Open Championshipin läheisyys näkyy tällä viikolla Gullanen golfkeskuksessa lähellä Muirfieldin major-kenttää pelattavassa Scottish Openissa. Osallistujaluettelo on poikkeuksellisen vahva, sisältäen useita tähtiä Atlantin molemmin puolin. Suomalaisväriä Skotlannin avoimiin tuovat Mikko Ilonen ja MikkoKorhonen.
Amerikkalaisilla on lyödä pöytään puolen tusinaa Ryder Cup –tasoista pelaajaa, kuten Rickie Fowler, Jimmy Walker, Matt Kuchar, Brooks Koepka sekä toissa vuoden Scottish Open ja British Openin mestari Phil Mickelson.
Eurooppalaisten tunnelmaa latistaa Rory McIlroyn valitettava loukkaantuminen höntsä-jalkapallossa. Maailmanlistan ykkönen joutuu jättämään Gullanen kisan väliin, eikä hyvältä näytä Openinkaan suhteen.
”Tunnen Gullanen amatööriajoiltani, se on järjestänyt aina hyviä turnauksia. Scottish Openin lisääminen kalenteriini osoittautui viime vuonna hyväksi ratkaisuksi. Sain pohjalle neljä kilpailukierrosta links-golfia ennen Openia”, McIlroy sanoi muutama päivä sitten, kun loukkaantumisesta ei ollut tietokaan.
Gullanessa on kolme kenttää, joista tämän viikon kilpailu pelataan kenttien No. 1 ja No. 2 muodostamalla yhdistelmällä. Ykkösestä pelataan reiät 2-16 ja 18, kakkosesta reiät 7-8. Uudet backtiit on rakennettu ykköskentän 15:lle ja 18:lle sekä kakkoskentän kasille.
Turnauksessa on jaossa myös kolme viimehetken paikkaa Openiin, kolmelle parhaalle (ellei jo aikaisemmin varmistettua paikkaa) Top 10:een sijoittuneelle pelaajalle.
Scottish Open pelattiin ensimmäisen kerran vuonna 1972, mutta se katosi Euroopan kiertueen ohjelmasta jo seuraavana vuonna. Paluun ET:n kalenteriin turnaus teki kaudeksi 1980. Kisaa pelattiin kahdeksan vuotta Gleneaglesin Kings Coursella, jolloin voittajia olivat mm. Ian Woosnam ja Jesper Parnevik. Carnoustiessa vietetyn parin vuoden jälkeen turnaus siirtyi Loch Lomondiin 15 vuodeksi.
Tämän jälkeen Skotlannin avoimet pelattiin kolme kertaa pohjoisessa upealla Castle Stuartilla, kunnes se teki visiitin Royal Aberdeenin kentälle. Justin Rose oli vuosi sitten kisan ykkönen; parhaan vastuksen tarjosi Kristoffer Broberg, joka jäi kahden lyönnin päähän.
Kuka tahansa isoista nimistä voidaan heittää suosikkien joukkoon. Mickelson ja Koepka ovat osoittaneet viivhtyvänsä hyvin links-kentillä. Leftyn taidot tunnetaan, mutta Koepka on tekemässä isoa liikettä ”raskaaseen sarjaan”. Challenge Tourilta maailmanmaineeseen ponnistanut jenkki esiintyi Chambers Bayssä edukseen ja oli viime syksynä Dunhill Linksissä yhdeksäs.
Branden Gracesta on kehittymässä isojen turnausten pelaaja. Hän oli U.S. Openissa neljäs, ja plakkarissa on myös Dunhill Linksin voitto muutaman vuoden takaa. James Morrisonia ei voi enää pitää edes mustana hevosena. Espanjan avointen voittaja johti Münchenin kisaa 54 reiän jälkeen ja oli Pariisissa viime viikolla toinen; potentiaalinen menestysehdokas Gullanessa.
Mikko Ilonen ja Mikko Korhonen tarvitsisivat eniten neljä kierroksen ehjää kokonaisuutta. Ilonen on yleensä viihtynyt Brittein saarilla pelatuissa kilpailussa, ja links-kentät istuvat hyvin hänen pelityyliinsä. Menestys on tulospelaamisesta kiinni, ja tämä varsin olennainen sektori olisi jo korkea aika saada kuosiinsa. Top 10 –sijoitus molemmilta tai toiseltakin tulisi makeaan paikkaan.
Gullanen kentän Ilonen pelasi vasta keskiviikkona, ensimmäistä kertaa elämässään.
”Ihan hauska kenttähän tuo on. Ei mikään supervaikee. Odotan, että tulokset ovat kovia. Viheriöt ovat hienossa kuosissa, joskin hiukan hitaat”, hän analysoi.
”Koetan saada itseäni kivuttomaksi, niska oikuttelee jonkun verran, mutta ei estä pelejä. Sunnuntain hyvästä kierroksesta Pariisissa (68) olisi nyt hyvä jatkaa samaa rataa. Peli ja lyöminen pitää saada vaivattomaksi.”
Korhoselle Gullanen maisemat olivat jo ennestään tutut.
”Aito links. Olen pelannut täällä poikien joukkueiden EM-kisat vuonna 1998. Kenttä on aika kiva, eikä yhtään vesiestettä onneksi”, Korhonen sanoi viitaten viimeviikkoiseen Ranskan turnaukseen, jossa vesi tuli tutuksi viimeisellä kierroksella.
’Aika paljon stressittömämpi kenttä kuin viime viikolla, ja hienossa kunnossa. Toki kelit täällä näyttelee suurta roolia.”
”Suoraan Ranskasta lennettiin tänne. Eipä vielä näy Open-huuma, aika rauhallista on.”
Lähde: ET
Marko Kuivasaari