Scottsdale on valmis yleisöjuhlaan - Golfpiste.com

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista

4.–11.10. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][19]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Scottsdale on valmis yleisöjuhlaan

Phil Mickelsonilla on yleisön vankka tuki takanaan Phoenix Openissa. Kuva: Getty Images

PGA Tour jatkuu tällä viikolla Arizonassa. Scottsdalessa pelattava Phoenix Open kerää vuodesta toiseen suurimman yleisömäärän verrattuna mihin tahansa golfkilpailuun. Turnauksen mielenkiintoa lisää Tiger Woodsin osallistuminen Scottsdalen kisaan ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2001. Myös Woodsin monivuotinen ykköshaastaja Phil Mickelson on kilpailussa mukana.

Vuodesta 1932 pelattu Phoenix Open on vetänyt aina puoleensa nimekkäitä pelaajia, kuten kisan voittajaluettelosta on tulkittavissa. Arnold Palmer voitti turnauksen 60-luvun alussa kolme kertaa peräkkäin. Voittopystiä ovat nostelleet myös Jack Nicklaus, Johnny Miller ja Sandy Lyle.

Vuodentakainen kilpailu ratkesi Kevin Stadlerin eduksi, kun Bubba Watson epäonnistui lyhyessä putissaan finaalikierroksen viimeisellä reiällä. Stadler kärsii tällä hetkellä oikean käden rasitusmurtumasta, eikä toisen polven huippupelaaja pysty siten puolustamaan voittoaan.

TPC Scottsdale –kentän lehtereille kerääntyi vuoden 2014 turnauksessa ennätykselliset 568 008 katsojaa. Pelkästään lauantaina paikalla oli 189 722 golf-fania. Iso osa katsojista (mm. Arizona State –yliopiston opiskelijat) hakee tuttuun tapaan paikkansa 16. reikää (par-3) ympäröivästä amfiteatterimaisesta katsomosta.

<a href=Tiger Woodsin tuloskunto on vielä täydellinen arvoitus. Kuva: Getty Images" src="/wp-content/uploads/2015/01/15012823243704.jpg" width="505">

Tiger Woodsin tuloskunto on vielä täydellinen arvoitus. Kuva: Getty Images

Legendan mukaan, kun Tiger Woods teki 16:lla hole-in-onen vuonna 1997, katsomon huuto kuului 15 kilometrin päähän. Justin Leonard aiheutti hieman yleisön joukossa toisenlaisen reaktion, näytettyään lehtereiden suuntaan keskisormea. Hieman tätä ennen yleisö oli piikitellyt häntä huonosta lyönnistä. Perinteen mukaan 16:lla hurrataan hyville ja buuataan huonoille lyönneille.

Woods ja Mickelson ovat ehdottomasti tämän viikon turnauksen suurimmat vetonaulat. Tiger ei ole koskaan voittanut Phoenix Openia, eikä hän olosuhteet huomioon ottaen edes kuulu kilpailun suurimpiin menestyssuosikkeihin.

Mickelson on Scottsdalessa aina yleisön erityissuosiossa. Esiintyyhän kisan kolminkertainen voittaja tietyssä mielessä kotikentällään Arizona State –yliopistojoukkueen entisenä pelaajana. Voittaessaan toissa vuonna, Mickelson iski kilpailun avauskierroksella hurjan tuloksen, 60 lyöntiä.

”Lefty” avasi kautensa viime viikolla Kaliforniassa, jossa sijoitus oli mukavahko 24:s. Jos yleisö saa Mickelsonin syttymään parhaimpaansa, on hän ilman muuta yksi ehdokkaista kisan voittajaksi.

Hideki Matsuyama on japanilaisten uusin sankari huippugolfin tähtitaivaalla. Kuva: Getty Images

Hideki Matsuyama on japanilaisten uusin sankari huippugolfin tähtitaivaalla. Kuva: Getty Images

Muita potentiaalisia menestyjiä Scottsdalessa ovat mm. Hideki Matsuyama ja Brendan Steele. Ensin mainittu oli viimevuotisessa Phoenix Openissa neljäs. Vuoden 2015 ensimmäisessä turnauksessa kolmanneksi sijoittuneesta japanilaisesta on kehittymässä iso tekijä maailman terävimmässä kärjessä. Toista sijaa Humana Challenge –kilpailussa sunnuntaina jakanut Steele on puolestaan sijoittunut Scottsdalessa joka kerta kuuden joukkoon kolmen viimeisen vuoden aikana.

Tom Weiskopf on tehnyt kentällä joitakin uudistuksia viime vuoden turnauksen jälkeen. Uusien bunkkereiden lisäksi eri puolille kenttää on sijoitettu yli 250 puuta. Myös viheriöiden ruohotyyppi on vaihdettu TifEagle Bermuda -lajikkeeseen.

Keskittyminen on Phoenix Openissa avainasemassa. Lähellä väylää kuljeskelevat isot fanijoukot ovat äänekkäitä, ja saattavat vaikuttaa negatiivisesti joidenkin pelaajien keskittymiseen. Käänteisesti meluavat katsomat voivat vastaavasti saada toiset pelaamaan taitojensa ylärajoilla.

Lähde: PGA Tour

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje