26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Suomen joukkueet suuntaavat Irlannin MM-kisoihin menestys mielessä

Sami Välimäki oli mukana voittoisassa Em-joukkueessa ja St Andrews Trophyssa.

Suomen miesten sijoitus kaksissa viimeksi käydyissä MM-kisoissa on ollut 30:s ja 25:s. Nyt päävalmentaja odottaa miesten yltävän jopa aivan kärjen tuntumaan.

Amatöörimaajoukkueet kilpailevat golfin maailmanmestaruudesta kahden vuoden välein. Maanosaa kierrätetään, ja nyt on jälleen Euroopan vuoro kuuden vuoden tauon jälkeen. Turkin vuoden 2012 MM-kilpailut ja naisten Espirito Santo Trophy muistetaan suomalaisten historiallisesta kolmannesta sijasta.

Irlannin Carton House isännöi tämän vuoden kohtaamisia. Naiset pelaavat elo–syyskuun vaihteen molemmin puolin, miehet aloittavat urakkansa syyskuun viidentenä päivänä. 

Kolmihenkiset joukkueet pelaavat 72 reiän kilpailun lyöntipelinä. Joukkueen tulokseen lasketaan jokaiselta päivältä kaksi parasta tulosta.

Odotukset ovat korkealla varsinkin miesten Eisenhower Trophyssa. Päävalmentaja Fredrik Jendelid uskaltaa odottaa miehiltä sijoitusta top kymppiin, vaikka kilpailu käy jatkuvasti kovemmaksi. Myös naisilla on hänen mukaansa iskukykyinen joukkue.

Menestysmahdollisuudet kaventuivat jo vuosituhannen alussa, jolloin Ison-Britannian ja Irlannin yhdistetty joukkue pilkottiin pienempiin kansallisiin kokoonpanoihin. Skotlanti veikin voiton Australiassa 2008.

”Tilastollisesti olemme top kympissä terävimmän kärjen takana, jos lähtökohtia tarkastelee puhtaasti rankingin valossa. Mutta meillä on hyvä tiimi, parempi kuin se, jolla valmentamani Itävallan joukkue voitti Meksikossa 2016 pronssia. Mitalikaan ei olisi yllätys.”

Paljon on kiinni myös korvien välistä. Siinä suhteessa asiat loksahtivat kohdilleen EM-kilpailussa heinäkuun puolivälissä, jolloin MM-joukkueessakin mukana olevat Matias Honkala, Veeti Mähönen ja Sami Välimäki pelasivat historialliseen maanosan mestaruuteen.

”Toivon pojilta Irlannissa henkisesti yhtä vahvaa viikkoa kuin EM-kilpailuissa.”

EM-viikolla miehet kunnostautuivat nimenomaan reikäpelissä. Lyöntipeliosuuden kahdeksas sija kirkastui kullaksi.

”Lyönti- ja reikäpelimenestyksessä on ollut selvä ero”, Jendelid on pannut merkille. ”Taustalla oleviin syihin emme kuitenkaan ole vielä päässeet käsiksi.”

Sami Välimäki luottaa Irlantiin suuntaavaan kolmikkoon.

”Hyvin on venytty reikäpelissä tiukoissa paikoissa. Mutta kaikki osaavat pelata alhaisia tuloksia myös lyöntipelissä. Menestykseen vaaditaan joka päivä huippuonnistumista ainakin yhdeltä pelaajalta.”

Matias Honkala uskoo, että Välimäen ja hänen itsensä St Andrews Trophyssakin osoittama henkinen vahvuus näkyy tiukassa paikassa myös lyöntipelissä.

”Tunnelma on odottava. Meillä on hyvä joukkue, mutta viime kädessä kysymys on kuitenkin henkilökohtaisesta onnistumisesta.”

Veeti Mähönen lähtee haastamaan amatöörien maailmanlistalla huomattavasti korkeammalla olevia pelaajia.

Ennakkovalmistautumiseen panostetaan

Valmistautuminen on jo käynnissä. Irlannissa olosuhteisiin tutustumiseen ja harjoitteluun on varattu neljä päivää aikaa.

”Pelisuunnitelmaa on alettu tehdä”, Jendelid kertoo Vierumäellä seuratessaan Sami Välimäen harjoittelua Vierumäki Finnish Challengen edellä. ”Meillä on joka reiästä tarkat tiedot, ja käytössä on esimerkiksi ylilentokuvaa. Kaikki aineisto on myös pelaajilla henkilökohtaista tutustumista varten. Hyvä suunnittelu ja course management ovat menestymisen avain. Sitä olemme jo tottuneet tekemään.”

Entä henkilökohtaisten valmentajien ja päävalmentajan työnjako? Se toimii Jendelidin mukaan hyvin.

”Henkilökohtaiset valmentajat pitävät huolen siitä, että pelaajat ovat matkaan lähtiessään mahdollisimman hyvin valmistautuneita. Maajoukkuevalmentajien tehtäväksi jää joukkueen yhteishengen luominen ja pelaajien sitouttaminen päivittäiseen pelisuunnitelmaan. Luonnollisesti valmentaja voi tarjota apuaan myös tekniikkapuolella, jos hätäapua tarvitaan.”

Sami Välimäki odottaa edustustehtävää luottavaisin mielin.

”Olen loppukesän aikana saanut itseluottamuksen taas hyvälle mallille. Kehitystä on edelleen viime vuoteen verrattuna tapahtunut, vaikka se ei ole aina tuloksissa näkynyt.”

Fredrik Jendelid seuraa kiinnostuneena myös ammattilaispelaajien tekemisiä.

Valmentajilla kokemusta kisoista myös pelaajana

Naisten joukkueen mukana valmentajiksi Irlantiin matkustavat miesten EM-joukkueen voittoon luotsannut Mikael Mustonen ja Jendelid. Miesten kilpailussa Jendelidin aisaparina on Pasi Purhonen.

Purhosella ja Mustosella on MM-kilpailuista hyviä muistoja pelaajan roolissa. He olivat mukana joukkueessa, kun suomalaiset venyivät Filippiineillä 1996 jaetulle viidennelle sijalle. Viides sija, ilman jakajaa, tuli myös 1998, nyt Chilessä. Vuosituhannen vaihteessa, Berliinin liepeillä vuonna 2000, suomalaiset ottivat vielä kolmannen peräkkäisen top 10 -sijoituksen yhdeksännellä tilallaan. Enemmänkin oli tuolloin tarjolla.

2000-luvulla on ollut vaikeampaa naisten vuoden 2012 pronssijuhlia lukuun ottamatta. Saadaanko tänä vuonna uusia MM-mitalisteja Krista Bakkerin, Sanna Nuutisen ja Noora Tammisen (Komulainen) rinnalle?

Moni golfhuippu on tullut parrasvaloihin nimenomaan MM-kilpailuissa. Miesten puolella osaamisensa on tehnyt tiettäväksi muun muassa Jon Rahm, vuoden 2014 tulosten henkilökohtainen ykkönen.

Kim Koivu, Suomen vuoden 2016 joukkueen jäsen, ei vielä Meksikossa päässyt otsikoihin. Nyt suuren mittakaavan kansainvälinen läpilyönti näyttää olevan hyvin lähellä. MM-kokemus on ollut yksi askel tiellä kohti lopullista päämäärää, menestymistä maailman terävimmällä huipulla.

Lue lisää.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje