[11][17]
Kilpagolf

Spieth ylivoimaiseen voittoon Sydneyssä

Jordan Spieth oli Australian Openin päätöspäivänä täyttä rautaa. Kuva: Getty Images

Elämänsä kierroksen sunnuntainapelannut Jordan Spieth kampesi itsensä näytöstyyliin Australian Openinykköseksi. Tulos 63 sinetöi hänen kokonaissaldokseen 271 lyöntiä eli 13 alleparin. Spieth on turnauksen ensimmäinen amerikkalaisvoittaja sitten BradFaxonin vuonna 1993. Tuore mestari oli tuolloin neljän kuukauden ikäinen.

Spieth iski ensimmäisetvoitontahdit jo finaalikierroksen ulosmenossa, jossa hän pääsi neljän birdienmyötä kolmen lyönnin karkumatkalle. Texas Longhornsin yliopistojoukkueesta suurenmaailman tietoisuuteen nousseen nuorukaisen vauhti ei hidastunut takaysillä;toiset neljä birdietä pitivät huolen, ettei hänen voittonsa ollut enäähetkeäkään uhattuna.

”Se oli paras kierros, jonka olen koskaan pelannut – erityisesti olosuhteethuomioon ottaen”, Spieth sanoi. ”Kenttä oli loistavassa kunnossa, ja tämä olisellainen kokemus, mitä en koskaan unohda.”

Spieth on ensimmäinen Stonehaven Trophyn amerikkalainen voittaja yli 20 vuoteen. Kuva: Getty Images

Koko viikon ajan Sydneyn seudulla puhaltanut puuskittainen tuuli teki pelaamisen tavallista hankalammaksi. Tässäkin mielessä Spiethin -13 alle -tulos on jäätävä. Turnauksessa vain kahdeksan pelaajan lopputulos alitti parin.

Kisan suurimmistavoittajasuosikeista, Adam Scott (-4) löi sunnuntaina tuloksen 71, jasijoittui viidenneksi. Puolustava mestari Rory McIlroy (+2) pelasi itsensä ulosvoittokamppailusta kolmannella kierroksella, ja hävisi lopulta 15 lyönnilläSpiethille. Maailman ykkönen jätettiin tylysti sijalle 15.

”Koko viikonloppu oli rankka. Yritinsaada jotain aikaan, mutta tuulen ja lipunpaikkojen vuoksi palloa olivaikea saada reiän lähelle. Voittoa ei ollut tällä kertaa tarkoitettu minulle”,McIlroy sanoi.

Aikeistaan pelata Australianavoimissa myös ensi vuonna, McIlroy ei osannut vielä sanoa mitään: ”Riippuu aikataulustani, mutta rakastan pelata golfia Australiassa.”

Australian avoimet on ensimmäinenkarsintaturnaus vuoden 2015 British Openiin. Sydneyssä oli tarjolla matkaliputSt. Andrewsiin kolmelle parhaalle, joilla ei vielä ollut osallistumisoikeuttaEuroopan ainoaan miesten major-turnaukseen. Nämä paikat saivat sijoille 2-4päätyneet Rod Pampling (-7), Brett Rumford (-6) ja Greg Chalmers (-5).

Voitto oli ensimmäistä kertaa tällä viikolla Australiaan matkustaneelle Spiethille ammattilaisuran toinen. Ensimmäinen (John Deere Classic) tuli PGA Tourilla heinäkuussa 2013. Hän pelasi kuukautta myöhemmin Wyndham Championshipin uusinnassa Patrick Reedin kanssa, mutta hävisi toisella jatkoreiällä. Tämän vuoden Masters Tournamentissa Spieth sijoittui jaetulle kakkostilalle.

Spieth oli ennen Sydneyn turnausta World Rankingilla sijalla 14, mutta noussee lähelle kärkikymmenikköä maanantaina päivitettävällä listalla.