[11][15]

Tähtien kolinaa karsiutuneiden joukossa – monelta pelaajalta vaaditaan ryhtiliikettä majorin alla

Brooks Koepka ilmeni legendaarisen Byron Nelsonin nimikkoturnauksessa pahasti keskenkuntoiseksi. Kuva: Getty Images

Pelkkä taikausko ei taida riittää pelin tason nostamiseen PGA Championshipissä.

”Huono kenraali tietää hyvää ensi-iltaa.” Tähän ikivanhaan uskomukseen joutuu moni tähtipelaaja nyt luottamaan valmistautuessaan tulevana torstaina käynnistyvään kauden toiseen major-kilpailuun, PGA Championshipiin.

Paitsi että ihan pelkän taikauskon varassa Kiawah Islandille lähtevien käynee todennäköisesti ohraisesti.

Niin tai näin, McKinneyssä Texasissa meneillään olevassa PGA Tourin kilpailussa useammalla seuraavassa majorissa mukana olevalla pelaajalla oli vitsit vähissä. Jokaisella heistä oli tarkoituksena viimeistellä peliään AT&T Byron Nelson -turnauksessa sellaiseen iskuun, että se kantaisi myös PGA Championshipissa, mutta käteen jäi viikonlopun osalta tylysti tyhjä arpa.

Nimekkäimmistä pelaajista TPC Craig Ranch -kentällä käytävässä kilpailussa laulukuoroon lähtivät Brooks Koepka, Sergio Garcia, Rickie Fowler, Matthew Fitzpatrick, J.B. Holmes ja Jason Day.

Pahiten petti perjantaina Masters-voittaja Sergio Garcian ote. Espanjalainen oli avauskierroksen jälkeen kilpailussa top 10:ssä, mutta toisen päivän tulos 75 heitti hänet armotta pakkauspuuhiin lähteneiden pelaajien joukkoon. Garcian ahdinko venyi jo kolmen peräkkäisen karsiutumisen mittaiseksi.

Polvivaivasta kärsinyt Brooks Koepka pelasi tällä viikolla ensimmäisen kilpailunsa sitten huhtikuisen Masters Tournamentin. Hänen otteissaan ilmeni kuitenkin ruosteisuutta, sillä viime vuosien kovin major-rohmu jäi kolmen lyönnin päähän jatkopaikasta. Paljon pitää viiden päivän aikana tapahtua, että Koepka nousee voittokahinoihin PGA Championshipissä.

Kussakin seitsemässä edellisessä kilpailussaan top 20:een sijoittunutta Matthew Fitzpatrickiä nosteltiin ennen AT&T Byron Nelsonia oikeutetusti voittajasuosikkien joukkoon. Englantilainen oli kuitenkin kumman vaisu, ja koki ensimmäisen karsiutumisensa tänä vuonna. Ongelmia oli etenkin lähestymisissä ja puteissa, hänen jäätyä molemmilla osa-alueilla kilpailun strokes gained -tilastossa sijan 125 huonommalle puolelle.

Rickie Fowlerin kehno statistiikka sai jatkoa perjantaina. TPC Craig Ranchilta kolahti jo vuoden viides karsiutuminen, eikä maailmanlistalla top 100:n ulkopuolelle livahtaneelta pelaajalta löydy koko kaudelta ainuttakaan top 15 -sijoitusta.

Maailman entinen ykköspelaaja Jason Day aloitti vuotensa kahdella karsiutumisella, ja tällä viikolla hänen nimensä perään merkittiin AT&T Byron Nelsonissa kolmannen kerran peräkkäin kirjainyhdistelmä mc. Näiden välistä löytyy sentään seitsemäs sija Pebble Beachin turnauksesta, muuten australialainen ei ole suuremmin otteillaan säväyttänyt.

Minä hetkenä hyvänsä neljännen kerran isäksi tulevalla pelaajalla näytti olevan ainakin torstaina isoja ongelmia putterin kanssa ja toisella kierroksella petti avauspeli. Day osui perjantaina ainoastaan viiteen väylään, mikä ei lupaa ensi viikkoa ajatellen hyvää.

AT&T Byron Nelsonin kärkeen paineli edellisen kilpailunsa, Valspar Championshipin, voittanut Sam Burns (-17). 62 lyönnin unelmakierros oli kisan tähän asti kovin tulos, ja se vei hänet kahden lyönnin johtoon ennen Ruotsin Alex Norénia.

Eurooppalaisista myös Irlannin Seamus Power (-11) jatkaa top 10:ssä jaetulla kuudennella sijallaan.