26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - European Tour - Kilpagolf

Rorya harmittaa, kun golf on Euroopassa liian helppoa

Rory McIlroylla ei ole vanhalla mantereella mukavaa. Hän suunnittelee kilpailevansa jatkossa pääosiin Yhdysvalloissa. Kuva: Ross Parker / SNS Group.

Rory McIlroyn mielestä kentät Euroopan kiertueella ovat liian helppoja. Vertailu ET:n ja PGA Tourin voittotulosten välillä osoittaa, että McIlroyn kritiikillä ei ole pohjaa.

Maailmanlistan kakkonen, ykköstilaa jahtaava Rory McIlroy latasi täyslaidallisen kritiikkiä Euroopan kiertuetta ja sen johtajaa Keith Pelleyä kohtaan sunnuntaina päättyneen Alfred Dunhill Championship -kilpailun yhteydessä. McIlroy sijoittui kilpailussa jaetulle 26. sijalle tuloksella 15 alle parin.

”Olen melkein kurkkuani myöten täynnä sitä, että tulen Eurooppaan, teen tuloksen -15 ja olen 30:s. Minusta kenttiä ei ole viritetty tarpeeksi haastaviksi. Huonoista lyönneistä ei rangaista. On rankkaa, kun tulet takaisin (Eurooppaan) ja se on tällaista”, McIlroy purnasi.

McIlroy meni kiukuspäissään jopa niin pitkälle, että hän antoi markkinointiohjeistusta kiertueväelle.

”Sama tapahtui Scottish Openissa Reneissance-kentällä. Pelasin 13 alle ja olin 30:s (sijoitus oli 34:s). Se ei ollut kunnon testi. Jos Euroopan kiertue haluaa rakentaa hyvän tuotteen, kenttien virityksen täytyy olla vaikeampi”, hän pohti.

McIlroyn ulostuloa voi pitää yllättävänä. Osaltaan se kertoo turhautumisesta siihen, ettei hän onnistunut vanhalla mantereella pelatuissa kilpailuissa niin hyvin kuin oli toivonut. Hän pelasi syyskuussa kolme kilpailua saalistaen sijat toinen, yhdeksäs ja 26:s.

Hyvin usein PGA Tourin kenttiä on pidetty viritykseltään varsin armollisina etenkin avauspelin osalta. Viheriöt puolestaan ovat tyypillisesti pykälän nopeampia kuin Euroopassa. McIlroy tulkitsee asiaa toisesta perspektiivistä.

Links-kentillä, joilla sekä McIlroyn kritisoima Alfred Dunhill Championship ja Scottish Open pelattiin, kentän vaikeus muodostuu ennen kaikkea vallitsevan säätilan mukaan. Leudoissa olosuhteissa kentät ovat maailman huipuille jopa helppoja, mutta virittämällä ne liian vaikeiksi päädytään tukalaan tilanteeseen, jos tuuli sitten yltyykin ja tuo oman mausteensa peliin.

McIlroy katsoo, että FedEx Cupin voitto osoitti oikeaksi hänen päätöksensä satsata enemmän PGA Touriin. Hän myös kertoo haluavansa matkustaa mahdollisimman lyhyillä lennoilla mannerten ylitysten sijaan. Euroopan kiertue on pyrkinyt kynsin hampain pitämään kiinni eurooppalaisista tähdistään ja saamaan heidät pelaamaan kiertueella edes vaaditut seitsemän kisaa. McIlroy on tietoinen tästä, eikä säästele kritiikkiään. Samalla hän kuitenkin tuntuu tekevän itsestään suuremman kuin golf Euroopassa.

Pelaaja myös toivoo saavansa hieman kunnioitusta jättäessään väliin Saudi-Arabian ja Abu Dhabin ET-kisat, koska ”hän haluaa tehdä oikeita asioita”. Hän muistuttaa samalla jättävänsä väliin mahdollisuuden ansaita miljoonia.

Onneksi pohjoisirlantilaisella on muita mahdollisuuksia ansaita miljoonia. McIlroy ansaitsi pelkästään PGA Tourilla FedEX Cupin voittobonus mukaan luettuna kaudella 2019 lähes 23 miljoonaa dollaria. Hänen sopimuksensa arvo Niken kanssa on arvioiden mukaan noin 200 miljoonaa dollaria.

Silti McIlroyn kritiikissä lienee totuuden siemen. Loppukauden kilpailuissa tulostaso on ollut kova ja viritykset kenties liiankin helppoja. Kymmenen viimeisen kisan voittotulos on ollut keskimäärin 17,9 lyöntiä alle parin. Samalla McIlroyn käsitys Yhdysvaltain kiertueen kisoista vaikuttaa olevan epärealistinen:  PGA Tourilla vastaava voittotulos oli kauden kymmenessä viimeisessä kisassa 21,3, kun tarkastelusta jätetään ulos majorit ja WGC-kisat, kuten ET:nkin puolella.

Se tapa, jolla McIlroy palautteensa antoi, oli kaikkea muuta kuin tyylikäs. Samalla tähti mitä ilmeisimmin unohti, että kenttä on, virityksestä viis, aina sama kaikille.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    JiiKoo says:

    Onpahan käsittämätöntä avautumista maailmanluokan tähdeltä. PGA-peruskisoissa näyttäisi välillä olevan voittotulokset luokkaa 25-30 alle parin. Onkohan tuollaiset kentät viritetty mahdollisesti hieman turhan helpoiksi huippupelaajille vai lieneekö PGA-tourin pelaajien taso vain sitten niin paljon parempi kuin ET-pelaajien!? Tosin nämä tärkeilevät PGA-tourin pelaajat eivät juuri pärjää näissä ET-kauden loppupään kisoissa, minne hekin kerkiävät, kun eivät vaivaudu pelaan jo alkaneen PGA-kauden 2020 pikkukisoja rapakon takana.