Vanhan sanonnan mukaan rahalla on taipumus ajautua sellaisten ihmisten haltuun, jotka sitä vähiten tarvitsevat. Näin on ainakin huippugolfissa ja sen pääkiertueisiin kuuluvalla PGA Tourilla, jonka kausi huipentuu reilun kahden viikon kuluttua Atlantassa pelattavassa Tour Championshipissä. Tiger Woods, Phil Mickelson ja Adam Scott muodostavat maailmanlistan kärkikolmikon. He ovat suuret setelinsä ansainneet, mutta tuskin kovin moni pistäisi pahakseen, jos mies kaukaa Pohjolasta tulisi ja korjaisi koko FedExCupin nimiinsä.
Ei sillä, että Henrik Stensonkaan kroonista rahapulaa kärsisi; hän on koonnut tänä vuonna 16 pelaamassaan turnauksessa lähes 3,7 miljoonan euron tienestit. Mutta menestystä toivoo aina pelaajalle, joka lähes täydellisen mahalaskun jälkeen on joutunut kutomaan verkkonsa uudelleen.
Stenson johtaa FedExCupin pistetilastoa lähes olemattomalla (14 pistettä) erolla ennen Woodsia. Mutta se on selkeä signaali paitsi pelaajalle itselleen myös suurelle yleisölle, että hänellä on hyvät mahdollisuudet tehdä syyskuun jälkipuoliskolla ruotsalaista golfhistoriaa.
Stensonin paluu kirkkaimpiin parrasvaloihin käynnistyi Scottish Openissa, jossa hän oli kolmas. Tätä seurasi British Openin ja Bridgestone Invitationalin kakkostilat, kunnes PGA Championshipissä oli jälleen kolmannen sijan vuoro. Kauden toistaiseksi suurin kohokohta osui toissa viikonlopulle, jolloin göteborgilaissyntyinen pelaaja voitti Deutsche Bank Championshipin. Tämä oli Stensonin ensimmäinen voitto Yhdysvalloissa lähes 4,5 vuoteen.
Stenson on kiivennyt World Rankingilla viimeisen 19 kuukauden aikana 227 pykälää. Rankingin kuutonen palasi maailmanlistalla 50 joukkoon huhtikuussa – ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011.
Oltuaan pelillisesti melkoisessa umpisolmussa, Stensonin ahdistusta pahensi ajautuminen ns. Ponzi-huijauksen uhriksi. Tämä eräänlainen pyramidipelin muoto söi suuren osan hänen varoistaan, eikä totaalisesti kateissa ollut svingi luvannut säästötilin nopeaa karttumista. Monet harjoitusalueet eivät olleet tuolloin riittävän leveitä Stensonin arvaamattomalle hehtaaripyssylle.
”Se oli turhauttavaa aikaa”, Stenson myöntää. ”Mutta en ole missään vaiheessa epäillyt kykyäni pelata ja kilpailla maailman parhaiden kanssa. Joskus on vain otettava iskuja vastaan ja jatkettava eteenpäin.”
Pelillinen käännekohta tapahtui vuoden 2012 lopulla, jolloin Stenson voitti South African Openin. Houston Openin kakkostila takasi hänen nousunsa 50 joukkoon maailmanlistalla ja samalla paikan Masters Tournamentiin.
”Olen varmasti ollut tänä kesäni henkisesti parhaimmalla tasolla. Kaikki alkoi vähitellen loksahtaa kohdalleen valmistautuessani US Openiin”, Stenson sanoo. ”Sain pidettyä hyvän vireen läpi kesän. Siinä on suuri syy, miksi olen pystynyt haalimaan niin paljon kovia sijoituksia isoissa kilpailuissa.”
Voitettuaan Bostonissa, Stenson sanoi tunteneensa itsensä väsyneeksi. Mutta hän ilmestyi viime viikonvaihteessa takaisin työnteon pariin pitkäaikaisen valmentajansa Pete Cowenin valvovan silmän alle.
”Hän on todellinen raataja, siitä ei ole epäilystäkään”, Cowen sanoi BBC Sportille. ”Henrik paiski hommia Floridan 34 asteen helteessä, sillä hän on vakuuttunut että lisää saavutuksia on tulossa.”
”Hän voitti Bostonissa tuloksella -22, mutta Henrik olisi pystynyt mielestään vieläkin parempaan. Hän voitti turnauksen ja oli griiniosumatilaston paras, vaikka katsoi saaneensa vain 70-80 % irti koko kapasiteetistaan. Siksi Henrik haluaa lisätä vettä myllyyn.”
Cowen uskoo, että Stensonista voi tulla lajin seuraava valtias: ”Sanon sen näin; ja tietysti, koska olen hänen valmentajansa. Mutta Henrikillä on siihen kaikki edellytykset.”
”Mutta tunnustusta on annettava myös hänen caddielleen Gareth Lordille. Gareth on rohkaissut Henrikiä käyttämään draiveriaan, jolla hän pystyy lyömään 300-metrisiä avauksia.”
PGA Tourin pudotuspelien toiseksi viimeinen turnaus pelataan Chicagossa, Luke Donaldin kotikentällä. Donaldin on syytä hyödyntää tällä viikolla Conway Farms -kentän paikallistuntemus, sillä hän tarvitsee kovan sijoituksen ollakseen niiden 30 joukossa, jotka pääsevät taistelemaan Atlantassa FedExCupin voittajaa odottavasta 10 miljoonan dollarin bonuspalkkiosta.
Veitsi kurkulla Chicagossa pelaavat myös Rory McIlroy,Lee Westwood, Ian Poulter ja GraemeMcDowell.
Stenson ei aio ottaa pistejohdostaan paineita: ”Olen aina viihtynyt kärjessä. Ajattelen, että jonkun toisen on pelattava paremmin kuin minun, jos olen ykkösenä.”
Näin FedExCupin pistejärjestelmä toimii:
* Pelaajat keräävät pisteitä jokaisesta PGA Tourin ”runkosarjan” turnauksesta. Suurin osa kisoista antaa voittajalle 500 pistettä.
* 125 eniten pisteitä saanutta pelaajaa etenee neljä turnausta käsittäviin pudotuspeleihin. Yhdestä play-off-turnauksen voitosta jaetaan 2500 pistettä.
* Viimeiseen turnaukseen, Tour Championshipiin pääsee enää 30 pelaajaa. Tämä turnaus pelataan Atlantassa 19.-22.9.
* Pisteet jaetaan uudelleen siten, että ennen neljättä turnausta ykkösellä on 2500 pistettä, kakkosella 2250 pistettä ja niin edelleen sijalle 30 olevaan pelaajaan saakka, jolla on 210 pistettä.
FedExCupin pistetilanne:
1. Henrik Stenson, Ruotsi, 4051 pistettä
2. Tiger Woods, USA, 4037 pistettä
3. Adam Scott, Australia, 3917 pistettä
4. Matt Kuchar, USA, 3103 pistettä
5. Graham DeLaet, Kanada, 2806 pistettä
6. Phil Mickelson, USA, 2762 pistettä
7. Justin Rose, Englanti, 2664 pistettä
Lähde: BBC Sport
Marko Kuivasaari