26.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[2][0]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Tähtivalmentaja oli ironisesti oikeassa – Lee naisten U.S. Openin mestariksi

Jeougeun Lee6 debytoi Etelä-Carolinassa major-voittajana. Kuva: Getty Images

Paalulla 54 reiän jälkeen ollut ranskalainen joutui pettymään.

Yksi viime viikon kohutuimmista lajiin liittyneistä tapauksista oli menestysvalmentaja Hank Haneyn radio-ohjelmassaan laskettelema irvailu naisten huippugolfia kohtaan.

Haney esitti joko tahallaan tai tahattomasti tietämätöntä, missä naisten major-kilpailu pelataan, eikä pystynyt luettelemaan kiertueen pelaajien nimiä saatuaan tehtäväksi miettiä mahdollisia ennakkosuosikkeja.

Lopulta hän otti esille Leen, ”koska LPGA Tourilla on tukku Lee-nimisiä pelaajia”.

Haneyn ennustus oli puhdasta hakuammuntaa ja hänen kaikessa U.S. Women’s Openiin liittyvässä jutustelussaan oli silkka ivaamisen maku.

Ironista kyllä, Haneyn veikkaus osui täysin oikeaan, sillä voiton Country Club of Charlestonin kentällä Etelä-Carolinassa pelatussa kauden toisessa major-kilpailussa otti Korean Jeongeun Lee6 tuloksellaan 278 (-6).

Lee, 23, johti kisaa kolmella lyönnillä, kun kolme reikää oli pelaamatta, mutta 16. ja 18. reiän bogeyt antoivat kärkipäässä koko turnauksen ajan keikkuneelle Celine Boutierille mahdollisuuden. Ranskalainen ei saanut 17:llä birdie-puttiaan sisään ja painoi viimeisellä reiällä lähestymisensä hiekkaesteeseen. Kun bunkkerilyönti livahti viheriön ulkopuolelle, ei jaetulle viidennelle sijalle pudonneesta Boutierista (-3) ollut enää vaaraa.

Kaksi ryhmää Boutierin edellä pelannut Lee oli harjoittelemassa putteja mahdollista uusintaa varten, kun saman turnauksen vuonna 2011 voittanut So Yeon Ryu kiirehti onnittelemaan mestaria. Ryu jakoi kilpailussa kakkossijan yhdysvaltalaisten Angel Yinin ja Lexi Thompsonin kanssa. Eroa voittajaan kertyi kaksi lyöntiä.

Kaikkien aikojen palkintosumman – miljoona dollaria – naisten turnauksissa vastaanottaneen Leen sukunimen yhteydessä käytetään numeroa kuusi, koska hän on kuudes samanniminen pelaaja Korean LPGA-kiertueella.

Lee on kiintynyt kyseiseen numeroon, jonka hän piirtää isosti myös pallonsa kylkeen. Leen korealaista fanikerhoa kutsutaan nimellä Lucky 6. Myös Jeongeun Lee5 -niminen pelaaja kuuluu LPGA Tourin kalustoon.

”Lee-kuutosta” ei voi pitää varsinaisesti yllätysvoittajana, sillä maailmanlistalla sijalla 17 olleen pelaajan tilastoista löytyy entuudestaan kuusi voittoa kovalta Korean kiertueelta. Hän oli samassa majorissa viiden joukossa vuonna 2017 ja on sijoittunut tällä kaudella kolmesti top 10:een LPGA-kiertueella.

Kolmannen kierroksen kovinta tulosta (66) sivunnut Tanskan Nanna Koerstz Madsen (par) oli U.S. Women’s Openissa parhaana pohjoismaalaisena jaetulla 16. sijalla.

Haney nolasi itsensä – radio-ohjelma hyllytettiin

Maailman tunnetuimpien valmentajien joukkoon kuuluva Hank Haney on saanut lukuisia sulkia hattuunsa suojattiensa menestyksestä. U.S. Women’s Openin alla kuullut mielipiteet sen sijaan asettivat hänet hetkessä toisenlaiseen valoon.

Viime vuosikymmenellä Tiger Woodsia pitkään valmentanut Haney myönsi omassa PGA Tour -radio-showssaan SiriusXM-kanavalla keskiviikkona, ettei tiennyt turnauksen ajankohdasta ja sen pitopaikasta.

”Michelle Wie on loukkaantunut. En tiedä ketään. Missä he muuten pelaavat?”hän sanoi.

Vielä omituisemman kuvan valmentajaguru antoi itsestään todetessaan, että ei pysty nimeämään kuutta LPGA Tourin pelaajaa. Hetken kuluttua hän pyysi odottamaan, ja jatkoi sittenkin tietävänsä muutaman.

”Sanotaan Lee, jos ei ole pakko osata etunimeä. Heitähän (Lee-nimisiä) on siellä tukku. Sanotaan, että korealainen voittaa.”

Ikään kuin tietämättömyydellään kerskaillut ja korealaisten pitkään jatkunutta ylivoimaa LPGA-kiertueella ilkkunut Haney joutui kommenttiensa vuoksi myrskynsilmään sosiaalisessa mediassa, minkä vuoksi hän esitti julkisen anteeksipyynnön sanomisistaan. Se ei riittänyt radiokanavalle, joka hyllytti Haneyn ohjelman seuraavana päivänä. SiriusXM piti hänen kommenttejaan tunteettomina ja ilmoitti, ettei valmentajan näkemykset edusta kanavan näkemyksiä. Myös PGA Tour oli omassa lausunnossaan samoilla linjoilla.

Tiger Woods liittyi Ohion turnauksen yhteydessä tuomitsijoiden joukkoon.

”Hän mitä ilmeisimmin sanoi mitä tarkoitti ja sai sen mitä ansaitsi”, Woods kommentoi.

Haneyn sanomisia ei voi kuin ihmetellä; hänen kaltaisensa tähtivalmentajan kun olettaisi viimeisenä alentuvan naisten huippugolfia dissaaviin ja jopa rasismiin viittaaviin höpinöihin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje