Suomalaisten viimeisissä CT-starteissa kovat panokset – tästä on kysymys - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Challenge Tour - Kilpagolf

Suomalaisten viimeisissä CT-starteissa kovat panokset – tästä on kysymys

Oliver Lindellin kausi CT:llä päättyy, ellei top 10 -sijoitusta tällä viikolla irtoa. Kuva Getty Images

Hyvän Challenge Tour -kategorian lunastaminen on suomalaiskolmikolla kovan työn takana, mutta kaikki on yhä mahdollista, European Tourin pelioikeutta myöten.

ET:n haastajakiertue Challenge Tourin kautta 2019 on jäljellä kahdeksan osakilpailua. Kiertueen kolmella suomalaisella, Roope Kakolla, Oliver Lindellillä ja Antti Ahokkaalla, pelimahdollisuudet ovat vähissä, mutta panokset loppukauden kisoissa ovat kovat.

Perimmäinen tavoite Challenge Touria pelaavilla on nousta kiertueen kautta pääkiertue European Tourille. Se onnistuu kahdella eri tavalla.

Tavallisin reitti on sijoittua kiertueen pistelistalla 15 parhaan joukkoon. Se edellytti viime kaudella 94 000 euron kausiansioita.

Edellistä paremman ET-kategorian saa, jos voittaa saman kauden aikana kolme CT-osakilpailua. Vuodesta 2008 lähtien saavutukseen on yltänyt kautta 2010 lukuun ottamatta vuosittain 1–2 pelaajaa, viimeksi Kim Koivu kaudella 2018.

Molemmat mahdollisuudet ovat suomalaisilta näillä näkymin karkaamassa. Voittoja ei kellään kolmikosta tältä kaudelta vielä ole, ja kolmen voiton sarja vaatisi satumaista onnistumista loppukaudella. Myös ansaittuihin euroihin vertautuvia pisteitä tarvitaan rutkasti lisää.

Kaikkien kolmen pitäisi vähintään kaksinkertaistaa tähänastiset kausiansionsa.

Roope Kakko on suomalaisista parhaana pistelistan 48. sijalla 23 166 euron ansioillaan. Heti seuraavalla sijalla on 21 636 euroa ansainnut Oliver Lindell. Sijalla 65 olevan Antti Ahokkaan kausiansiot ennen kuluvan viikon Ranskan kisaa ovat 13 984 euroa. Viidentoista parhaan joukkoon yltäminen edellyttäisi kaikilta jo voittoja tai vähintään toistuvia sijoituksia terävimpään kärkeen.

Mutta Challenge Tourilla pelataan loppukaudella vielä muustakin kuin ET:n pelioikeuksista.

Pistelistalla 45 parhaan joukkoon kahden Kiinan osakilpailun jälkeen yltävät pääsevät mukaan kiertueen Mallorcalla pelattavaan finaaliin, ja ansaitsevat pelioikeuden ET:n kolmiportaisen karsintaturnauksen finaaliin. Kaikki kolme ovat jo varmistaneet paikkansa karsintojen kakkosvaiheessa. Sijoitus 45 joukossa poikii lisäksi heikon ET-kategorian (kat. 18 sijoille 16–30 ja kat. 21 sijoille 31–45), jolla pääsee pelaamaan European Tourin pienimpiä kilpailuja.

Finaaliin mukaan pääseminen vaatisi suomalaisilta kuitenkin vielä kovaa loppukiriä, sillä viime kaudella kauden päätöskisaan tarvittiin noin 48 000 euron ansiot. Kaikkien kolmen pitäisi siis vähintään kaksinkertaistaa tähänastiset kausiansionsa.

Kolmas tärkeä rajapyykki on yltää kiertueen pistelistalla 70 parhaan joukkoon. Se varmistaisi ensi kaudeksi kattavan pelioikeuden Challenge Tourille ja antaisi selvästi paremmat mahdollisuudet European Tourin pelioikeuden tavoitteluun kuin tällä kaudella. Kakko, Lindell ja Ahokas ovat pelanneet tällä kaudella villien korttien sekä heikon CT-kategoriansa varassa.

Viime kaudella 70 parhaan joukkoon riittivät 28 000 euron kausiansiot. Golfliiton valmennuspäällikkö Juha Juvonen arvioi rajan jäävän tällä kaudella alemmas, noin 25 000 euroon, kiertueen vähäisemmän kilpailumäärän vuoksi.

Pistelistan 70 parasta selviävät seuraavien viiden viikon aikana, sillä lokakuussa ennen kiertuefinaalia pelattavat rahakkaat Kiinan osakilpailut ovat yhteiskisoja China PGA Tourin kanssa, eikä niihin ole luultavimmin asiaa pistelistan 70 parhaan ulkopuolelta.

Kakko ja Lindell ovat pistemäärillään jo lähellä rajapyykkiä, mutta Lindell on tällä viikolla Ranskassa tiukan paikan edessä. Porvoolainen käyttää tällä viikolla viimeisen villin korttinsa, ja ellei hän sijoitu kilpailussa kymmenen parhaan joukkoon, kyseessä on Lindellin kauden viimeinen CT-kisa.

Top 10 -sijoitus toisin hänelle pelioikeuden seuraavaan, ensi viikolla Portugalissa pelattavaan osakilpailuun, ja voisi samalla varmistaa sijoituksen säilymisen 70 parhaan joukossa. Ellei sijoitusta kymmeneen joukkoon heru, Lindellin kattava CT-pelioikeus on ET-karsintojen varassa. Kaikki edellytykset Lindellillä top 10 -sijoitukseen on, mutta kova venyminen olisi silti kyseessä. Kauden kymmenessä kisassaan Lindell on yltänyt top 10:een vasta kerran.

Viimeinen tilaisuus hyvän pääkiertueiden pelikategorian lunastamiseen koittaa European Tourin karsinnoissa, joissa tehtävä on kaksiosainen.

Roope Kakolla ja Antti Ahokkaalla on tämän viikon kisan jälkeen kummallakin jäljellä ainakin kaksi osakilpailua. Ahokas aloittaa Ranskasta kolmen viikon kisarupeaman ja pelaa myös ensi viikon Portugalin kisassa sekä sitä seuraavalla viikolla uudelleen Ranskassa. Ilman top 10 -sijoituksia myös Ahokas joutuu hakemaan vauhtia raastavista ET-karsinnoista turvatakseen ensi kauden pelioikeutensa.

Paras tilanne suomalaisista on Kakolla, joka pelaa nousujohteista loppukautta. Yksi sijoitus kymmenen joukkoon riittäisi varmistamaan CT:n pelioikeuden ensi kaudelle. Kakolla on myös parhaat mahdollisuudet kivuta vielä pitkin askelin kiertueen pistelistalla. Kakko on pelannut viimeisissä kisoissaan kovia kierrostuloksia, ja kun hyvä viikko osuu kohdalle, kolme CT-osakilpailua urallaan voittaneella Kakolla on mahdollisuudet nousta vielä jopa pääkiertueelle asti.

Mikäli suomalaispelaajat eivät lopulta yllä pistelistan 70 parhaan joukkoon, viimeinen tilaisuus hyvän pääkiertueiden pelikategorian lunastamiseen koittaa European Tourin karsinnoissa, joissa tehtävä on kaksiosainen.

Ensin tulee lunastaa kakkosvaiheen turnauksesta paikka karsintafinaaliin. Siellä tärkeä rajapyykki on neljännen kierroksen jälkeen vedettävä cut. Kaikki cutin tehneet pelaajat saavat ensi kaudeksi hyvän 9. kategorian pelioikeuden CT:lle, ja kuusi kierrosta kestävän raastavan kisan 25 parhaalle on tarjolla vielä edellistä tavoitellumpi palkinto: European Tourin pelioikeus kaudelle 2019–2020.

Lue seuraavaksi: CT:n suomalaiskolmikolla paljon pelissä Pohjois-Irlannissa – ja koko loppukaudella

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)