8.–15.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][23]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Tapio Pulkkanen loistavasti kolmanneksi Teneriffalla – myös Kalle Samooja kiri top 10:een

Tapio Pulkkanen nappasi tärkeään paikkaan kovan sijoituksen European Tourilla. Kuva: Getty Images

Pulkkanen saavutti vakuuttavalla pelillä uransa toisen top 3 -sijoituksen European Tourilla.

Tapio Pulkkanen (-20) teki hienon tempun venymällä Espanjan Teneriffalla päättyneessä European Tourin kilpailussa komeasti kolmannelle sijalle. Hän pelasi Canary Islands Championshipin neljännellä kierroksella tuloksen 66 jääden voiton vieneestä Garrick Higgosta seitsemän lyöntiä.

Turnauksen viimeiseen päivään jaetulta neljänneltä sijalta lähtenyt Pulkkanen ja muut Higgon pahimmat kilpakumppanit eivät pystyneet laittamaan sunnuntaina jälkimmäiselle hanttiin. Jäätävässä vireessä oleva eteläafrikkalainen painoi etuysin jälkipuolella sen verran napakasti kaasua, että kahden birdien väliin mahtui myös seitsemännellä reiällä tullut hole in one.

Viimeistään sisääntulon alussa Higgon tekemien kahden peräkkäisen birdien jälkeen oli selvää, että kilpailussa käydään enää taistelua toisesta sijasta. Pulkkanen oli tässä kamppailussa erinomaisesti mukana loppuun saakka, eikä 18. reiän eagle-putti jäänyt paljosta kiinni. Onnistuessaan se olisi nostanut hänet jaetulle kakkostilalle Australian Maverick Antcliffin (-21) kanssa.

Lauantaina Golf Costa Adejen kenttäennätystä tuloksella 61 jakanut Pulkkanen esitti huippupeliä myös päätöspäivänä, vaikka ei aivan yhtä pitkiin upotuksiin pystynyt kuin edellisellä kierroksella. Birdiejä syntyi seitsemän ja bogeja kaksi. Paras vaihe osui reikien 11–13 jaksoon, missä hän teki kolmen birdien suoran.

Pulkkasen koko kilpailun saldoksi kertyi hulppeat kaksi eaglea ja 26 birdieä. Syystäkin oli Pulkkanen tyytyväinen neljänteen kierrokseen ja koko turnaukseen.

”Hyvä viimeinen kierros. Oikeastaan kaikki pelin osa-alueet ovat suhteellisen hyvin hallinnassa tällä hetkellä. Täytyy sanoa, että melko levollinen olo oli koko päivän”, hän sanoi.

Pulkkasella on ollut kiertueella kauan hankalaa, eikä tulosta ole millään tahtonut tulla hyvistäkään ennusmerkeistä huolimatta. Tällä viikolla hän muistutti pitkästä aikaa sellaista pelaajaa, mihin homman toimiessa parhaimmillaan pystyy.

”Kyllähän se kärkisijoitus huikealta tuntuu pitkän rämpimisen jälkeen. Hyvin fiiliksin lähdetään kohti Belfryä”, Pulkkanen jatkoi.

Kymen Golfin pelaaja selvitti kauden ensimmäisessä kilpailussa, Abu Dhabissa, karsinnan, ja sijoittui 41:nneksi. Tämän jälkeen tuli kuusi perättäistä karsiutumista, kunnes hän katkaisi putken viime viikolla samalla kentällä pelatussa Tenerife Openissa. Tuon kilpailun päätöskierroksella Pulkkanen sai puttipelinsä toimimaan, ja hän toivoi kulmaraudan pysyvän kuumana seuraavalle viikolle.

Näin myös tapahtui, ja parasta puttipeliään hän esitti lauantaina jaettuun kenttäennätykseen johtaneella kierroksella.

Pulkkanen kuittasi viikonvaihteen turnauksesta reilut 87 000 euroa ja 172 Race to Dubai -pistettä. Tällä pistesaaliillaan hän kiipesi European Tourin rankingissa 57:nneksi. Kova sijoitus oli Pulkkaselle äärimmäisen tärkeä ja itseluottamusta pönkittävä onnistuminen. Se tuli myös sopivassa vaiheessa kautta, kun kiertue on vasta hiljalleen siirtymässä vanhan mantereen puolelle.

Kyseessä oli neljättä kauttaan pääkiertueella pelaavan Pulkkasen toinen top 3-sijoitus. Ensimmäinen tuli joulukuussa 2017 käydystä Joburg Openista, jossa hän menetti niukasti paikan kauden 2018 Open Championshipiin. Muita top 10 -sijoituksia hän on saavuttanut ET:llä neljä kappaletta − viimeksi reilut kaksi vuotta sitten pelatussa Marokon kilpailussa, jossa tuli kahdeksas tila.

Suomalaisten hienoa panosta täydensi edellisessä turnauksessa kolmanneksi sijoittunut Kalle Samooja (-18), joka kiri 65 lyönnin kierroksellaan yhdeksän pykälää, jaetulle yhdeksännelle sijalle. Kortista löytyi sunnuntaina seitsemän birdieä ja yksi bogey.

”Tänään oli hyvä päivä ja kaikkeni annoin. Kiva lopettaa kisa toki tuollaiseen kierrokseen. Kaksi keskimmäistä olivat vain liian huonoja menestyäkseen tässä kisassa”, Samooja kertoi tiedotteessa.

Maailmanlistan top-satasta lähestyvä Kalle Samooja sijoittui yhdeksännen kerran ET:n kilpailuissa kärkikymmenikköön. Kuva: Getty Images

Vahva kierros ei aivan riittänyt sijoitukseen, jolla paikka PGA Championshipiin olisi auennut. Samoojan mukaan lyöntejä kertyi tätä ajatellen pari kappaletta liikaa.

”Lyöminen ei ole sillä tasolla, mihin olen tottunut. Vähän johtuu varmaan siitä, etten ole päässyt kunnolla vielä ulos treenaamaan. Tänne tullaan kuitenkin pelaamaan, eikä hinkkaamaan. Nyt kun kentät aukeavat ja saadaan Piltzin (valmentaja-Mika) kanssa vähän treeniä, niin kyllä se siitä nousee omalle tasolle.”

”Putti on ollut kyllä todella hyvää. Griinejä tuli luettua kuin Turun Sanomia konsanaan”, hän vitsaili.

Teneriffalta Samooja suuntaa kotiin. Alustavan suunnitelman mukaan hän palaa kilpailemaan Tanskassa toukokuun lopussa. Turkulainen paransi hieman sijoitustaan Race to Dubai -listalla, jossa hän on parhaana suomalaisena 26:ntena.

Top 10:ssä kolmen kierroksen jälkeen ollut Sami Välimäki (-14) pelasi turnauksen heikoimman tuloksensa, 70, sunnuntaina. Hän lyttäsi päätöspäivän esityksensä lyhyellä kommentilla.

”Karmein kierros pitkään aikaan. Pallo ei totellut yhtään griineillä”, sijan 27 jakanut Välimäki sanoi.

Hän aloitti sunnuntaina kahdella birdiellä, mutta teki heti perään tuplabogin. Kierroksen puolivälissä tuli kaksi peräkkäistä bogia, mutta lopussa riitti vielä ruutia kolmen birdien edestä.

Janne Kaske (-8) käytti kierrokseensa 69 lyöntiä. Birdiejä syntyi mukavasti kuusi, mutta hänelle kirjattiin vastapainoksi myös neljä bogia. Kaske säilytti 54 reiän jälkeiset asemansa, ja päätyi uransa toisessa jatkokierroksilla pelaamassaan ET-kilpailussa sijalle T56.

Suomalaisista ensi torstaina lähellä Birminghamia Belfryn kentällä pelattavassa British Masterissa mukana ovat Mikko Korhonen, Tapio Pulkkanen ja Sami Välimäki. Kaske on neljännellä varasijalla.

Voiton vienyt Garrick Higgo on hyvää vauhtia nousemassa maailman terävimpään eliittiin. Hän otti Teneriffalla toisen voittonsa kahden viikon sisällä ja kaikkiaan jo kolmannen European Tourilla. Näiden saavuttamiseen hän on tarvinnut vain 26 kilpailua nousten jakamaan Tiger Woodsin kanssa pienintä kolmeen pääkiertuevoittoon tarvitsemaansa turnausten määrää sitten vuoden 1990.

Higgo, 21, harppasi Race to Dubai -rankingissa viidenneksi ja tulee kiipeämään maailmanlistan seuraavassa päivityksessä kirkkaasti top 50:een.

”Minusta tuntuu, että pääsen tässä lajissa niin pitkälle kuin haluan. Pystyn tekemään paljon hyviä asioita sillä pelillä, jota nyt esitän”, hän sanoi voimiensa tunnossa.

Higgo oli Kanarian saarilla pelatuissa turnauksissa silkkaa rautaa, sillä Canary Islands Championshipin ja Gran Canaria Lopesan Openin voittojen lisäksi hän otti kahdeksannen sijan Tenerife Openissa. Näissä kolmessa kilpailussa vasuri pelasi 12 kierrosta yhteensä 68 alle parin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (8 kpl)