[11][17]

[11][17]

Sami Välimäki sensaatiomaisesti voittoon Euroopan kiertueella!

Sami Välimäki vastasi kauden 2020 tähän asti suurimmasta yllätyksestä European Tourilla. Kuva: Getty Images

Vasta kuudennen ET-kilpailunsa pelannut Välimäki hyydytti Brandon Stonen kolmannella uusintareiällä.

Sami Välimäki teki hurjan tempun sunnuntai-iltapäivänä Muscatissa Omanissa päättyneessä European Tourin kilpailussa. Jaetulta kärkipaikalta neljännelle kierrokselle lähtenyt nuorukainen venyi Oman Openissa dramaattisten vaiheiden jälkeen voittoon kolmannella playoff-reiällä.

Lähtökohdat sunnuntain tuuliselle kierrokselle olivat kutkuttavat, sillä johtopaikkaa 54 reiän jälkeen jakoi peräti kuusi pelaajaa, joukossaan myös Mikko Korhonen. Pitkin etuysiä kymmenkunta pelaajaa oli jatkuvasti lyönnin sisällä kärjestä, eivätkä asetelmat liiemmin muuttuneet Al Mouj -kentän toisellakaan puoliskolla.

Kun kierroksen lopulla vaivihkaa kärkeen hiipinyt, ja lopulta kolmanneksi jäänyt Ranskan Adrien Saddier (-12) teki kohtalokkaan bogin toiseksi viimeisellä, nousi toinen voittajaehdokas vahvasti esiin Brandon Stonen muodossa. Hän upotti kuusimetrisen birdie-putin 18. reiällä viheriön ulkopuolelta ollen hetken aikaa toinen käsi kiinni pokaalissa.

Tämä asetti Välimäen selän seinää vasten, sillä vain birdie riitti uusintaan. Nokia River Golfin pelaaja ei jäänyt yrityksessään Stonea huonommaksi painettuaan kovan paineen alla samanpituisen birdie-putin sisään päätösviheriöllä. Sunnuntaina tuloksen 70 pelannut kaksikko päätyi 72 reiän jälkeen tasalukemiin, 275 (-13) lyöntiä.

Välimäelle tarjoutui ensimmäisellä uusintareiällä loistava paikka ratkaista peli edukseen, mutta muutaman metrin mittainen birdie-putti jäi pari senttiä lyhyeksi. Kun reikä tasattiin toisellakin yrittämällä, oli parivaljakolla edessään kolmas paluu 18. lyöntipaikalle.

Taistelin vielä kolme birdieä, joista viimeinen oli upea.

Tällä kertaa Stonen lähestyminen ajautui vasemmalle, mistä hän chippasi hieman pitkäksi. Kun eteläafrikkalainen joutui tyytymään kahteen puttiin ja bogiin, oli lähestymisensä hallitusti keskelle viheriötä saaneella Välimäellä kohtalaisen helppo tehtävä hoidella uran ensimmäinen pääkiertuevoitto kotiin kahdella pariin oikeuttavalla putilla.

”Mahtavaa. Ei löydy paljon sanoja tällä hetkellä. Uskomatonta”, Välimäki sanoi voittohaastattelussa.

Maailmanlistalla sijalla 372 oleva kiertuetulokas kertoi ajatelleensa 11. reiän bogin jälkeen, että voitto on mennyttä, mutta kaivoi nopeasti taisteluilmeen uudelleen esille.

”Taistelin vielä kolme birdieä, joista viimeinen oli upea.”

Haastattelija myös muistutti leikkisästi, että 265 121 euroa palkintorahaa tienanneen ja kahden vuoden automaattisen pelioikeuden Euroopan kiertueelle saaneen Välimäen voitossa saattoi olla jotain taikaa, sillä kentän suunnittelijan, pitkäaikaisen maailmanlistan ykkösen Greg Normanin äiti on niin ikään suomalainen.

Näppejään nuolemaan jäänyt Brandon Stone, 26, on voittanut urallaan kolme ET-kilpailua. Näistä kaksi tuli Etelä-Afrikassa vuonna 2016 ja jälkimmäinen Scottish Openissa kaudella 2018. Tämän kilpailun viimeisellä kierroksella Stone oli erittäin lähellä pelata kaikkien aikojen ensimmäisen viitosella alkavan kierrostuloksen Euroopan kiertueella, johon Oliver Fisher lopulta pystyi pari kuukautta myöhemmin Portugalissa.

Stone ei laittanut päätään pensaaseen, vaikka tappio tulikin. Päinvastoin, hän oli hyvillään neljän päivän suorituksestaan, ja innostui myös ylistämään Oman Openin kisakenttää.

”Al Mouj Golf on yksi top 5 -kentistä, joilla olen koskaan pelannut. Suunnittelija Greg Norman on tehnyt loistavaa työtä, kuten myös kentänhoitohenkilökunta saadakseen sen tällaiseen iskuun. Tämä on ensimmäinen kilpailu, minkä laitan kalenteriini joka vuosi”, hän sanoi.

Ykköstila tuli jo juniori-ikäisenä voittajatyyppinä ja poikkeuksellisen hyvänä kilpailijana tunnetuksi tulleelle Välimäelle, 21, vasta uran kuudennessa ET-kilpailussa. Timo Karvisen valmennettava saavutti edellisessä, Australiassa helmikuun alussa pelaamassaan turnauksessa ensimmäisen top 10 -sijoituksensa oltuaan ISPS Handa Vic Openissa seitsemäs.

Vuoden 2018 EM-kultajoukkueen sankareihin kuulunut pelaaja siirtyi viime vuonna ammattilaiseksi saatuaan edellisenä syksynä kortin Saksan Pro Golf Tourille, missä hän haali kauden aikana neljä voittoa, ja oli lopulta viedä nimiinsä myös kokonaiskilpailun. Paikka heltisi Challenge Tourille, missä Välimäki ei ehtinyt edes kiertueen virallisena jäsenenä pelata napattuaan kortin syksyn ET-karsinnoista.

Suomalaisten loistavaa panosta Oman Openissa täydensi Italian Guido Migliozzin kanssa neljännen sijan jakanut ja kaksi lyöntiä kärjelle hävinnyt Mikko Korhonen (-11). Tuloksen 72 kirjannut Korhonen oli hyvin juonessa mukana, kunnes menetti hetkeksi otettaan ulosmenon lopussa tulleiden bogin ja tuplabogin myötä. Muihin virheisiin helsinkiläinen ei sortunut tehtyään vielä kaksi birdieä, joista jälkimmäisen loistavan lähestymisen jälkeen kupin vierestä 17. reiällä.

”Oli kiva pelata tällä viikolla. Sain akut hyvin ladattua helmikuun aikana”, vajaat 73 500 euroa palkintorahaa kuitannut Korhonen sanoi.

Kisan puolivälissä kärkikahinoissa häärinyt, ja vielä sunnuntaille kolme lyöntiä paalun takaa lähtenyt Kalle Samooja ei saanut neljännellä kierroksella kunnon otetta peliinsä. Toiveet top 10 -sijoituksesta haihtuivat lopulta reikien 15−17 jaksossa tulleisiin kolmeen peräkkäiseen bogiin. Samoojan päätöspäivän tulos oli 77, ja viisi alle -tuloksella heltisi jaettu 30. sija.

”Ei vaan ollut meikäläisen viikonloppu. Se ehkä tiivistää tämän viikon. Tänään ei oikein putti kolissut miten olisi pitänyt ja sen takia jäi vähän kuti piippuun. Yhtä kokemusta rikkaampana eteenpäin. Ensi viikolla isketään taas kuokkaa maahan, joten eiköhän tästä kuitenkin paljon hyvää tartu mukaan”, Samooja kertoi tiedotteessa.

Koko viikonloppu oli suomalaisittain ainutlaatuinen huippugolfin historiassa. Koskaan aiemmin kaksi suomalaista ei ollut jakanut ET-kilpailun johtopaikkaa kolmen kierroksen jälkeen, ja kolmaskin pelaaja kärkkyi lauantaina loistoasemissa jopa voittoa. Kyseessä oli myös ensimmäinen kerta, kun kaksi suomalaista − Välimäki ja Korhonen − pelasi ET-turnauksen finaalikierroksen kärkiryhmässä. Edellinen 54 reiän jälkeen johdossa ollut suomalainen oli Korhonen, joka lähti voittamansa Shot Clock Mastersin neljännelle kierrokselle paalupaikalta vuonna 2018.

”Oli hienoa pelata Samin kanssa, tämä oli häneltä erittäin kypsää tekemistä. Ihan kuin kaveri olisi ollut tourilla jo vuosia”, sanoi Korhonen, jonka nimikkorahasto, the 59 Fund by Mikko Korhonen, myönsi Välimäelle tälle kaudelle tukea pelaamiseen 12 000 euroa.

Kierroksen aikana suomalaiset eivät kovin paljoa keskenään jutelleet, sillä molempien taistellessa voitosta loppuun saakka, keskittyminen oli tiukasti omassa tekemisessä.

”Jotain siinä vähän speksattiin rundin aikana ja heitettään normiläppää. Ennen uusintaa heitin Samille isot kivet (nyrkkitervehdys) ja tsempit ennen uusintaa.”

Kolmantena pyöränä ”johtopallossa” pelannut Englannin Callum Shinkwin (-6) oli yksi voittajakandidaateista, kunnes teki 16. reiän bogin perään heti seuraavalla tuplaparin, ja putosi palkintoarvoltaan 1,75 miljoonan dollarin kilpailun lopputuloksissa tylysti jaetulle 25. sijalle.

Voittonsa myötä Race to Dubai -listalla 13:nneksi nousseen Välimäen tuore saavutus merkitsi suomalaisille yhdeksättä voittoa Euroopan kiertueella: Mikko Ilonen on voittanut viisi, Mikko Korhonen kaksi ja Roope Kakko yhden kilpailun.

Välimäki tuli samalla ottaneeksi ensimmäisen ET-voittonsa ylivoimaisesti nopeammin kuin mainitut suomalaiskollegansa. Hän myös ylsi saavutukseensa suomalaisista kirkkaasti nuorimpana. Edellisten ennätysten haltija, Ilonen, oli 27-vuotias pelatessaan Scandinavian Mastersin voittoon elokuussa 2007, kuudennella pääkiertuekaudellaan.