16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][17]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Ruotsalaiset pahasti takalukossa – isot nimet kyntävät, eivätkä lupaukset lunasta odotuksia

Henrik Stenson on tuottanut ruotsalaisille vuosien varrella runsaasti ilonaiheita kilpakentillä. Viime aikoina pelit eivät ole sujuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Kuva: Getty Images

Uuden sukupolven huippupelaajien niukkuus on suurempi huolenaihe sinikeltaisten leirissä.  

Ruotsalaiset kokivat viime viikonvaihteessa pettymyksen, kun maan kirkkaimmat golftähdet Henrik Stenson ja Alex Norén eivät syttyneet Mastersissa toivotunlaiseen taisteluun. Stenson oli kauden ensimmäisessä majorissa lopulta 36:s ja Norén jätettiin jatkoon päässeiden joukossa tylysti viimeiseksi.

Vaikka keskitason sijoitusta Mastersissa ei voi kutsua katastrofiksi, ovat Stensonin otteet olleet viime aikoina vaisuja. Hän saavutti heinäkuussa 2016 ensimmäisenä pohjoismaalaisena voiton miesten major-kilpailussa ja otti kuukautta myöhemmin hopeaa Rion olympialaisissa. Kesällä 2017 käydystä PGA Tourin kisasta Wyndham Championshipistä irtosi vielä ykköstila, mutta tämän jälkeen voittohana on pysynyt tiukasti suljettuna.

Göteborgista kotoisin oleva pelaaja paistatteli elokuun 2013 ja tammikuun 2018 välisenä aikana maailmanlistan top 10:ssä. Trendi on sittemmin ollut laskeva. Tänä vuonna pelaamissaan yhdeksässä kilpailussa hän on karsiutunut neljästi, eikä ole onnistunut tunkeutumaan lyöntipeliturnauksissa kertaakaan 15. parhaan joukkoon.

Marcus Kinhultilta toivotaan Ruotsissa isoja tekoja tulevina vuosina. Kuva: Getty Images

Ruotsalaisten korkeinta ranking-sijoitusta pitää hallussaan Norén, jonka kuluvan vuoden esitykset ovat noudattaneet samankaltaista linjaa. Korjausliikkeelle olisi tilausta, sillä tukholmalainen ei ole jäänyt sitten vuoden 2014 kertaakaan ilman voittoa koottuaan neljän edellisen kauden jaksossa yhteensä seitsemän ykköstilaa.

Norén nousi elokuussa 2017 ensimmäisen kerran maailmanlistalla kymmenen joukkoon, mutta sen jälkeen juna on – parista maukkaasta voitosta huolimatta – vienyt toiseen suuntaan. Miesmuistiin ei OWGR-listan top 30:sta ole puuttunut ruotsalaispelaajan nimeä.

Alexander Björk on tehnyt pari vuotta hyvää nousua, vaikka alkukausi on myös hänelle ollut vaikea. Jönköpingiläinen kolkutteli loppuvuodesta maailmanlistalla paikkaa 50:n joukossa, mutta näkymiä majoreihin avaava OWGR-sijoitus on jäänyt toistaiseksi haaveeksi.

Miltä sitten näyttää ruotsalaisten ”ykköskentällisen” takana? Suurimmat toiveet on asetettu Marcus Kinhultiin ja Joakim Lagergreniin, jotka tuntuvat kamppailevan vieläkin tukalammassa ahdingossa kuin edellä mainitut: takana on vuoden 2019 osalta 5–6 kilpailua ja vain Kinhultin tilastoista löytyy karsiutumisten tulvassa yksittäinen jatkoonpääsy.

Ruotsalaisten miesten sijoituksia maailmanlistalla:
32. Alex Norén
40. Henrik Stenson
82. Alexander Björk
195. Marcus Kinhult
260. Joakim Lagergren

Naisten puolella Anna Nordqvistin tilanne on lähes identtinen Stensonin kanssa. Viimeisin voitto ja uran toinen major-titteli on peräisin vuoden 2017 Evian Championshipistä. Tuolloin hän nousi maailmanlistalla neljänneksi, kunnes luiskahti viime keväänä top 10:n ulkopuolelle.

Nordqvist ei ole tänä vuonna yltänyt yhdessäkään kilpailussa 20:n joukkoon, ja ranking-sijoitus on heikoin kymmeneen vuoteen. Kun Pernilla Lindberginkin vuodentakainen major-voitto näyttäisi jääneen yksittäiseksi tähdenlennoksi, voidaan ruotsalaisten huippupelaajien todeta tuskailevan tällä hetkellä sitkeän suvantovaiheen kourissa.

Naisten puolella uutta kaartia on selvästi enemmän. Madelene Sagström on väläytellyt osaamistaan LPGA:lla, vaikka ei ole saanutkaan vielä valjastettua vuoden 2017 kaltaista virettä. Taustalla väijyvät muun muassa Linnea Ström, Daniela Holmqvist ja isona lahjakkuutena ylistetty 18-vuotias Julia Engström.

Huippugolfia seuraavat ruotsalaiset ovat tottuneet voittoihin ja hienoihin saavutuksiin, joten alavireisyyttä varmasti pohditaan syvällisesti – varsinkin kun tiedetään, minkälaisella jalustalla laji on länsinaapurissa vuosikymmenien ajan ollut.

Ruotsalaisten naisten sijoituksia maailmanlistalla:
39. Anna Nordqvist
50. Pernilla Lindberg
124. Madelene Sagström
125. Caroline Hedwall
180. Linnea Ström

2000-luvulla syntyneet pelastajiksi?

Tulevia esityksiä ei ole kilpagolfissa helppo ennakoida, asiat voivatkin kääntyä yksittäisten pelaajien osalta nopeastikin suuntaan jos toiseen. Isossa kuvassa Ruotsin eturivin pelaajien lyhyt tai pidempi notkahdus on kuitenkin vain jäävuoren huippu.

Merkittävän golfmaan suurin huoli kohdistuu juuri tällä hetkellä nykyisten menestyjien manttelinperijöihin. Voittajien kirjoihin on yltänyt kaikkiaan 61 pelaajaa. Ylivoimaisesti suurin menestyjä on naisten maailmanlistan pitkäaikainen ykkönen Annika Sörenstam peräti 88 turnausvoitollaan. Näistä kymmenen on majoreita. Miesten tilaston paras on 16 voittoa haalinut Henrik Stenson. Ruotsalaiset ovat saavuttaneet 80-luvulta lähtien käsittämättömät 340 voittoa miesten ja naisten pääkiertueilla.

Maan isoilla tähdillä on kiertueilla kohtalaisen laaja haastajien joukko. Caroline Hedwallin, Camilla Lennarthin, Jonas Blixtin, David Lingmerthin ja Henrik Norlanderin ja kumppaneiden muodostama sikermä ei kuitenkaan ole ensin mainittua lukuun ottamatta pystynyt vastaamaan sille asetettuihin odotuksiin. Todelliset haastajat ovat vähissä, sillä kyseisen viisikon 11 voitosta kuusi on pelkästään Hedwallin käsialaa.

Kun kuilu on päässyt kasvamaan suureksi, herää kysymys, onko ruotsalaisten käännettävä katseet kauemmas ja ryhdyttävä erityistoimenpiteisiin 2000-luvulla syntyneiden kilpapelaajiensa kanssa? Tälle lienee perusteita, sillä 90-luvulla syntyneet ovat koonneet European Tourilla tai LET-kiertueella toistaiseksi vaatimattomat kolme voittoa. Toimintaa tukevasta lajikulttuurista ja työkaluista ei onnistumisen seuraavan sukupolven kanssa pitäisi ainakaan olla kiinni.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje