Tähti on syttynyt! – Loistava Collin Morikawa voittoon ammattilaisuran ensimmäisessä majorissa - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Tähti on syttynyt! – Loistava Collin Morikawa voittoon ammattilaisuran ensimmäisessä majorissa

Collin Morikawa ja voittajan Wanamaker Trophy. Kuva Getty Images.

Vasta 13 kuukautta ammattilaisena pelannut yhdysvaltalainen teki viikonloppuna major-historian kovimman 36 reiän tuloksen.

Morikawa. Collin Morikawa.

Vaikka häikäisevästi alkanutta ammattilaisuraa on takana vasta 13 kuukautta, nimi on nyt syytä painaa visusti mieleen, elleivät kaksi aiempaa PGA Tour -voittoa vielä tehneet vaikutusta. Nyt 23-vuotias yhdysvaltalainen on myös major-voittaja – ja millaisen esityksen jälkeen!

Morikawa voitti sunnuntain vastaisena yönä päättyneen PGA Championshipin virheettömän, 64 lyönnin päätöskierroksen myötä. Yhteistulos 13 alle parin jätti kakkossijaa jakaneet Paul Caseyn ja Dustin Johnsonin kahden lyönnin päähän.

TPC Harding Parkissa nähtiin sunnuntaina näytös, josta ei vielä alkuviikolla uskallettu golfhistorian ensimmäisen ilman yleisöä pelattavan major-turnauksen alle edes uneksia. Birdiet putoilivat reikiin ympäri kenttää, ja päivän kierroskeskiarvosta muodostui PGA Championshipin historian kovin: 69,25.

Päätöskierros eteni lähes ennennäkemättömän tasaisissa merkeissä, kunnes ratkaisuhetkillä joukosta erottui yksi mies.

Kun kärkiryhmät olivat jo sisääntulon rei’illä, johtopaikkaa jakoi enimmillään seitsemän pelaajaa. Kärjessä päätöskierrokselle lähtenyt Dustin Johnson sai nopeasti seuraa rinnalleen, ja jaettua johtoasemaa piti päätöskierroksella hallussaan peräti kymmenen miestä. Takaa-ajajan rooliin Johnson ei kuitenkaan suostunut ennen kuin Morikawa siirtyi yksin kisan johtoon chipattuaan näyttävästi birdien sisään reiällä 14.

Ratkaisu nähtiin TPC Harding Parkin 16. reiällä, lyhyellä, 269-metrisellä par-nelosella, jossa Morikawa tarttui hetken harkinnan jälkeen ja muista pelaajista poiketen draiveriin. Morikawan tavaramerkiksi muodostunut kevyt feidi lennätti pallon griinille ja kahden metrin päähän lipusta. Hetkeä myöhemmin eagle-putti putosi keskelle reikää, eivätkä muut enää pystyneet vastaamaan tulokseen 13 alle siirtyneen Morikawan irtiottoon.

Vasta runsaan vuoden kestäneen ammattilaisuran ensimmäinen major-turnaus tuotti maksimaalisen tuloksen, major-voiton – jonka harvaa uskoo jäävän vakuuttavan varmasti ja kypsästi pelanneen Morikawan viimeiseksi. Morikawan kahden viimeisen kierroksen yhteistulos 129 (65-64) on koko major-historian paras viimeisen 36 reiän tulos.

Morikawa kertoi CBS-kanavan asiantuntijan Colt Knostin kysyneen häneltä keskiviikkona, ”oletko valmis käyttämään 16. reiällä ratkaisevassa tilanteessa draiveria?” Tuossa vaiheessa vastaus oli vielä kielteinen, mutta suotuisa lipunpaikka ja tuuliolosuhteen saivat Morikawan muuttamaan mieltään.

”Caddieni J.J. (Jackovac) kysyi, mitä haluan tehdä ja vastasin hänelle, että lyödään hyvä draivi.” Kyseessä oli pitkälti samanlainen avaus, jonka hän löi viime kuussa voittamansa Workday Charity Openin päätöspäivänä kentän lyhyellä 14. reiällä.

Maailmanlistalla Morikawa nousee jo viidenneksi, ja kahden viikon kuluttua hänellä on laskennallisesti mahdollisuus ottaa peräti kärkipaikka haltuunsa. Hän liittyi San Franciscossa Jack Nicklausin, Tiger Woodsin ja Rory McIlroyn armoitettuun seuraan ensimmäisen voittonsa PGA Championshipissä 23-vuotiaana ottaneena pelaajana.

”Nämä ovat hetkiä, joita en tule koskaan unohtamaan”, Morikawa kertoi lehdistötilaisuudessa.

Vajaat kaksi miljoonaa dollaria palkintorahaa kuitannut Morikawa kiipesi 2018 amatöörien maailmanlistan ykköseksi, ja oli opinahjonsa Kalifornian yliopiston college-golfjoukkueen kantava voima. Hän ryhtyi viime kesänä kahden muun amatööritähden, Matthew Wolffin ja Viktor Hovlandin, kanssa ammattilaiseksi, ja myös he ovat ehtineet avata voittotilinsä PGA Tourilla. Wolff (-10) oli Harding Parkilla yksi finaalikierroksen voittajaehdokkaista sijoittuen lopulta jaetulle neljännelle tilalle.

Morikawa otti ensimmäisen voittonsa PGA Tourilla jo heinäkuussa 2019, toisen tultua lähes tarkalleen vuoden kuluttua Workday Charity Openissa. Tuossa kilpailussa hän osoitti lujuutensa kampeamalla Justin Thomasin kanssa lopussa tasoihin ja kaatamalla maailmanlistan ykkösen hetkeä myöhemmin uusinnassa.

Paul Caseyn hieno taistelu ei tuottanut vieläkään ensimmäistä major-voittoa. Kuva: Getty Images

Paul Caseylle, 43, kakkostila oli uran paras major-turnauksissa, mutta sittenkin laiha lohtu koko mainion uransa major-titteliä jahdanneelle englantilaiselle. Lähes 20 vuotta sitten European Tourille liittynyt Casey on voittanut 17 turnausta pääkiertueilla, ja pelannut neljästi Ryder Cupissa, mutta saavutusten joukosta puuttuu todellinen timantti major-tittelin muodossa.

Muista eurooppalaisista top 10:een mahtui vain yhdeksänneksi sijoittunut Caseyn maanmies Justin Rose (-9). Ruotsin Alex Norén (-4) jakoi parhaana pohjoismaalaisena 22. sijan.

Wolffin, Jason Dayn, Tony Finaun ja Scottie Schefflerin kanssa neljännen tilan jakanut Bryson DeChambeau otti ensimmäisen top 10 -sijoituksen major-turnauksissa. Tätä ennen hän oli yltänyt parhaimmillaan majoreissa 15:nneksi vuoden 2016 U.S. Openissa. Kyseessä oli DeChambeaun ensimmäinen major-turnaus ammattilaisena.

”Seuraavana tavoitteenani on voitto. Pelini on tarpeeksi laadukasta pystyäkseni siihen”, DeChambeau sanoi.

Suurimpana voittajasuosikkina neljännelle kierrokselle lähtenyt Brooks Koepka oli sunnuntaina odottamattoman vaisu. Kolmatta peräkkäistä voittoa PGA Championshipissä jahdannut Koepka putosi kelkasta jo kierroksen ensimmäisellä puoliskolla pelattuaan etuysin neljä yli. Tulos 74 pudotti hänet jaetulle 29. sijalle, kymmenen lyöntiä Morikawalle hävinneenä.

Kisan seuratuimpiin pelaajiin kuulunut Tiger Woods (-1) pelasi sunnuntaina kisan parhaan (67) kierroksensa, ja nousi sijalle T37. Eurooppalaisista menestyssuosikeista, Jon Rahm (-7) jakoi 13. ja Rory McIlroy (-2) 33. sijan.

Lue seuraavaksi: PGA Championshipissä on kaikki auki – mutta vain yksi voittajasuosikki

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • golftintti says:

  Tämä antaa uskoa klassisen golfin säilymiselle, lisäksi hymyilevä ja hyvin käyttäytyvä kaveri. Tuittuilijat ja muskelimiehet jäävät varjoon.

 • OikeaJuuso says:

  Oli komea ratkaisu 16. reiän eagle! Kaverilla pää pysyy kylmänä ja taitoa riittää.

  Kisan selostus sitten… ARGH.
  Jostain oli roudattu ja maksettu a) suoemnkielinen selostus paikalle -> ei tarvisi olla
  ja b) viikonlopun kieeroksille T. Tyry selostelemaan -> uugh, tämä menee voimakkaasti negatiivisen kokemuksen puolelle.

  Onko tosiaan niin, että joku tai jotkut pitää Tyrystä golfkisan selostajana. Näin varmaan kun kaveri taas oli äänessä. Minä en pidä, suorastaan hermostun kaverin jutuista. Jutuista loistaa sellainen vanhan jäärän ja aina pelikaverin kanssa keskenään kisaavan pikkupojan ääni. Olipa kerran aiemmin kun kinaili selostajatoverinsa kanssa jostain Suomi-golf-aiheesta suorastaan myötähäpeää aiheuttaen. Ruudussa näkyvä peli on vähän toisarvoinen ja omia höpöhöpö analyysejä, skenaarioita ja kommentteja saadaan liikaa. Lisäksi maakuntatason svingianalysoijan kommentointia ei jaksaisi kuunnella maailman parhaiden pelaajien kohdalla. Lopuksi vielä korvaan sattuu puheessa oleva tautologia, ellei peräti änkytys ja argh – ne ryystöt (juokohan kahvia vai mikä laittaa ryystelemään)

  Siinä ihan muutama kohta, jotka korjantuu yleensä aina kun joku muu (suomalainen) selostaa. Saati sitten normi Eurooppatourin brittiläiset maailmanluokan selostajat. Ovat aina pelissä kiinni ja kommentoivat ilmiömäisen oikealla tyylillä ja määrällä pelitapahtumia.

  • NickF says:

   Totta puhut. Teemu olisi parempi jos vaikka puhuisi ainakin puolta vähemmän ja antaisi kuvan puhua. Sekin on koomista että hän pyytää pariaan jatkamaan putin jälkeen, mutta yllättäen puhuukin itse koko putin ajan ja niin pitkään että koko asia unohtui mistä parin piti kertoa. Karvinen oli asiallinen kaveri ja tiesi mistä puhui.

 • oka says:

  Samaa mieltä, hyvin kuvattu tuo aivan kamala selostus.

  Onneksi siellä on välillä hyviä vierailijoita, jotka tuovat asiantuntemusta ja fiilistä selostukseen. Heidänkin kanssaan hän väittelee joka toisesta asiasta ja keskeyttää.

  Koittakaa nyt löytää joku asiallinen selostaja, ei kuitenkaan niitä paria vanhempaa herraa, jotka aikaisemmin kertoivat pelkästään golfin historiasta.

 • Bryson says:

  Kyllä Morikawa oli jo tähti ennen tätä majoria. Säkki on taitava ja pääkoppa kunnossa. Kokonaisuudessaan positiivinen ja miellyttävä tuttavuus. Toisin kuin joku Koepka, joka on pahimpia kukkopoikia koko golfmaailmassa. Jotain vikaa jätkän päässä kun aina pitää olla räksyttämässä muista ilman aihetta.