15.–22.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][13]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

South African Open venyi jatkoreiälle

Andy Sullivanin tuuletti vimmatusti upotettuaan voittoputtinsa ensimmäisellä uusintareiällä. Kuva: Getty Images.

South African Openin viimeisen kierroksen piti olla läpihuutojuttu. Mutta sen sijaan että viiden lyönnin johtoasemasta kisan päätöspäivään lähtenyt Charl Schwartzel olisi ottanut omansa ja lasketellut helppoon voittoon, hän luhistui yllättävällä tavalla.

Liekö helpohko lähtökohta tehnyt uran ensimmäistä Etelä-Afrikan avointen voittoa metsästäneestä Schwartzelista huolimattoman vai kotiyleisön synnyttämät paineet nousseet sittenkin liian suuriksi, mutta kisan viimeisen ysin aikana Schwartzel tuhri johtonsa ja valahti uusintaan Englannin Andy Sullivanin kanssa.

Andy Sullivan nousee voitolla maailmanlistalla todennäköisesti sadannen sijan tietämille. Kuva: Getty Images.

Andy Sullivan nousee voitolla maailmanlistalla todennäköisesti sadannen sijan tietämille. Kuva: Getty Images.

Vielä etuysin jälkeen, jonka Schwartzel pelasi varmistellen pariin ja Sullivan yksi alle, näytti siltä, ettei voittajasta ole epäselvyyttä.

Tilanne muuttui, kun Sullivan kiristi otettaan ja pelasi takalenkin neljä alle, Schwartzelin pelatessa viimeiset viisi reikää neljä yli.

Birdie viimeisellä reiällä olisi vielä riittänyt Schwartzelille voittoon, mutta kun se jäi tekemättä, oli edessä uusinta reiällä 18.

Sen molemmat aloittivat lyömällä avauksensa raffiin. Schwartzel ei pystynyt lyömään palloaan puiden keskeltä viheriölle, mutta Sullivan iski omansa reilun parin metrin päähän lipusta loistavalla lähestymislyönnillä.

Kun Schwartzel löi kolmannen lyöntinsä puolen metrin päähän lipusta, piti Sullivanin upottaa birdie-puttinsa varmistaakseen uransa ensimmäisen voiton European Tourilla.

Sen 28-vuotias englantilainen teki ja tuuletti villisti voittoaan kotiyleisön lieväksi harmistukseksi.

”Eilisen jälkeen tilanne näytti huonolta, kun Charl pääsi jo niin pitkälle karkumatkalle. Yhtäkkiä löysin kuitenkin itseni tilanteesta, jossa minulla oli mahdollisuus voittaa”, voitostaan reilut 158 000 euroa netonnut Sullivan sanoi.

Suunnitelma illan voittojuhlia varten oli selkeä.

”Aion ottaa muutaman oluen klubilla. On hienoa voittaa täällä Etelä-Afrikassa, jossa olen aina nauttinut pelaamisesta. Tämä on uskomatonta”, hän jatkoi.

Voitolla Sullivan osoitti ennen kaikkea itselleen, että hän pystyy pelaamaan voitosta isoja nimiä vastaan. Kolmannella kierroksella hän suli pahasti pelatessaan viimeisessä ryhmässä Charl Schwartzelin kanssa, mutta revanssi tuli makeimmalla mahdollisella tavalla.

Viimeksi joulukuussa 2013 voittaneen Schwartzelin itseluottamukselle sunnuntai sen sijaan tekee taatusti hallaa. Viiden lyönnin johtoaseman kadottaminen kotikisan viimeiselle kierroksella ei todennäköisesti unohdu hetkessä.

Etelä-Afrikkalaisille perinteikkään kotikisan voittaminen on kolmena viime vuonna ollut ylivoimainen haaste. Vuosi sitten voiton vei Tanskan Morten Örum Madsen ja kaksi vuotta sitten paras oli Henrik Stenson.

Tänä vuonna isäntämaan edustajista mahtuivat kymmenen parhaan joukkoon Schwartzelin lisäksi ainoastaan viidennen sijan jakaneet Thomas Aiken ja Jared Harvey.

Sami Sarpakunnas

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje