[13][26]

Spiethin väärä mailavalinta siivitti debyyttivoittajan menestykseen − "En enää edes muista miten juhlitaan"

Tom Hoge otti komeassa paikassa hienon voiton. Kuva: Getty Images

Tom Hogesta tuli jo kauden neljäs ensikertalaisvoittaja PGA Tourilla.

Pebble Beachin perinteisen turnauksen iso potti oli jo taittumassa kolminkertaisen major-tittelistin Jordan Spiethin suuntaan, mutta  Tom Hoge (-19) kiilasi kriittisillä hetkillä edelle ja paineli ensimmäiseen voittoonsa PGA Tourilla.

Helpolla ei Hogen debyyttivoitto kolmen kentän kisassa tullut, sillä peräti seitsemän pelaajaa jakoi jossain vaiheessa sunnuntaina kilpailun kärkipaikkaa. Spiethin pelissä oli näkyvimmin voittavia elementtejä tehtyään birdien 12. ja 13. reiällä.

Hänen kohtalokseen koitui lopulta 17. reiän väärä mailavalinta. Osuma oli hyvä, mutta rautakasilla lyöty pallo jäi etubunkkeriin ja tulokseksi muodostui bogey. Reiän 16 birdiellä Spiethin kanssa tasoihin noussut Hoge otti major-voittajan epäonnistumisesta kaiken hyödyn irti upottamalla heti perään toisen birdien kuudesta metristä.

Kun Spieth jäi kahden lyönnin päähän takaa-ajajaksi, hän olisi tarvinnut 18. reiällä (par 5) sankaritekoja. Eagle-haaveet tyssäsivät bunkkeriin menneeseen toiseen lyöntiin. Hogelle riitti kahden lyönnin voittomarginaaliin par-tulos viimeisellä reiällä.

Hoge kahlasi PGA Tourilla 203 turnausta, kunnes tärppäsi. Ennen viikonvaihteen täysosumaa hän oli sijoittunut kiertueella parhaimmillaan kahdesti kakkoseksi. Näistä jälkimmäinen tuli kaksi viikkoa sitten The American Express -kilpailussa.

Debyyttivoitto tuotti Hogelle 1,56 miljoonaa dollaria palkintorahaa ja pääsyn uran ensimmäiseen Masters Tournamentiin. Pohjois-Dakotassa asuva pelaaja on yltänyt FedEx Cupin pisteissä parhaimmillaan 50:nneksi vuonna 2020. Kyseinen kausi tuotti Hogelle noin 1,8 miljoonaa taalaa, joten hän kuittasi yhdessä kilpailussa lähes yhtä paljon ansioita kuin kovimmalla kaudellaan yhteensä.

PGA Tourilla vuodesta 2015 pelannut Hoge, 32, oli voittanut ennen kulunutta viikkoa yhden ammattilaisturnauksen Kanadan kiertueella. Tästäkin ehti vierähtää jo yli kymmenen vuotta.

”Olen melkein shokissa. Siitä on niin kauan, kun olen voittanut mitään, etten enää edes muista miten juhlitaan”, hän sanoi.

Hoge nousi maailmanlistalla saavutuksensa myötä sijalle 39. Se on hänen korkein listanoteerauksensa.

Monella muullakin oli päätöspäivänä tilaisuutensa. Viimeinen avautui kisan kärjessä kolmen kierroksen jälkeen olleelle Beau Hosslerille (-16), jolta vaadittiin eaglea päätösreiällä, mutta hän joutui tyytymään bogiin ja kolmanteen sijaan.

Hieman värittömän nimilistan korkeimmalle rankattu (4:s) pelaaja, FedEx Cupin hallitseva mestari Patrick Cantlay (-15) aloitti kahdella birdiellä, ja johti kisaa lähes koko etuysin ajan.

Tuloksenteko alkoi takkuilla, eikä neljännen sijan Troy Merrittin kanssa jakanut Cantlay tehnyt kuutosen jälkeen yhtään birdieä ennen 18. reikää, jolloin oli jo liian myöhäistä. Hän uinui ratkaisevasti onnensa ohi tekemällä kaksi bogia rei’illä 15 ja 16.

Englannin Matt Fitzpatrick (-14) jakoi AT&T Pebble Beach Pro-Am -kilpailussa kuudennen sijan ollen paras eurooppalainen. Kahdella ensimmäisellä kierroksella Pebble Beachin turnauksen 36 reiän ennätyksen tehnyt Irlannin Seamus Power (-13) pelasi jatkokierroksilla vaisummin ja putosi sijalle T9.

Tom Hoge on jo PGA Tourin neljäs ensikertalaisvoittaja kaudella 2021−2022. Kauden muut debyyttivoittajat ovat Lucas Herbert, Talor Gooch ja edellisellä viikolla Torrey Pinesissä pokaalia nostanut Luke List.

Viikonvaihteen kumpaakin isoa turnausta yhdisti samankaltainen tarina. Myös Asian Touriin kuuluvassa Saudi International -kilpailussa voitto oli menossa majoreissa menestyneelle pelaajalle, mutta yllättäjä oli loppusuoralla toista mieltä.

Lue seuraavaksi: Irlantilainen pyörremyrsky Kaliforniassa – Pebble Beachin kisan 36 reiän ennätys uusiksi