E-mailista droppikohuun alibin saanut Rory McIlroy ei innostu lyöntipituuden rajoittamisesta - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[9][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

E-mailista droppikohuun alibin saanut Rory McIlroy ei innostu lyöntipituuden rajoittamisesta

Getty Images

Phoenix Openin lehdistötilaisuus oli mehukas, sillä Rory McIlroy kertoi erikoisista maileista eikä säästellyt kantaansa kattojärjestöjen suunnitelmien suhteen.

Rory McIlroy jätti pelit Euroopan kiertueella sikseen, kun ET otti suunnaksi Saudi-Arabian. Väliviikkoa McIlroy ei vietä, vaan jatkaa kauttaan PGA Tourin puolella Phoenix Openissa.

Phoenixin kisan alla McIlroyn kommentit kiertyivät kuitenkin takaisin edellisviikon kisaan Torrey Pinesissa, jossa niin hän kuin Patrick Reed ottivat vapaan dropin sääntöön 16.3 perustuen, koska heidän pallonsa oli painunut maahan. Reed kutsui paikalle tuomarin, McIlroy ei. Säännöt eivät vaadi paikalle tuomarin kutsumista, mutta siitä huolimatta Reed joutui tapahtuneesta tikun nokkaan, McIlroyn rehellisyyttä taas ei tuntunut kyseenalaistavan monikaan.

Miestä itseään tapahtunut kuitenkin jäi jäytämään. Hän myöntää asian pyörineen mielessä niin paljon, että lopulta hän oli valmis kyseenalaistamaan toimintansa.

Kunnes hän sai sähköpostia.

”Outoa, kiertue sai maanantaina mailin vapaaehtoiselta, jossa hän sanoi astuneensa vahingossa palloni päälle sitä etsiessään. Hän ei kertonut siitä minulle, vaikka hänen olisi pitänyt kertoa”, McIlroy kertoi.

Sähköpostitarinan valossa McIlroyn leveiltä hartioilta voidaan lopullisesti laskostaa pois syyllisen viitta. Jos joku talloi pallon päälle, se oli uponnut maahan. Kävihän jopa niin, että McIlroy jatkoi peliään dropattuaan pallonsa, vaikka hänellä olisi ollut oikeus asettaa se paikalleen, kun pallon päälle oli tallottu.

Distance Insight report on ollut turhaa rahan polttamista.
– Rory McIlroy

Videomateriaali tilanteesta näyttää pallon pomppaavan raffissa. Siitä, kuinka vapaaehtoinen talloo pallon päälle sitä etsiessään, ei videomateriaalia ole. Tähän taas voi olla monta selitystä. Ehkä tilannetta ei enää kuvattu, ehkä nauhoja ei tilanteen osalta ole vielä edes käyty läpi, ehkä spekuloimista ei haluta jatkaa julkaisemalla tallenne ja niin edelleen.

Koko tarina salaperäisestä sähköpostista tuntuu jopa liian hyvältä McIlroyn kannalta. PGA Tour kuitenkin vahvistaa asian omassa lausunnossaan. Ainoa erikoinen elementti on se, että PGA Tour kertoo saaneensa sähköpostin, jossa turnauksessa työskennellyt vapaaehtoinen kertoo nähneensä, kuinka toinen vapaaehtoinen astui Roryn pallon päälle.

Ilmeisesti sähköposteja on siis ollut kaksi.

Rory puhui mailista, jossa hänen pallonsa päälle tallonut henkilö kertoo itse tapahtuneesta, PGA Tour taas kertoo saaneensa postia toiselta vapaaehtoiselta, joka oli nähnyt tapauksen. Joko maileja on kaksi tai persoonapronominit ovat menneet kaikessa hötäkässä sekaisin. Sitäkin sattuu.

PGA Tourin tiedonannon mukaan asianomainen oli päättänyt yhteydenottonsa seuraavaan vetoomukseen:

“I’m so sorry that Rory is being dragged into this scenario, but I didn’t tell him that I actually stood on his ball to find it.”

Eli suomeksi, “Olen hyvin pahoillani siitä, että Rory on vedetty mukaan tähän, koska en kertonut hänelle astuneeni vahingossa hänen pallonsa päälle yrittäessäni löytää sen.”

Rory ei lämpene pituuden rajoittamiselle

McIlroylla oli paljon asiaa sydämellään liittyen lajijärjestöjen R&A ja USGA: julkaisemaan kannanottoon, jossa ne ilmoittivat etsivänsä keinoja kasvaneiden lyöntipituuksien rajoittamiseen. Kun yksikään toimittaja ei kysynyt häneltä tästä mielipidettä lehdistötilaisuudessa, vinkkasi Rory että kannattaisi kysyä. Sen jälkeen hän avasi sanallisen arkkunsa.

”Rehellisesti, mielestäni koko Distance Insight report on ollut turhaa rahan polttamista. Sama raha olisi voitu käyttää siihen, että houkutellaan uusia harrastajia lajin pariin. Golfia olisi voitu esitellä lapsille ja vähemistöille”, Rory tykitti.

Hänen mukaansa olennaisinta on, että 99,9 prosentille golfareista liiallinen lyöntipituus ei ole ongelma. Siksi ei ole aiheellista keskittyä ammattilaisten lyöntipituuksiin. Ne eivät ratkaise golfin elinvoimaisuutta vaan ovat sittenkin vain rikka rokassa.

”Kuulin USGA:n pomon Mike Davisin sanoneen, että he yrittävät suojella lajia seuraavia 100 vuotta varten. Ei sitä näin tehdä. Tämä on liian vähäpätöinen seikka verrattuna kaikkeen muuhun, mitä lajin ympärillä tapahtuu. Pitäisi keskittyä siihen, miten saadaan uusia harrastajia. Siihen pitäisi käyttää rahaa, ei tällaiseen raporttiin”, Rory jatkoi ja kiitti lopuksi lämpimästi toimittajaa siitä, että häneltä kysyttiin aiheesta. Mielen päällä selvästi oli sanottavaa.

Artikkeli päivitetty 12.29. Kilpailu pelattiin Torrey Pinesin kentällä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)

 • KL1 says:

  Hetkinen. Vapaaehtoinen A on astunut Roryn pallon päälle ja vapaaehtoinen B on nähnyt tapahtuneen, eikä kumpikaan kertonut asiasta siinä tilanteessa sen paremmin Rorylle kuin tuomarillekaan..? Onhan sen B:n täytynyt olla melko lähellä Roryn palloa, jotta on voinut todeta A:n astuneen sen päälle. Puhutaan siis metreistä eikä kymmenistä metreistä, kyse oli kuitenkin raffista eikä väylästä.

  Kumpikaan ei siis puhua pukahtanut? Huh huh…

 • Perttu3 says:

  Rory on kyllä harvinaisen oikeassa. Ja on varmaan pelannut tavistenkin kanssa :).

  Mutta joo, omalle kohdalle ei ole tullut 80-luvulta alkaneella uralla yhtään amatööriä tai edes harrastajaa joka kärsisi liian pitkistä lyönnestä. Tuhansia selityksiä ja tulkintoja kuitenkin siitä MIKSEI PALLO lennä. Golfin kannalta olisi surullista jos välinekehityksellä vietäisiin amatöörien ja harrastajien peli-iloa pois vaikka niin että 225 m avaus olisi enää 210-215 m tai seniorisarjan 120-130 metrinen rauta enää 115-125 ja joka vuosi tästä hieman lyhyempi. Eihän nytkään ketään estetä pelaamasta 90-luvun mailoilla ja vaikka ultrasoft seniori/ladypalloilla jos kaipaa lisähaastetta!

  Paras lähipeli voittaa poikkeuksetta aina. Parhaalla lähipelillä pelaa aina säädyllisen tuloksen. Simple as that.

 • Putti-Possu says:

  ”Hänen mukaansa olennaisinta on, että 99,9 prosentille golfareista liiallinen lyöntipituus ei ole ongelma”

  Vaaratilanteet syntyvät siitä, kun 250m ylittävät draivit ovat monella kentällä sokkoja. Ongelma ei ainakaan suoranaisesti koske 99,9 % lyöjistä – vaan niistä 99,9 % kanssapelaajista, jotka ovat pahaksi onnekseen sillä alueella, jonne pallot putoilevat.

  Perttu kertoi nauttivansa 225m avauksista paljon enemmän kuin 210m ja kehottaa muita hankkimaan huonompia välineitä. Tämä ei siis poista sitä kanssapelaajille koituvaa vaaraa. Mutta jos pallon lento-ominaisuuksia muutetaan siten -10%, niin Perttu voi pelata hyvinkin harkkakierroksensa nautittavasti vanhoilla palloilla … tai jos se pituus on niin tärkeää, niin kai markkinoilta edelleen saa ”laittomia” palloja (siis jossa esim. koko on par % pienempi) tai isomman kimmoisuuden ylipitkiä draivereita.

  • Perttu3 says:

   No itse keskityn kyllä aina ihan omaan peliin :). Ja uudehkoilla välineillä, vimpan päälle.

   Vaaratilanteita syntyy kun ei huudeta konnolla Fore. Ja silloin kun tulee vaika shankki ja kukaan ei voi käsittää pallon lentävän niin vinoon. Kummasta tulee enemmän, pitkistä vinoista draiveista vai palloista jotka tulee suunnsta josta palloja ei pitäisi tulla. Ainakin Fore huutoon pystyy reagoimaan jos se tulee vastakkaisesta teeboksista. Mutta jos pallo tulee 60 metrin matka 50 metriä vinoon voi olla vaikeaa?

   Stay safe & enjoy the game. 2021 draiverit ja pallot hyllyssä :)!

 • Putti-Possu says:

  ”Hänen mukaansa olennaisinta on, että 99,9 prosentille golfareista liiallinen lyöntipituus ei ole ongelma”

  Owe Hohn heitti vuonna 1984 keihästä 104,8 m, joka riitti sinne korkeushyppypaikan tienoille ja tunistettiin ilmeinen vaaratilanne, jolloin keihään painopistettä muutettiin (ennen kuin sattui mitään). Mitäköhän silloin olisi tuumattu kommentista, ettei pitkät keihäskaaret tuota ongelmaa 99,9 % heittäjistä ja sen vuoksi keihäskaaria ei pidä rajoittaa … sitä paitsi, keihäänheitto on ihan yhtä nautittavaa tai tylsää, heitettiimpä vanhoilla tai uusilla keihäillä

 • KL1 says:

  Putti-Possu, sinulla on useimmiten hyviä kommentteja, mutta tuo keihäsesimerkki on säälittävä.

  Keihäänheitossa voittaa se, joka heittää pisimmälle, joten jokainen tietenkin yrittää heittää mahdollisimman pitkälle. Siinä vaiheessa kun tila loppuu (kuten kävi Hahnin tapauksessa), niin heittoja pitää lyhentää, koska stadioneja ei voitu pidentää.

  Golf on aivan toinen laji kuin keihäänheitto, etenkin harrastajien golf. Siinä ratkaisevat tarkkuus ja riittävä pituus. Ei siis vaadita raivopäisiä 250-metrisiä sokkolyöntejä alueelle, jolla voi (ja usein myös on) toisia pelaajia.

 • Albatrossivanhus says:

  Olen jyrkästi eri mieltä Rory Mcllroyn kanssa. Golf lajina ei ole voittajien joukossa jos huippupelaajien ja harrastajien palaaminen eriävät eri lajeiksi. Golf on mielestäni lajina parhaimmillaan kun se on perinteinen yhdistelmä taitoa, voimaa, strategista osaamista ja mielenhallintaa. On ihan hyvä, että lajista on karsiutunut pois, ja edelleenkin on hyvä karsia pois sellaista eleganssia ja aristokraattisuutta, mikä pohjaa suoraan taloudellisen yläluokan valtaan. Menneeseen, mutta myös nykyiseen. Sen sijaan, lajissa on paljon vaalimisen arvoistakin: hyvä ja muita huomioiva käytös, sosiaalisuus laajemminkin, lajin monipuolisuus ja soveltuvuus eri ikäisille, kokoisille ja näköisille. Nämä lienevät sitä kuuluisaa laji-identiteettiä. Nykygolfin atleettisuus on ollut tervetullutta ja on varmasti tullut jäädäkseen. Mutta jos ajattelemme lajin kehitystä pitäisi golfkenttien kokoa ehdottomasti pienentää, ei ainakaan kasvattaa. Tämä olisi mielestäni ymmärrettävä golfperheen ympäristövastuuta pohdittaessa. Tätäkin silmällä pitäen olisin taipuvainen ajattelemaan, että hra Mcllroy voi hyvinkin asiaa hetken harkittuaan kääntyä kanssani samantyyppiselle kannalle. Aiemmin omaa kantaani on edustanut näkyvästi muuan Jack Nicklaus. Ihan kohtuullisen pitkälyöntinen pelaaja hänkin. Eikä muutenkaan aivan huono. Nyttemmin tietysti lyönti jonkin verran lyhentynyt. Mutta tuo on edessä vielä hra Mcllroyllakin.