Tapio Pulkkasella on mahdollisuus nousta vielä tällä kaudella maailmanlistalla jopa 100 parhaan joukkoon. Kuva Getty Images
Challenge Tour | Kilpagolf |
15.10.2017

Tapio Pulkkanen nousee miesten maailmanlistalla parhaaksi suomalaiseksi

Kuluvan kauden pistesaalis antaa Tapio Pulkkaselle hyvän pohjan entistä korkeampaan listasijoitukseen ensi kaudella European Tourilla.

Sunnuntaina kauden kolmannen kakkossijansa Challengen Tourilla ottaneen Tapio Pulkkasen huippukauteen kirjoitetaan maanantaina uusi luku. Hän nousee ensimmäistä kertaa urallaan miesten maailmanlistan parhaaksi suomalaiseksi ohi Mikko Korhosen.

”Tapsa on pelannut tosi hienon kauden Challenge Tourilla. Sehän on vain hienoa, että tulee uusi ykköspelaaja Suomeen. Siitä saa nälkää vetää itse paremmin”, Korhonen totesi tuoreeltaan uutisen kuultuaan.

Vuodenvaihteessa vielä sijalla 1039 olleen Pulkkasen (keskiarvopisteet noin 0,96) sijoitus tulee olemaan maanantaina päivittyvällä maailmanlistalla sijalukujen 186 ja 190 välillä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Pulkkanen on maailmanlistalla 200 parhaan joukossa.

Italian Openissa jatkosta pudonneet Mikko Korhonen (keskiarvopisteet n. 0,85) ja Mikko Ilonen (n. 0,73) jäivät tällä viikolla ilman maailmanlistan pisteitä. Korhonen on tuoreella listalla noin 215. sijan tuntumassa Ilosen sijoituksen asettuessa sijojen 260 ja 265 väliin.

Huippuvireisellä Pulkkasella on mahdollisuus nousta kuluvan kauden aikana jopa maailmanlistan sadan parhaan joukkoon.

Pulkkasen todelliset keskiarvopisteet (n. 1,10) riittäisivät jo 150. sijan tuntumaan, mutta maailmanlistalla kerätyn pistepotin jakajana käytetään alimmillaan lukua 40 (kilpailujen määrä). Pulkkanen on kuitenkin pelannut maailmanlistan kahden vuoden laskentaperiodin aikana ainoastaan 35 kilpailua.

Pulkkasen saavutuksen arvoa nostaa entisestään se, että hän on kerännyt kaikki maailmanlistan pisteensä runsaan seitsemän kuukauden aikana maaliskuun ensimmäisestä viikosta alkaen. Pulkkasen ei siis tarvitse vielä pitkään aikaan murehtia jo ansaittujen pisteiden vanhenemisesta. Saldoa syö ainoastaan viikoittain hiljalleen pienenevän kertoimen vaikutus, mutta vastaavasti kaikki seuraavan 17 kuukauden aikana ansaittavat pisteet nostavat Pulkkasen kokonaispistepottia.

Kauden loppumetreillä Pulkkasen pistetahti on entisestään kiihtynyt. Kazakhstan Openin neljän viikon takainen voitto ja Hainanin tuore kakkossija muodostavat yli puolet Pulkkasen kokonaispisteistä.

European Tourilla maailmanlistan pistepotit ovat viikoittain moninkertaisia Challenge Tourilla jaossa oleviin pisteisiin verrattuna.

Huippuvireisellä Pulkkasella on mahdollisuus nousta kuluvan kauden aikana jopa maailmanlistan sadan parhaan joukkoon, mihin on suomalaisista yltänyt aiemmin ainoastaan Mikko Ilonen. Se edellyttäisi, että Pulkkasen keskiarvopisteet nousisivat noin 1,50:een. Kyseiseen lukemaan Pulkkanen saattaa hyvin yltää, mikäli hän voittaa kauden kolmesta jäljellä olevasta Challenge Tour -osakilpailusta yhden ja on kerran kakkonen.

Pulkkasen kuluvan kauden muhkea pistesaalis tekee ensi kaudesta myös maailmanlistan menestyksen kannalta erityisen mielenkiintoisen. Kun mukaan lasketaan vain maaliskuusta asti pelatut kilpailut, Pulkkasen pistekeskiarvo kauden CT-kisoista on todella kova: 2,13. Se riittäisi maailmanlistalla jo 65 parhaan joukkoon, eikä top 50 -sijoituskaan olisi enää kaukana. Tällä hetkellä listan 50. sijaa pitää hallussaan Adam Hadwin keskiarvopisteillä 2,54.

Pulkkanen on jo varmistanut ensi kaudeksi pelioikeuden European Tourille, jossa maailmanlistan pistepotit ovat viikoittain moninkertaisia Challenge Tourilla jaossa oleviin pisteisiin verrattuna. Kilpailu European Tourilla luonnollisesti entisestään kovenee, mutta jos pelivire jatkuu kuluvan kauden kaltaisena, Pulkkasella on täydet mahdollisuudet hilata itsensä ensi kaudella maailmanlistalla huomattavan korkealle. Kriittinen top 50 -sijoitus avaisi portit aina majoreihin ja WGC-turnauksiin asti.

Kommentit

Ei kait kukaan ole sanonutkaan, että ”kakkosdivisioonasta” voi nousta owgr:n kärkeen, vaan että ykkös- ja kakkos/kolmostoureilta ansaitut pisteet eivät vastaa niiden tasoeroja. On vaikea uskoa, että CT-voitto olisi yhtä kova suoritus kuin maailman parhaiden pelaajien joukossa saavutettu 5-6 sija. Ja laittaahan ET:kin pelaajat tiettyyn järjestykseen kategorioissa, jotka perustuvat aiempaan menestykseen. Suomalaisten järjestys on siellä ensi vuonna (ellei Valderramassa ihmeitä tapahdu) Korhonen, Ilonen, Pulkkanen.

Toisaalta CT:n voitosta ei tuota 13 pistettä enempää irtoa. Fedex Finaalista voittaja sai 60 pistettä. Aika työlästä on CT:tä tahkoa niin hyvin, että pääsee pääsarjoissa oikeasti menestyneiden edelle.

Paras todiste tästä mielestäni on se, että CT:n kisassa ei ollut OWGR:n 150 parhaan joukosta ketään. Chase Koepkakin numero 338 tuon toisen sijansa jälkeen (nousi kylläkin 130 sijaa).

Juu, kyllähän on pikkaisen outoa, että alasarjan kisoista voi nousta yläsarjan kisoissa menestyneiden edelle ’maailmanlistalla’.

Hattu Tapsan kausi on ollut aivan upea, mutta kyllä tämä maailmanlista on valtavan antava alasarjojen pelaajille. Pulkkanen voitti Kazakhstanin kisan ennen Chase Koepkaa. Hän sai voitosta enemmän maailmanlistan pisteitä kuin Brooks Koepka samana viikonloppuna PGA:n Tour Championshipin (Fedex finaalin) 6. sijasta. Tapsan kisassa oli vain muutama pelaaja hänen yläpuolellaan maailmanlistalla ja heistäkään ei kukaan 150 parhaan joukossa. Tour Championshpin heikoinkin pelaaja oli Tapsaa 150 sijaa korkeammalla. Mutta hieno kausi Tapsalla on ollut ja toivottavasti hän ensi vuonna ”pääsarjassa” näyttää, ettei maailmanlista väärässä ollut ”toisen divisioonan” arvostuksessaan.

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.