26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Siivittääkö kotihurmos Rory McIlroyn menestykseen Open Championshipissä?

Rory McIlroy ei varmasti tietäisi Royal Portrushia parempaa paikkaa katkaista yli neljä vuotta kestänyt majoreiden voitoton jakso Kuva: Getty Images

Tutuilla kulmilla pelaaminen voi aiheuttaa kansallissankarille myös ylilatautumista.

Open Championship on palannut 68 vuoden tauon jälkeen Pohjois-Irlantiin ja Royal Portrush Golf Clubille, joka isännöi torstaina alkavaa, vuoden kiehtovimpanakin pidettävää turnausta. Suomalaisittain Openin mielenkiintoa lisää Mikko Korhosen ensiesiintyminen tässä kauden viimeisessä ja maanosan ainoassa miesten major-kilpailussa.

Eurooppalaisilla on Royal Portrushissa paljon pelissä, sillä kaikki kauden kolme aikaisempaa major-titteliä ovat jääneet Atlantin toiselle puolelle. Openin kiertopalkinto Claret Jug on sen sijaan seilannut kaudesta 2013 lähtien vuorovuosin Atlantin rannalta toiselle.

Carnoustiessa voittaneen Francesco Molinarin ollessa puolustava mestari, edellä mainitun, viisi vuotta kestäneen kaavan mukaan tällä viikolla olisi yhdysvaltalaisen pelaajan voiton vuoro. Tästä kilpailun suurimmaksi ennakkosuosikiksi arvioitu Rory McIlroy ja monet muut vanhan mantereen eturivin pelaajat lienevät toista mieltä.

Mikä tekee sitten Portrushissa 16-vuotiaana tuloksen 61 pelanneesta McIlroysta voittajaehdokkaan numero yksi? Kaikkein tärkein syy liittyy kauden aikaisempiin esityksiin, jotka ovat olleet tasapainoisempia kuin aikoihin. McIlroy on voittanut tänä vuonna kaksi turnausta ja sijoittunut kerran kakkoseksi. Kun kaikkiaan 14 pelatun kilpailun joukosta löytyy myös kahdeksan muuta top 10 -sijoitusta, ei hänen suosikkiasemaansa ole tarvetta kyseenalaistaa.

Lisää tukea maailmanlistan kolmosen menestysennusteelle tarjoaa viiden viimeisen vuoden hulppea Open-tilasto: 1.-ei pelannut-5.-4. ja 2. Pohjoisirlantilaiselle on tiedossa vahvaa kannustusta lehtereiltä, mutta tämä voi myös koitua 30-vuotiaan pelaajan kompastukseksi. Kotiyleisön edessä pelaaminen aiheuttaa ainutlaatuisessa paikassa taatusti omat paineensa.

PGA Tourin strokes gained tee-to-green -tilaston ykkönen on tosin osoittanut henkisiä voimavarojaan sinetöimällä ”heimolaistensa” edessä Irish Openin voiton viimeisen reiän eaglella kolme vuotta sitten.

Muita kärkikahinoihin ennustettavia pelaajia Royal Portrushissa ovat muun muassa majoreiden erikoismies, PGA Championshipin voittoa puolustava Brooks Koepka, maailmanlistan kakkonen Dustin Johnson, Irish Openin voittanut Jon Rahm sekä Mastersin vihreän takin huhtikuussa ylleen saanut Tiger Woods.

Woodsin niukka kilpailukalenteri on herättänyt huomiota, sillä hän ei ole pelannut Mastersin jälkeen kuin kaksi majoria ja Memorial Tournamentin. Tällä ratkaisulla − mistä se ikinä johtuukaan − Woodsin tehtävän ei luulisi ainakaan helpottuvan jahdatessaan ensimmäistä Open-voittoaan sitten vuoden 2006.

Rahm on osoittautunut viihtyvänsä erityisen hyvin Irlannissa, minkä hän on myös kahdesti maininnut Irish Openin voittopuheessaan. Ensimmäisen kerran tämä tapahtui kymmenen minuutin ajomatkan päässä Portrushista sijaitsevassa Portstewartissa kaksi vuotta sitten.

Tiger Woods teki U.S. Openin jälkeen saman tempun kuin kahden ensimmäisen majorin välillä − ei pelannut yhtään turnausta. Kuva: Getty Images

Kolmanneksi U.S. Openissa venynyt 24-vuotias espanjalainen on nyt sijoittunut jokaisessa USA:ssa pelattavassa majorissa neljän joukkoon, ja on tämänhetkisessä iskussaan yksi potentiaalisimmista McIlroyn ”ilonpilaajista” Openissa.

Etukäteen vahvoiksi arvioitujen listaa voisi täydentää ainakin Justin Rosen, Francesco Molinarin ja Xander Schauffelen nimillä.

Vai olisiko Open Championshipissä sijaa isommalle yllätykselle, jota kilpailussa ei ole nähty 25 vuoteen? Tuolloin Todd Hamilton nousi lähes täydellisestä tuntemattomuudesta kaikkien tietoisuuteen päihittämällä Ernie Elsin Royal Troonissa pelatun turnauksen uusinnassa. Samalle osastolle menee Ben Curtisin edellisenä vuonna Royal St George’s -kentällä saavuttama mestaruus.

Tälle sektorille sopivia ehdokkaita voisivat olla muun muassa Andy Sullivan ja Andrea Pavan, vaikka kumpaakaan ei voi ainakaan Euroopassa pitää tuntemattomina kasvoina.

Maailmanlistalla top 40:ssä parhaimmillaan ollut Sullivan oli pari viikkoa sitten pelatun Irish Openin kakkonen ja lupaavaksi tiedetty Pavankin on vihdoin alkanut saada tulosta Euroopan kiertueella. Tästä käyvät osoituksena juhannusviikolla Saksassa otettu voitto ja Openin kenraalin, Scottish Openin, neljäs sija.

Niin tai näin, kenen tahansa 50:n ulkopuolelle rankatun voittoa voisi pitää jättiyllätyksenä.

Atlantin pohjoisella rannikolla sijaitsevaa Royal Portrushia pidetään yhtenä maailman ikonisimpana golfkenttänä. Areenalta löytyy kaikkia perinteisen ja vaativan links-kentän ominaisuuksia, joskin syviä hiekkaesteitä Portrushissa lienee vähemmän kuin muilla Open-näyttämöillä.

Harry Colt uudisti Old Tom Morrisin luomusta 1930-luvulla, kunnes Martin Ebert teki Portrushiin tuoreeltaan keskeisiä muutoksia liittäen kenttään kaksi uutta väylää (kuutonen ja seiska) viereiseltä Valley Courselta. Niiden tieltä uhrattiin väylät 17 ja 18, joiden paikalla on yleisöä palveleva telttakylä.

Yli 6700-metrinen par 71 -kenttä antaa mahdollisuuden hyökkäävään avauspeliin, mutta laskeutumisalueet ovat paikoin niukkoja riskin väijyessä useammalla reiällä. Vaikka sadetta on riittänyt ja ilmeisesti luvassa lisää myös kilpailupäivinä, ovat Royal Portrushin väylät vielä toistaiseksi olleet varsin napakat.

Juttua korjattu 18.7. klo 7.47. Edellisestä Royal Portrushissa pelatusta Openista on kulunut 68 vuotta, ei 58 vuotta, kuten jutussa alunperin mainittiin.

Lue seuraavaksi: Phil Mickelsonin kanssa Royal Portrushin haltuun ottanut Mikko Korhonen: "Kenttä on reilu"

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)