26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Karmeaa kyytiä − Sebastian Söderberg käytti Dubaissa päätöspäivään 97 minuuttia

Sebastian Söderberg paineli sunnuntaina ET-kilpailun viimeisen kierroksen reilussa 1,5 tunnissa. Kuva: Getty Images

Thomas Pietersin entinen kierrosnopeusennätys meni heittämällä rikki.

Kun isojen kiertueiden turnausten jatkokierroksille selvittää tiensä pariton määrä pelaajia, tarkoittaa se sitä, että kolmantena ja neljäntenä päivänä yhden kilpailijan on kierrettävä kenttä ilman peliseuraa.

Etenkin neljännen kierroksen alla viimeisenä olevalla pelaajalla ei ole enää erityistä panosta sijoitusten kannalta. Nousu kärjen tuntumaan on käytännössä mahdotonta ja venyminen 40:n joukkoonkin vaatisi jo kovaa suoritusta.

Se avaa pelaajalle mahdollisuuden tehdä jotain poikkeavaa, kuten Sebastian Söderberg teki sunnuntaina Omega Dubai Desert Classicin päätöskierroksella. Hän kirjaimellisesti säntäsi aamun ensimmäisenä pelaajana matkaan kello 7.10, ja saatuaan viimeisen putin reikään, kello oli 13:a vaille yhdeksän.

Aikaa lähdöstä Emirates Golf Clubin Majlis-kentän ykköstiiltä oli kulunut vaivaiset tunti ja 37 minuuttia, ja tuossa vaiheessa vasta päivän 11. peliryhmä oli juuri aloittanut kierroksensa.

Kyseinen hurjastelu merkitsi kaikkien aikojen nopeinta Euroopan kiertueella pelattua kierrosta. Aiempi, Thomas Pietersin viime syksyn Italian Openin finaalikierroksella tekemä ennätys meni rikki peräti 22 minuutilla, joten Söderbergin ja hänen caddienaan toimineen pikkuveljensä, Jasperin, jalka oli todella lennokas.

Kun peli sujui niinkin hyvin alussa, ajattelin, että jatketaan samalla vauhdilla.

”Yritin pelata niin nopeasti kuin mahdollista. Ajattelin, että se voisi olla hauskaa, eikä se tuntunut edes kovin paljon haitanneen peliäni”, ruotsalainen kertoi.

Tätä on helppo uskoa, sillä hän pelasi neljännellä kierroksella tuloksen 75 – kaksi lyöntiä paremmin kuin lauantaina normaalilla pelitahdilla. Tulos oli myös isossa kuvassa varsin kelvollinen, sillä koko päivän tuloskeskiarvoksi muodostui myöhemmin yltyneen tuulen ”myötävaikutuksella” 74,68 lyöntiä.

”Kiiruhdin niin nopeasti viisi-kuusi ensimmäistä reikää kuin mahdollista, mutta lyönteihin ja puttaamisen käytin reilummin aikaa – muuten juoksin. Kun peli sujui niinkin hyvin alussa, ajattelin, että jatketaan samalla vauhdilla. Kolme yli -tulos ei ole ollenkaan huonosti, ottaen huomioon, etten kirjannut yhtään väyläosumaa.”

Viime syyskuussa käydyn Sveitsin ET-kilpailun uusinnassa muun muassa Kalle Samoojan ja Rory McIlroyn päihittänyt Söderberg (70:s) onnistui myös kampeamaan itsensä pois cut-rajan selvittäneiden listan viimeiseltä sijalta, jonne putosi sunnuntaina Englannin Aaron Rai.

Söderberg kertoi, että hänen veljensä lähti innokkaasti haasteeseen aamulla: ”Siitä oli apua. Jasper teki tässä ison työn, sillä hän ei pysähdellyt kovin paljon.”

Pääkiertueiden nopeusennätykseen Söderberg, 29, ei kuitenkaan yltänyt. Sitä pitää hallussaan USA:n Wesley Bryan, joka käytti vuoden 2017 BMW Championshipin neljänteen kierrokseen tunnin ja 29 minuuttia.

Jos ei tuomareiden tarvinnut kantaa huolta Söderbergin ehtimisestä, ajautui päätöspäivänä eräs tuttu kasvo peliä valvovien sääntönikkareiden huomion kohteeksi.

Vaikka Bryson DeChambeau vakuutti, että ET:n ja PGA Tourin tuoreet ilmoitukset pelin nopeuteen liittyvistä uusita vaatimuksista ja valvonnasta eivät tule olemaan hänelle ongelma, jouduttiin ”hullua tiedemiestä” varoittamaan hitaasta pelistä Dubain kisan finaalikierroksen 10. reiällä.

Hieman myöhemmin kuvanauha tallensi kisan voittoa puolustaneen DeChambeaun ja caddie Tim Tuckerin välisen neuvottelun 14, reiällä, kun kaksikko pähkäili mailavalintaa ”kello 10 rautakahdeksikon ja kello 10.30 rautayhdeksikön” välillä.

Nopeana pelaajana tunnetun Eddie Pepperellin kanssa sunnuntaina kentän kiertänyt DeChambeau joutui tyytymään tällä kertaa kahdeksanteen sijaan. Sanojaan harvoin säästelevä Pepperell ei pelikaverinsa varoituksesta huolimatta pitänyt DeChambeaun suoriutumista hitaana.

”Hän on nopeuttanut pelaamistaan, ja itse asiassa tulimme muutenkin hyvin toimeen.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje