[10][12]

[10][12]

Samooja upeasti kolmanneksi Teneriffan ET-kilpailussa – Välimäki kiri sijalle 22

Urhoollisesti taistellut Kalle Samooja teki sunnuntaina kaiken voitavansa kentällä. Kuva: Getty Images

Häikäisevästi pelannut Dean Burmester ei antanut kilpakumppaneilleen mahdollisuuksia.

Kalle Samooja (-19) sijoittui mainiosti kolmannelle tilalle Espanjan Teneriffalla sunnuntai-iltana päättyneessä European Tourin kilpailussa. Ensimmäisestä ET-voitostaan kamppaillut Samooja pelasi Tenerife Openin neljännellä kierroksella tuloksen 69, ja hävisi kilpailun ylivoimaisesti voittaneelle Dean Burmesterille kuudella lyönnillä.

Saksan Nicolai von Dellinghausenin kanssa tasatuloksessa kärkipaikalta viimeiseen päivään lähtenyt Samooja teki kierroksen alkupuolella lupauksia herättäneesti kolme birdieä, ja siirtyi myös tuossa vaiheessa turnauksessa yksin johtoon.

Etuysin lopulla Samoojan ote alkoi lipsua, kun sekä avauksiin että par-kolmosten tiilyönteihin ja pian myös lähestymisiin ilmaantui epätarkkuutta. Hän teki ajoittain hyviä pelastuksia toimivalla lähipelillään ja putterillaan, mutta jatkuvasti hyvin palloa lyönyt ja lähes kaikki putit realistiselta etäisyydeltä upottaneen Burmesterin onnistumiset selvästi nakersivat Samoojaa ja muita isosta menestyksestä taistelleita.

Kahdeksaan pariin kierroksen päättänyt Samooja teki kahdeksannella sekä kymmenellä reiällä bogit ja näiden välissä tullut neljäs birdie jäi päivän viimeiseksi. Kierroksen puolivälin tietämissä Burmester teki jo kolmen lyönnin irtioton, ja vain lisäsi takaysin edetessä etumatkaansa napsien tasaiseen tahtiin birdien sieltä ja toisen täältä.

Samoojalle oli vielä viime metreillä tarjolla kakkostila, kunnes kisaa pitkään johtanut von Dellinghausen räväytti Costa Golf Adejen kentän 18. reiällä makean eaglen. Tällä onnistumisella hän jätti Samoojan sekä tämän kanssa kolmannen sijan jakaneen Puolan Adrian Meronkin lyönnillä taakseen.

”Melko taistelua oli tämä päivä. Siihen nähden ihan ok puolustusvoitto. Kentälle jätettiin kaikki tänään, välittyi varmaan television välityksellä myös”, palkintorahaa reilut 77 000 euroa tienannut Samooja kertoi tiedotteessa.

”Lyöminen ei ole todellakaan sillä tasolla, missä sen pitäisi olla ja mitä se on kauden alussa ollut. Lähipeli sen sijaan oli timanttia koko viikon, samoin putti.”

Tuloksen 62 pelanneelle kilpailun voittajalle hän antoi vilpittömän tunnustuksen.

”Burmester pelasi kyllä niin jäätävän hyvin ja huippukierroksen, että ei jää mitään jossiteltavaa.”

Kiertue pysyy Teneriffalla myös ensi viikon. Seuraavalla viikolla edessä on Betfred British Masters. Samooja ei ollut vielä tuoreeltaan kilpailun jälkeen lyönyt lukkoon suunnitelmiaan.

”Nyt otetaan vähän happea ja mietitään, missä pelataan seuraavaksi”, hän sanoi.

Sami Välimäki pelasi suomalaisittain parhaan tuloksen sunnuntaina. Kuva: Getty Images

Turkulainen saalisti Teneriffalta uransa kolmannen top 3 -sijoituksen European Tourilla. Tämän lisäksi hänen tilastoistaan löytyy neljä muuta top 10 -sijoitusta pääkiertueelta.

Tuloksellaan -19 Samooja jäi lyönnin päähän uransa kovimmasta 72 reiän noteerauksesta suhteessa kentän pariin. Paras tulos on peräisin viime syksynä käydystä Kyproksen kilpailusta, jonka uusinnassa hän kärsi tappion Englannin Callum Shinkwinille.

Suomalaisista parhaiten sunnuntaina pelasi kahden kuukauden kilpailutaukonsa päättänyt Sami Välimäki (-13). Viisi birdieä sisältänyt 66 lyönnin kierros nosti hänet lopputuloksissa 22 pykälää ylöspäin jaetulle 22. sijalle.

”Hyvä kierros, hyvin vältyttiin virheiltä. Torstai, lauantai ja sunnuntai olivat hyviä kierroksia, mutta perjantai ei ollut riittävän hyvä. Mutta ihan tyytyväinen olen ensimmäiseen kilpailuun tauon jälkeen”, Välimäki sanoi.

Mikko Korhonen (-7) pelasi päätöspäivänä turnauksen heikoimman kierroksensa, 72, ja putosi tuloslistalla 12 sijaa.

”En kyllä muista, että hetkeen olisi ollut näin huonoa kolmen viikon pätkää. Yksi ihan kohtuullinen päivä ja loput ihan hirveätä tekemistä”, 56. sijan jakanut Korhonen sanoi.

”Eipä nämä kentätkään mitenkään erikoisesti sytytä pelaamaan, se on varmasti yksi syy. Sytytyslanka palaa todella nopeasti tällä hetkellä. Rauhoitutaan pari päivää ja sitten täytyy jotenkin saada mies uuteen nousuun.”

Tapio Pulkkanen (-4) katkaisi Teneriffalla helpottavasti kuuden turnauksen karsiutumisputken, vaikka ei viikonlopun antiin täysin tyytyväinen ollutkaan. Sunnuntaina oli kehnon kolmannen kierroksen jälkeen parempi päivä.

”Tänään oli kentällä peruspäivä. Ei suuria onnistumisia, mutta ei niin huonoakaan. Ensimmäinen hyvä puttipäivä pariin viikkoon, joten siinä mielessä on hyvä lähteä seuraavaan viikkoon”, 72:nneksi sunnuntaina noussut Pulkkanen sanoi.

”Täällä on kinkkiset griinit, mutta nyt niihin alkaa tottumaan”, hän sanoi viitaten torstaina alkavaan kilpailuun, joka pelataan samalla kentällä.

Pulkkasen ohella suomalaisista Canary Islands Championshipissä nähdään Välimäki sekä 36 reiän jälkeen karsiutunut Janne Kaske.

Tenerife Openin ykköstila oli Dean Burmesterille, 31, uran toinen European Tourilla. Ensimmäinen tuli reilut neljä vuotta sitten kotimaassaan Etelä-Afrikassa pelatussa Tshwane Openissa, jonka kärkitaistelussa oli niin ikään mukana suomalaispelaaja. Tuolloin Mikko Korhonen jakoi kisan kakkostilaa Jorge Campillon kanssa.