20.–28.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][15]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Samooja varmisti huippukisalla pelioikeutensa – taipui vasta uusinnassa

Tuhannen taalan paikan hukkaaminen ymmärettävästi harmitti Kalle Samoojaa, mutta viikonvaihteen hieno onnistuminen kirkastuu ajan kuluessa. Kuva: Getty Images

Crans Montanan turnauksen kakkostila on Kalle Samoojan uran kirkkaasti paras saavutus.

Sunnuntai-iltana Crans-sur-Sierre Golf Clubilla päättynyt Euroopan kiertueen turnaus huipentui mielenkiintoisten vaiheiden jälkeen viiden pelaajan uusintaan, jonka yhtenä osapuolena oli Kalle Samooja (-14).

Hänelle avautui ensimmäisellä uusintareiällä paikka jatkaa playoffia Sebastian Söderbergin seurana, mutta kaksimetrinen birdie-putti lipesi oikealta reitiltään, ja Samoojan oli tyytyminen kunniakkaaseen toiseen sijaan.

Samooja esitti pitkin päivää tasapainoista ja jämäkkää golfia, vaikka aloittikin kierroksen bogeyllä. Toinenkin oli lähellä.

”Missasin griinin ja laskeskelin jo, että bogiin olen tyytyväinen. Löin kuitenkin jäätävän ’lobin’ ja sain parin tehtyä. Se karisti  alkujännitystä, vaikka vähän hermostuneita lähestymisiä tulikin”, Samooja kertoi tiedotteessa.

Tämän jälkeen Samoojan peli oli virheetöntä hänen tehtyä sekä etuysin päätteeksi että sisääntulon alkupuolella kaksi perättäistä birdieä.

”Kasin birdien jälkeen tuli tunne, että tässä on iso sauma. Reikä rupesi näyttämään pesuvadin kokoiselta. Oli tosi hyvä fiilis   puttaamiseen”, hienoja ja pitkiä upotuksia viljellyt 31-vuotias pelaaja sanoi.

Veteen mennyt lähestyminen salettina birdie-reikänä pidetyllä 14:llä ei hämmentänyt Samoojaa, sillä hän löi dropin jälkeen pallonsa lipun läheisyyteen ja pelasti parin.

”Sen parin jälkeen tuli tunne, että nyt väännetään voitosta. Katsoin koko takaysin ajan tulostaulua. Tietyissä paikoissa se auttaa siihen, ettei lähden mitenkään yltiöpäisesti hyökkäilemään. Se enemmänkin buustaa, kun tietää missä mennään. Näitä kisoja haluaa kuitenkin voittaa.”

Samoojalle tarjoutui  päätöskierroksen 17. reiällä mainio tilaisuus nousta yksin kilpailun johtoon, mutta parimetrinen birdie-yritys meni niukasti ohi, kuten myös viimeisellä reiällä ollut hieman pidempi birdie-putti.

Luotin playoffissa liikaa siihen, että putti olisi suorempi.

Maailmanlistalla sijalla 300 oleva turkulainen pelasi sunnuntaina kahden uusintaan edenneen Lorenzo Gaglin ja Rory McIlroyn tavoin tuloksen 67. Söderberg käytti neljänteen kierrokseen 66 lyöntiä ja viides uusija, kisaa 54 reiän jälkeen johtanut Andres Romero, 70 lyöntiä.

Uusintareiällä (18) ensimmäisenä tiilyöntinsä sivaltanut Samooja iski pallonsa oikealle kevyeen karheikkoon kahden hiekkaesteen väliin, mistä lähestyminen loistavalle birdie-paikalle kovan paineen alla oli hieno suoritus − kun otetaan huomioon, että viikko sitten PGA Tourin mestaruutta juhlinut McIlroy ja Söderberg olivat hetkeä aikaisemmin saaneet oman kakkoslyöntinsä lipulta katsoen laatupaikalle.

Gagli putosi kelkan kyydistä ensimmäisenä lyötyään veteen ja Romero seuraavaksi jätettyään itselleen liian pitkän ja vaikean birdie-putin. Söderbergin onnistuttua McIlroy ja Samooja eivät saaneet omassa, liki tuplasti lyhyemmässä yrityksessään palloaan riittävän lähelle oikeaa osoitetta.

”Luotin playoffissa liikaa siihen, että putti olisi suorempi. Se tuli samasta suunnasta, kun kierroksella puttaamani putti. Luulin, että löin hyvän putin, mutta lipui oikealta ohi. Hyvä paikkahan se oli.”

”Ristiriitaiset fiilikset, kun voitto lipesi, mutta samalla tuli saavutettua hyviä asioita. Huippupäivähän se oli. Voitto meni hienolle miehelle. Tunnen Sebastianin (Söderberg) hyvin Challenge Tour -ajoilta ja hän on hyvä ystävä. Hattua päästä hänelle”, Samooja tunnusti rehdisti.

Vaikka mainio tilaisuus koko joukon parhaalta birdie-paikalta valui ohi, oli Samoojan kokonaissuoritus Sveitsissä erinomainen. Se on myös kirkkaasti hänen uransa paras suoritus ja sijoitus, oltuaan maaliskuussa pelatussa Kenian turnauksessa kuudes.

Euroopan kiertueen Race to Dubai -pisteiden valossa kovin temppu ennen kulunutta viikonvaihdetta oli kuitenkin Scottish Openin 20. sija major-tason seurassa heinäkuussa. Kiertuetulokas kuittasi Omega European Mastersista 166 318 euroa kahisevaa, joka riittää sinetöimään hänen ET-korttinsa ensi kaudelle. Samooja nousi ET:n pistetilastossa sijalle 71, avaten uudenlaisia näkymiä nousta jopa finaaliturnaukseen.

”Kortti oli minimitavoite ja se on nyt taskussa. Seuraava tavoite on finaalipaikka ja siihen on nyt hyvät mahdollisuudet.”

Hienosti sunnuntaina kirinyt Mikko Korhonen (-6) nousi 28 sijaa jaettuaan 35. sijaa.

”Tänään oli hyvää peliä. Ihan hyvin sain nollattua eilisen säädön. Eilinen söi kyllä miestä melko kovasti. Ei ollut henkinen vahvuus hyvällä tasolla. Oli tärkeää saada hyvä kierros tähän loppuun”, kisaurakkansa tyylikkäästi tulokseen 65 päättänyt Korhonen sanoi.

Hän jatkaa Race to Dubai -listan parhaana suomalaisena sijalla 45.

Voitto oli Samoojan tavoin viime vuonna Challenge Tourilla pelanneelle Söderbergille, 28, ensimmäinen pääkiertueella. Ensin mainittua 13 pykälää korkeammalla maailman-rankingissa oleva ruotsalainen lihotti Sveitsissä pankkitiliään 416 660 euron edestä varmistaen samalla kahden vuoden automaattisen pelioikeuden Euroopan kiertueella.

Kyseessä oli jo kuudes uusintaan venynyt kilpailu seitsemässä viimeisessä ET:n koitoksessa. Viiden pelaajan uusinnat ovat sitäkin harvinaisempia. Yhtä suuri joukko tavoitteli voittoa playoffissa edellisen kerran kahdeksan vuotta sitten.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje