JB Hansen on omilla luvuillaan Challenge Tourin rankingilla.
Challenge Tour | Kilpagolf |
10.8.2018

Ryder Cup on Tanskassa iso asia – Thomas Björn auttaa nuoria pelaajia kohti huippua

Vierumäki Finnish Challengessa kilpaileva Joachim B. Hansen tavoittelee CT:n rahalistan kuninkuutta.

Thomas Björn on saanut julkisuutta ympäri maailman, mutta myös kotimaassaan Tanskassa jo parin vuoden ajan tulevan Ryder Cupin kapteeniutensa vuoksi.

Björn on ollut itse pelaajana ja apulaiskapteenina USA:n ja Euroopan välisessä ottelussa useaan otteeseen.

Thomas Björn (vas.) kipparoi Pariisissa Euroopan joukkuetta, Jim Furyk tekee suurimmat päätökset USA:n joukkueen kapteenina. Kuva: Getty Images

Hän on maan ylivoimaisesti menestyin golfari, joka sijoittui kolmasti majoreissa kakkoseksi ja on voittanut ET:lla 15 kertaa.

Ennen pääkiertueelle nousuaan Björn voitti toistaiseksi ainoana tanskalaisena Challenge Tourin rankingin. Ryder Cupissa saldo pelaajana on joukkueen menestyksellä mitattuna häikäisevä. Kolme voittoa, ei tappioita.

”Thomas Björnin kapteenius on ollut tanskalaisen golfin julkisuuskuvalle erittäin tärkeä avu. Media seuraa Björnia ja hänen lausuntojaan siteerataan laajalti. Mielenkiintoa kohdistuu tietty myös siihen, pääseekö Torbjörn Olesen mukaan joukkueeseen. Kun Ryder Cup viikko käynnistyy, normaalia huomattavasti suurempi määrä urheilufriikkejä seuraa, miten Björn menestyy joukkueensa luotsaamisessa”, kertoo Joachim B. Hansen.

Hansen kehuu vuolaasti myös Björnin tapaa auttaa maan nuoria pelaajia.

”Björn on tärkeä mentaalinen apu seuraavalle sukupolvelle. Hän jakaa kokemuksiaan ja taitojaan, rohkaisee ja on aina valmiina auttamaan. Uskon, että hän tekee aivan kaikkensa sen eteen, että Euroopan joukkue voittaa Ryder Cupin”, Hansen arvioi.

Menestys vie Hansenin takaisin European Tourille

”JB” Hansen on voittanut kuluvalla kaudella jo kaksi CT:n, kisaa. Edellisviikolla Ruotsissa hän jäi uusinnan jälkeen toiseksi. Mikäli kolmas voitto tulee , Hansen saa heti vahvan kortin ET:lle vuoden 2019 loppuun asti.

Vierumäellä ensimmäinen kierros ei sujunut odotetusti, tulos 73 jätti hänet cut-rajan taakse.

”Kenttä on erinomainen. Täällä mitataan tiiltä griinille koko osaaminen. Viheriöt ovat sopivan kovia, lyöntejä joutuu työstämään, pelkästään pudottelemalla lippujen viereen ei pärjää”, hän kehui Cooke Coursea pro-amin yhteydessä.

Hansen haluaa olla yksi maailman parhaista

Rahalistalla hän on omilla luvuillaan, yli 60 000 pistettä seuraavaa edellä.

”Tavoitteeni on voittaa Challenge Tourin ranking. Siihen on aiemmin kyennyt vain Björn 23 vuotta sitten. Minä haluan olla tällä listalla toinen.”

Vuoden 2017 ykkösen Tapio Pulkkasen Hansen on tuntenut jo teini-ikäisistä yhteisistä kisoista.

”Tapsa on poikkeuksellisen lahjakas urheilija, mutta myös mukava ihminen. Toivottavasti hän kykenee uusimaan korttinsa myös kaudelle 2019.”

JB Hansen karsiutui Vierumäellä vuonna 2017. Sama uhka oli niskassa torstaisen kierroksen jälkeen.

Seuraavalla viikolla 28 vuotta täyttävä juutti on ollut pinnalla jo vuosikymmenen. Vuonna 2010 hän kävi Talissa voittamassa Erkko Trophyn. Pahimmat kilpakumppanit olivat ET:lla ja CT:lla jo muutaman vuoden pelannut Andrea Pavan sekä Kalle Samooja.

Saman vuoden syksyllä amatöörien MM-kisoissa Hansen voitti sensaatiomaisesti henkilökohtaisen sarjan. Joukkueena Tanska sijoittui kakkoseksi.

”Joukkueemme saavutus valittiin vuoden parhaaksi golfissa ohi ammattilaisten menestysten.”

JB Hansen siirtyi pian tämän jälkeen ammattilaiseksi. Hän oli jo 2012 CT:n listan nelonen saaden kortin ET:lle.

Uran sykähdyttävimmän kilpailunsa hän pelasi 2013 Scottish Openissa. 22-vuotias suurelle yleisölle tuntemton Hansen johti sunnuntaina neljä reikää ennen loppua huolimatta siitä, että hän oli tehnyt toisella reiällä yhdeksikön par-viitosella. Takaa-ajajina olivat maailmantähdet Henrik Stenson, Phil Mickelson sekä Branden Grace.

”Otin kolme puttia viheiöillä 15,17 ja 18. Kohtalon ivaa sinällään, sillä puttipeli on ehdoton vahvuuteni, Mickelson voitti uusinnassa Gracen, Hansen jakoi kolmatta sijaa Stensonin kanssa.”

Viimeiset viisi vuotta ovat olleet menestyksen osalta hyvin vaihtelevia. Kuluva kausi on ollut varsinaista menestystarinaa. Kortti ET:lle on vuodelle jo kaudelle 2019 selviö.

”Palasin kaksi vuotta sitten takaisin amatööriaikojeni valmentajan hoteisiin. Sen jälkeen ura on taas selkeästi eteenpäin.”

Tuoreimmalla maailmanlistalla Joachim B. Hansen on 113. Maanmiehistään hänen edellään on vain Olesen. Olympialaisissa 2020 Hansen voi hyvinkin olla yksi Tanskan mitalitoivoista.

”Lyöntipelini on varmempaa kuin ennen, mutta kehityskohtia löytyy vielä paljon. Ehdoton tavoitteeni on nousta maailman parhaiden joukkoon”, Joachim B. Hansen lopettaa haastattelun.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.