Suomalaispelaajat ottaneet pitkästä kisatauosta hyödyt irti: ”Olen nähnyt poikaani enemmän kuin kertaakaan syntymänsä jälkeen” - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Suomalaispelaajat ottaneet pitkästä kisatauosta hyödyt irti: ”Olen nähnyt poikaani enemmän kuin kertaakaan syntymänsä jälkeen”

Ursula Wikströmillä on ollut nyt tavallista enemmän aikaa olla kotona. Tässä hän iloitsee onnistumista caddien ja aviopuolison Mika Wikströmin kanssa. Kuva: Tristan Jones/LET

Kansainvälisten kiertueiden jatkumiseen liittyvä epävarmuus hiertää, mutta kotimainen kiertue tarjoaa lähiviikkoina parikin tilaisuutta saada tärkeätä kisatuntumaa.

Tiedustelimme kuudelta suomalaiselta kilpapelaajalta, minkälaisia ajatuksia keskeytynyt kausi heissä on herättänyt. Leipätyön ajautuminen kuukausien mittaiselle tauolle ja peruuntuneet karsinnat aiheuttavat harmitusta, mutta samalla ollaan hyvillään siitä, että pandemia ei ole estänyt täysipainoista harjoittelua.

Sami Välimäki, European Tour

Kuva: Getty Images

”Kaikki kilpailut on pitkälle kesään peruttu tai siirretty, joten alkuperäissuunnitelmani ovat menneet uusiksi. Kovasti olisi haluja kilpailla European Tourilla, mutta nyt täytyy vain odottaa. Kiertue on toiminut ja tiedottanut korona-aikana ryhdikkäästi, emmekä ole olleet huhujen varassa. Ehkä infoa olisi voinut tulla vähän useammin.”

”Olen kiristänyt pandemian aikana treenaamista ja käynyt paljon salilla. Svingimuutosta olen myös koettanut tehdä: pitäisi saada käsien liikettä rauhoitettua, että tulisi lyötyä enemmän kropalla. Valmentajani Timo Karvinen on käynyt yleensä kisojen väliviikoilla kotikentälläni Nokialla, mutta nyt kun ei ole ollut kiirettä, olen ajellut hänen luokseen Espooseen. Tyttöystävän perheen mökilläkin olen ehtinyt käydä enemmän.”

”Olisi hienoa, jos tänä vuonna saisi vielä kokoon ET:llä 15 kilpailua. Vähän jännittää, miten omalta osaltani pelit lähtevät käyntiin, kun pääsemme aloittamaan. Kaksi ensimmäistä viikkoa saattaa mennä ihmetellessä. Täytyy pitää ennen kisojen käynnistymistä leiritys, jotta pääsee paremmin iskuun.”

Ursula Wikström, Ladies European Tour

Kuva: Tristan Jones/Ladies European Tour

”Kun Saudi-Arabian turnaus siirtyi ja piti alkaa perumaan lentolippuja ja muita varauksia, en olisi arvannut, että LET:lle on tulossa viiden kuukauden kilpailutauko. Onhan tämä pitkä, vaikea tilanne, mutta onneksi on päässyt harjoittelemaan normaalisti. Tässä on se hyvä puoli, että nyt on ollut aikaa tehdä harjoittelussa erilaisia juttuja kuin normaalisti. Niitä olemme miettineet yhdessä valmentajani Petteri Nykyn kanssa, että miten ne uudet jutut parhaiten palvelisivat omaa pelaamista. Vähän kylmää tietty on ollut, joten tuntuu kivalta, että ilma on vihdoinkin alkanut lämmetä.”

”Hienoa, että saimme aloitettua yhteistyön LPGA:n kanssa. Ilman sitä tämän kauden kalenteri voisi olla aika niukka. Nythän näyttää siltä, että kauden pääpaino siirtyy loppuvuoteen, jossa kisoja on ihan mukavasti. Pitää silti muistaa, ettei pandemiasta voi tietää, saatamme olla syksyllä samassa tilanteessa kuin keväällä. Kaikkeen pitää varautua.”

”Jotenkin täytyy pitää itsensä formussa, että on valmis jatkamaan LET:n kisoja, kun kisat taas käynnistyvät. En toisaalta usko, että kisakuntoon pääseminen mikään ongelma tulee olemaan, on tätä niin kauan tullut jo tehtyä. Ennen seuraavaa LET:n kilpailua pitää tietysti päästä vähän vastaavanlaisiin olosuhteisiin valmistautumaan. Kaivattua kisatuntumaa pääsen hakemaan seuraavan kerran kesäkuun alussa Finnish Tourin avauskilpailusta.”

”Pandemiassa on ollut harjoitteluvariaatioiden ohella myös sellainen hyvä puoli, että olen nähnyt omaa teini-ikäistä poikaani yhtäjaksoisesti pidempään kuin kertaakaan aiemmin hänen syntymänsä jälkeen. Poika tosin saattaa olla tämän asian hauskuudesta toista mieltä.”

Roope Kakko, Challenge Tour

Kuva: Golfpiste

”Alkukevät vaikutti antoisalta, ja tuntuma lajiin oli hyvä. Sitten tuli shokki koronaepidemian muodossa. Vähän vaikealta näyttää ja suoraan sanoen purjeessa ollaan. Sain pari viikkoa sitten sähköpostia European Tourilta, jonka mukaan tänä vuonna ei järjestetä lainkaan ET:n karsintoja. Sen jälkeen ei ole ollut oikein motivaatiota harjoitella – olen joutunut kysymään itseltäni, miksi edes teen tätä. Challenge Tourilla ei kukaan halua viipyä pidempään, kun siellä ei tienaa kunnolla.”

”Toinen putoaminen ET:ltä oli kova paikka, mutta silti on itselläni riittänyt intohimoa puskea eteenpäin – ollut uskoa siihen, että pystyn tarjoamaan parempaa. Viime kausi oli nousujohteinen ja tällä kaudella oli aikomus jatkaa samalla trendillä. Nyt karsinnat sitten siirtyvät vuodella eteenpäin. Ikää tulee lisää, mutta ei ole muuta vaihtoehtoa kuin katsoa vuoteen 2021. Pieni takaportti pääkiertueelle on, jos voitan tänä vuonna kolme kilpailua Challenge Tourilla.”

”Seuraava haastajakiertueen kisa pitäisi olla heinäkuun puolivälissä Itävallassa. En kuitenkaan lähde sinne, koska sitten pitäisi jo tulla taas kiireesti takaisin. Seuraavalla viikolla on Vierumäen CT-kilpailu, mutta nähtäväksi jää, pelataanko sitä. Mitenköhän mahtaa onnistua matkustaminen Suomeen niistä kaikista maista, joista CT:n pelaajia olisi kisaan tulossa? Luulen, että turnauksen pelaamista koskeva päätös tulee pian.”

”Nyt aion pelata kotimaan kisoja, ja yritän saada takaisin draw-kierteen lyöntiin. Viime viikolla osallistuin Ringside Golfissa Pulkkasen Tapion kanssa parikilpailuun, mutta se on sen verran lyhyt kenttä, etten päässyt kunnolla testaamaan siellä draw’n toimivuutta. Tällä viikolla on Lakistossa ja Hirsalassa pro am -kilpailu ja ensi viikolla pelaan Finnish Tourin kisan Hill Side Golfissa. Ehkä lähden myös FT:n seuraavalle pysäkille Paltamoon, missä en ole ennen pelannutkaan.”

Kiira Riihijärvi, Team Finland 2020

Kuva: Suomen Golfliitto

”Minulla oli tälle vuodelle selkeä kisakalenteri, mutta kaikki meni koronan takia uusiksi. Viimeiset yliopistokisat jäivät pelaamatta ja opinnot suoritin Yhdysvalloissa loppuun etänä. Kauden päätavoitteet olivat LPGA:n karsinnat ja amatöörien MM-kilpailut, mutta molemmat peruuntuivat. Positiivista joka tapauksessa on, että golfia pystyy harjoittelemaan ja pelaamaan täysipainoisesti – sellainen on harvan lajin kohdalla näinä aikoina onnistunut.”

”Tässä on vaikea sanoa, mitä kausi edetessään tuo tullessaan ja miten maailma alkaa asettautumaan. Yksi varteenotettava vaihtoehto on jatkaa vuosi Tampan yliopistossa ja pelata koulun joukkueessa. Samalla voisin suorittaa maisteritutkinnon. Sekin on mahdollista, että koulu jatkuu syksyllä online-versiona.”

”Minulla olisi myös mahdollisuus pelata tänä vuonna kymmenen USA:n kakkoskiertueen Symetra Tourin kilpailua. Kiertueen pitäisi käynnistyä heinäkuussa, mutta on epävarmaa, pääseekö Suomesta edes matkustamaan silloin Yhdysvaltoihin. Tänä vuonna pelaan kuitenkin viimeiset arvokilpailut amatöörinä. Jos jatkan syksyllä opintoja, ryhdyn ammattilaiseksi vasta keväällä 2021.”

”LPGA:n karsintojen peruuntuminen harmittaa, mutta onneksi osallistuin niihin viime vuonna – sain sen vuoksi jalan oven väliin Symetra Tourille.”

”Oulussa avattiin kentät pari viikkoa sitten, joten pelituntuma on vähän keskeneräinen. En tunne olevani vielä valmis ensi viikolla Hill Side Golfissa pelattavaan Finnish Tourin kilpailuun, joten aloitan kesän turnaukset vasta seuraavalla viikolla Paltamossa.”

Matias Honkala, Nordic League

Kuva: Getty Images

”Tavoitteeni olisi yltää tänä vuonna Nordic Liigan kautta Challenge Tourille. Ryhdyin alkuvuodesta ammattilaiseksi, ja sijoituin ensimmäisessä pro-kisassani NL:n talvisarjassa kolmanneksi. Nordic Liigalla meni kevät ohi, ja seuraavat kilpailut on merkitty heinäkuulle. Pystyn kuitenkin sopeutumaan hyvin muutoksiin.”

”Kytäjällä on meneillään iso viheriöprojekti, ja olen kentällä töissä. Griinien purkuhommaa on tullut tehtyä siirtonurmilaitteella, joka on melkoinen tärisyttäjä – tuntuu kyllä käsissä työpäivän jälkeen. On aika raskaita päiviä ollut, kun olen herännyt aamulla viideltä ja tullut treenien jälkeen kotiin illalla kahdeksan aikaan. Olen lopettelemassa työt pian, jotta herkkyys varsinaisessa ammatissani ei kärsi liikaa.”

”On ollut kätevää jäädä suoraan töiden jälkeen Kytäjälle harjoittelemaan. Olemme valmentajani Timo Rauhalan kanssa yrittäneet saada taaksevientiin sen verran muutosta, ettei maila olisi ylhäällä niin paljon ristissä. Kisojen osalta huomio on nyt Finnish Tourilla, kun ei ole muutakaan tarjolla. Sain viime syksyn karsinnoista puolikkaan kategoriaan Pohjoismaiden kiertueelle, ja sillä pitäisi päästä aika moneen kilpailuun.”

NL:n tarkoitus on tiivistää kisaohjelmaa siten, että Ruotsissa olisi loppukaudesta enemmänkin turnauksia yhtä soittoa. Tämän tarkempaa tietoa siitä ei vielä ole. Vierumäen Challenge Tour -kilpailu on myös ollut suunnitelmissani, mutta en usko, että sitä tullaan pelaamaan CT-kilpailuna.”

Kerttu Hiltunen, Team Finland 2020

Kuva: Janne Tarmio

”Kisakalenterissani olisi pitänyt olla tähän asti jo kolme kilpailua ulkomailla, mutta niitä ei voitu järjestää. Samoin kävi Golfliiton Espanjan leirille. Olin vuodenvaihteessa harjoittelemassa pidempään Yhdysvalloissa, josta saavuin kotiin tammikuun puolivälissä. Samoihin aikoihin päätimme isäni kanssa, että hän ei enää jatka valmentajanani.”

”Nyt olen tehnyt muutaman kuukauden yhteistyötä Timo Karvisen kanssa. Olen matkustellut junalla Helsinkiin, ja sieltä edelleen Espooseen Timon luokse treenaamaan. Häneltä olen saanut uusia ideoita, ja harjoitukset ovat olleet selkeitä.”

”Tämän kauden ykköstavoite oli nousta amatöörien maailmanlistalla top 50:een, mutta nyt tuo tavoite mutkistuu kisojen vähennyttyä. Parasta tässä ajassa on se, että nyt on tilaisuus laittaa rauhassa pelin kaikki osa-alueet putista pidempään lyöntiin hyvään kuntoon.”

”Keskityin ysiluokan jälkeen pelkästään golfin, mutta aloin kaivata opiskelemista. Pyrin Espooseen Haukilahden lukion urheilulinjalle, jonne toivottavasti pääsen. Opiskelu tuo hyvää vastapainoa urheilemiselle. Jos pääsen Haukilahden lukioon, muutan elokuussa Espooseen. Liikkuminen kentille ja kotiin Hämeenlinnaan helpottuu loppuvuodesta huomattavasti, kun täytän 18 vuotta ja saan ajokortin.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje