5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista

5.12.–12.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][10]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Schwartzel kiri Mastersin sankariksi

Charl Schwartzel ( oik.) sai kiriapua ja kannustusta K.J.Choilta neljännen kierroksen aikana © Getty Images

Charl

Kauden ensimmäisen Majorin neljäs kierros oli varsin tapahtumarikas. Rory McIroyn neljän lyönnin johto hupeni nopeasti hänen otteensa lipsuttua jo alkureiíltä. Charl Schwartzel sai lentävän, osittain onnekkaankin alun. Avausreiän birdie syntyi vajaan 40 metrin päästä chippaamalla heikon lähestymisen jälkeen. Kolmannella hän juhli eagleaan noin satametrisen lähestymisen pyörittyä reikään. Tämän jälkeen Schwartzel hiljeni reiälle 15 asti tehden pelkkiä pareja.

TigerYleisö sai ihastelun ja ihmettelun aihetta Tiger Woodsin kovasta noususta. Lauantaina oikkuillut puttipeli oli syömäase. Kahdeksannen reiän eaglensa jälkeen Woods oli jo viisi alle päiväänsä. Kun hän avasi kympillä ulos, nimi komeili hetkellisesti jo tuloslistan kärjessä.

Rory McIlroyn päivä kääntyi katastrofiksi samaisella kympillä hetkeä myöhemmmin . Nuorukainen lähti pelaamaan sisääntuloa lyönnin johdossa. Avaus suuntautui vasemmalle, osui puihin ja päätyi kauas kahden asuintalon väliin. Täydellinen tuho, triplabogey merkittiin kortttin hänen seikkailtuaan toistamiseen puissa. McIlroy menetti täysin pasmansa, hän puttasi seuraavalla kolmasti lyhyeltä matkalta, 12:lla putteja kertyi neljä. Kolmen reiän jakson hän kiersi kuui yli. Kierrostulokseksi tuli lopulta 80. Masters vuosimallia 2011 tulee jäämään muistiin hänen golfuransa ylivoimaisesti suurimpana waterloona.

Neljännen kierroksen aikana johtopaikkaa piti hallussaan yksin tai tasatuloksella peräti seitsemän pelaajaa. Woodsin voittomahdollisuudet menivät käytännössä kahden pienen putin missaamiseen. 12:lla hän puttasi kahdeksan metrin matkalta kolmasti, 15:lla eagle jäi tekemättä 1,5 metrin matkalta. Välissä Woods tumpuloi mahdollisen eaglen tai birdien 13:lla huonon toisen lyönnin johdosta. Sisääntulon hän pelasi paríin ja jakoi edellisvuoden malliin neljättä sijaa.

Australian Adam Scott, Jason Day ja Geoff Ogilvy nousivat myös vahvasti mukaan kisaamaan voitosta. Scott valtasi keulapaikan 14:n ja 16:n birdeillään. Ensimmäinen aussivoitto kautta aikojen jää vielä odottamaan aikaansa, sillä Schwartzelin loppunäytös alkoi 15:lta. Hän teki sillä ”rutiinibirdien”. 16:lla ja 17:lla koko kisan terävästi putannut Schwartzel upotti birdieputtinsa muutaman metrin matkalta. Kun hän valmistautui 18:lla toiseen lyöntiinsä, tiedossa oli, että par riitttäisi voittoon. Johannesburgissa syntynut ja kasvanut Schwartzel pääsi lyömään lyhyeltä raudalla , pallo päätyi viiden metrin päähän.

Adam

Kierros kruunautui upeasti putin upottamiseen , neljänteen perättäiseen birdieen ja yhteistulokseen 14 alle. Hän loisti siis kierroksensa alussa ja lopussa. 26-vuotias Schwartzel on ikäisekseen ammattilaisgolfissa ikäluokkansa ehkä kokenein pelaaja. Hän sai ET:lle kortin karsintojen kautta vain kolme kuukautta 18:n syntymäpäivänsä jälkeen loppuvuodesta 2002 ja on sen jälkeen pelannut päätoureilla. Selkeä tasonnousu on kestänyt jo parin vuoden ajan, ET:lla voittoja oli ennen viikonloppua kuusi.

Schwartzelin voiton myötä kaikki neljä Major-pokaalia ovat nyt historiallisesti muiden kuin USA:n pelaajien hallussa. Schwartzel ja Martin Kaymer (PGA:n voittaja) ovat 26-vuotiaita, Louis Oosthuizen (British Open) 28-v. Graeme Mcdowell ( US Open) on nelikosta ainoa kolmekymppinen.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • Pena says:

    Oli loistavaa golfviihdettä tuo viimeinen päivä. Huippusuorituksia, tilanteiden vaihtelua, draamaa, epäonnea ja kaikkea mahdollista. Ei pystynyt menemään nukkumaan ennen loppua. No nyt sitten väsyttääkin mutta kyllä kannatti valvoa!

  • Sepu says:

    Täsmälleen samaa mieltä. Itsekin ajattelin, että katselen kärjen etuysin, ja sitten nukkumaan. No, eipä ihan onnistunut, kun kisa oli niin jännittävä. Loistavia nousuja (mm.Tiger, Ogilvy), ja valitettavasti myös pelin menetyksiä. Mutta kyllä kannatti katsoa!! Onneksi tänään pääsee ajoissa petiin, kun ei ole kisoja menossa… 🙂 (Ja kotimainenkin kausi viimein alkaa!!!!)