukana finaalissa ensimmäistä kertaa. Hänellä on caddienään toinen PGA-pro, Turussa asuva Loimijoki Golfin kasvatti Riku Mattila. Samoojan valmistautumisesta ja tunnelmista lisää Golfpisteen sivuilla perjantaina.

Vanhoja tähtiä ja tulevaisuuden toivoja

Karsintafinaalistien kirjo on hyvin värikäs. Mukana on runsaasti pääkiertueella menestyneitä konkareita, toisessa ääripäässä ovat urallaan nosteessa olevat juniori-ikäiset tähdet.

Jarmo Sandelin (48-v) on pelaajista vanhin. Viidesti ET:lla voittanut Imatran kasvatti pelasi myös yhden Ryder Cupin, European Tourin taso on ollut hänelle kuitenkin viimeisten vuosien aikana liian kova. Karsintojen toisessa vaiheessa Sandelin sai loistavan alun kisalleen ja selvitti itsensä finaaliin. Karsinnoissa hän oli ensimmäisen kerran mukana jo syksyllä 1987, paikka isojen poikien kiertueelle varmistui vasta kaudelle 1995, jolloin Sandelin oli kauden tulokas.

Jarmo Sandelin skoolasi Linna Golfissa vuonna 2009 pidetyssä Challenge Tourin kisan pro-amissa yhdessä <a href=Mika Walkamon kanssa. Sandelin pääsee ikänsä puolesta Senior Tourille keväällä 2017.">

Jarmo Sandelin skoolasi Linna Golfissa vuonna 2009 pidetyssä Challenge Tourin kisan pro-amissa yhdessä Mika Walkamon kanssa. Sandelin pääsee ikänsä puolesta Senior Tourille keväällä 2017.

Ryder Cupista kokemusta finalisteista on myös loukkaantumisista kärsineillä Edoardo Molinarilla ja Sören Hansenille. Kokeneiden ja menestyneiden pelaajien sarjaan menevät mm. Kenneth Ferrie, Peter Hedblom, Nick Dougherty, Peter Lawrie ja Jose-Manuel Lara.

Seuratuimmat nuoret pelaajat ovat amatööristatuksella vielä pelaava Marcus Kinhult sekä Challenge Tourin kisan Aura Golfissa elokuussa voittanut Saksan Dominic Foos.

19-vuotias Kinhult voitti kauden aikana Lytham Trophyn Skotlannissa ja Junior Invitational-kisan USA:ssa. European Tourilla hänellä on kolme kisaa lyhyellä uralla. Saldo on hämmästyttävä, kymmenes, 21. ja 31. sija. Kinhultia pidetään Ruotsin kaikkien aikojen lupaavimpana pelaajana ikä huomioiden.

Dominic Foos ja vanhempansa olivat Turun Ruissalossa yhtä hymyä ylivoimaisen voiton jälkeen.

Dominic Foos ja vanhempansa olivat Turun Ruissalossa yhtä hymyä ylivoimaisen voiton jälkeen.

Dominic Foos täytti 18 vuotta syyskuun alussa. Hän on lukeutunut pitkään ikäluokkansa parhaisiin maailmassa. Elokuussa Foos saavutti Gant Openissa Challenge Tourin voiton kaikkien aikojen nuorimpana pelaajana koko kiertueella. Syyskauden pelit eivät tuottaneet toivottua menestystä kakkoskiertueella, Foos lukeutuu kuitenkin karsintafinaalissa Kinhultin tavoin suosikkien joukkoon.

Mikko Korhonen voitti historiallisesti edellisvuoden finaalin. 2000-luvulla ykköstila karsinnassa ei ole vielä tuonut kenellekään suurta menestystä European Tourilla.

Ennen vuosituhannen vaihdetta parhain paperein karsinnoista lähtivät maailmaa valloittamaan kaksinkertaiset major-voittaja Jose-Maria Olazabal ja Retief Goosen.

Ruotsalaisten juhliin karsinta on päättynyt kuusi kertaa. Jesper Parnevik oli paras 1988.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje