Dubaissa huima loppuratkaisu – McIlroy kukisti arkkivihollisensa lyönnillä - Golfpiste.com

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

21.3.–28.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
DP World Tour - Kilpagolf

Dubaissa huima loppuratkaisu – McIlroy kukisti arkkivihollisensa lyönnillä

Rory McIlroy avasi vuotensa ottamalla uran ensimmäisen voiton DPWT:n Rolex Series -kilpailuissa. Kuva: Getty Images

Kahden riitaantuneen pelaajan kireä taistelu päättyi McIlroyn loistavaan birdieen 18. reiällä.

Dubai Desert Classicista muodostui juuri sellainen kahden tähtipelaajan yhteenotto kuin kisan alkupuolella ounasteltiin. Eikä ainoa jännite liittynyt itse urheilutapahtumaan vaan Rory McIlroyn ja Patrick Reedin kohua herättäneeseen kohtaamiseen pari päivää ennen koitosta.

Kuin ihmeen kaupalla kaksikkoa ei nähty samassa peliryhmässä kisaviikon aikana. Se ei kuitenkaan himmentänyt sitä sähköistä tunnelmaa, jota he tarjoilivat kilpailun viimeisellä kierroksella. Uusinnan mahdollisuus roikkui jatkuvasti ilmassa etenkin takaysillä. McIlroy oli kuitenkin toista mieltä ratkaistuaan 18. reiän birdie-putillaan voiton vuoden ensimmäisessä turnauksessaan.

McIlroy (-19) lähti kolmen lyönnin johtoasemasta päätöspäivään. Aloitus oli verkkainen, sillä hän onnistui tekemään ensimmäisen birdiensä vasta yhdeksännellä reiällä. Reed paineli startista lähtien isolla vaihteella, ja laittoi McIlroyn ahtaalle.

Pohjoisirlantilainen joutui kaivamaan parhaan osaamisensa esille Majlis Coursen takaysillä pitääkseen Reedin aisoissa. McIlroy menetti jälkimmäiselle kärkipaikkansa tehtyään bogin 15. reiällä. Pitkään ei yhdysvaltalainen saanut johtoasemastaan nauttia, kun vasemmalle painunut avaus 16:lla vaati bogiin johtaneen paikkauslyönnin.

Peli alkoi kallistua McIlroyn suuntaan, kun hän iski avauksensa griinille 17. reiällä (par 4), ja teki vaivatta kahden putin birdien. Ilmeet vakavoituivat McIlroyn leirissä viimeisessä avauksessa pallon painuttua oikealle rangaistusalueen rajalle karheikkoon. Kahdella viheriöllä ollut Reed teki birdien, joten tilanne oli uudelleen kiristymään päin.

McIlroy teki viisaasti valittuaan välilyönnin 18. reiällä, jolla hän oli sekä viime vuoden kisan päätöskierroksella että sunnuntain kierroksella loiskauttanut lähestymisensä veteen. Nyt turhia riskejä vältellessään hän luotti wedgeensä, joka lähetti pallon kolmannella lyönnillä muutaman metrin reiän taakse. Voittoputtinsa McIlroy pyöräytti hallitusti sisään ilman ylimääräisiä keinahteluja.

Olisi ollut mielenkiintoista nähdä parivaljakko ottamassa hienon taistelun jatkeeksi toisistaan mittaa playoffissa, joskin McIlroyn leirissä oltiin taatusti tyytyväisiä siitä, ettei Reedille tarjoutunut tällaista siimaa. Kolmannen kierroksen tulokset asettivat Reedin ryhmän osuvasti toiseksi viimeiseen lähtöön: se avasi McIlroylle aitiopaikan kilpakumppaninsa suorituksiin jalostaen trilleriä myös katsojien näkökulmasta.

Ykköstila oli McIlroylle, 33, kolmas Dubai Desert Classicissa. Ensimmäinen tuli 14 vuotta sitten, jolloin hän saavutti debyyttivoittonsa silloisella European Tourilla. Tuolloinkin lopputulos oli -19 ja eroa toiseksi sijoittuneeseen pelaajaan (Justin Rose) kertyi yksi lyönti. Vuoden 2015 kisan voitto tuli hieman selvemmällä eli kolmen lyönnin marginaalilla ennen Alex Norénia.

Kaudella 2017 perustetun Rolex Seriesin kilpailuissa voitto oli hänelle kuitenkin vasta ensimmäinen. Kaikkiaan McIlroy on koonnut pääkiertueilla 31 ykköstilaa, joista neljä on tullut major-kilpailuissa.

Kaksikon välinen kohu alkoi, kun McIlroy ei vastannut Emirates Golf Clubin harjoitusalueella Reedin tervehdykseen edes sen jälkeen, kun tämä oli heittänyt tiin maailman ykköstä kohti.

McIlroy sanoi kisan alla pitämässään lehdistötilaisuudessa, ettei kokenut Reedin noteeraamista tarpeelliseksi. Reed on herättänyt LIV-kiertueelle liittymisensä jälkeen eripuraa kommenteillaan ja aikaansaannoksillaan, jossa McIlroy on lukuisten muiden henkilöiden tavoin ollut maalitauluna.

Suomalaisista kauden toisen Rolex Series -kilpailun jatkokierroksilla pelasivat Kalle Samooja (-7) ja Tapio Pulkkanen (+3). Heiltä ei kuitenkaan nähty maanantaina kohennusta tuloslistalla. Samooja onnistui parin aikaisemman päivän tapaan pelaamaan nousujohteisen kierroksen päättäen kisansa tulokseen 72. Käteen jäi kovassa turnauksessa lopulta varsin kunniakas jaettu 38. sija ja reilut 47 000 euroa palkintorahaa.

”Vähän jäi kuti piippuun tänään. Draivaaminen sakkasi etuysillä ja teki pelaamisesta vaikeaa. Takaysillä sain par-viitoset (kolme birdieä) hyvin käyttöön, mutta sitä oltiin lipsuttu vähän liian kauas tuloslistalla”, kahden miljoonan euron tienestirajan DP World Tourilla rikkonut Samooja kertoi tiedotteessa.
”Peli kokonaisuudessaan oli kohtalaisen hyvää. Vähän tarkennusta tekemiseen, niin hyvää lupaa jatkoon.”

Pulkkanen sai hyvän alun, mutta ennen kierroksen puoliväliä tulleet tuplabogey ja bogey koettelivat mieltä, eikä hän saanut kelkkaansa käännettyä toisella kenttäpuoliskolla. Tulos 77 oli hänen heikoimpansa, ja etenkin puttipeliään pitkin turnausta harmitelleen Pulkkasen kohtaloksi koitui jäädä jatkoon päässeiden joukossa viimeiselle eli 82. sijalle.

”Tänään oli heikkoa peliä hyvän alun jälkeen vähän joka osa-alueella. Täytyy kaivaa peli jostain torstaihin mennessä”, hän mietti.

Korjattu juttua 30.1. klo 15.40 koskien Patrick Reedin asettumista neljännen kierroksen toiseksi viimeiseen lähtöön. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, DP World Tour ei asettanut Reediä kyseiseen starttiin vaan hänen lähtönsä määritteli muiden pelaajien tavoin kolmannen kierroksen tulos.

Lue seuraavaksi: Dubaissa pedataan eeppistä päätöskierrosta – ilmiriidoissa olevat McIlroy ja Reed jakavat johdon

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (37 kpl)

 • Ãrjy says:

  ” DP World Tour osoitti hyvää pelisilmää asettamalla Reedin ryhmän toiseksi viimeiseen lähtöön”

  Minun käsitykseni mukaan noilla kiertueilla 3. ja 4. päivän lähtöjärjestyksiä tasatuloksissa oleville ei arvota tai aseteta, vaan sen määrää viimeisen putin upottamisen aikajärjestys.

 • BayStream says:

  Ärjylle: Ei arvota eikä aseteta vaan normaalisti tuo menee niin, että First In – Last Out eli tässä tapauksessa Arnaus (5. paras 2 kierroksen jälkeen), Hidalgo 7. paras, Poulter 8. paras.
  Kun taas Reed 13. ja Norris 28. ja Perez 37. Ja tässä järjestyksessä ja näissä ryhmissä he myös pelasivat viimeisen kierroksen. Käytännössä tuo menee siis niin, että neljännelle kierrokselle mennäänn kolmannen kierroksen tulosten järjestyksessä ja näillä pelaajilla ne olivat ryhmittäin (70 – 69 – 69) ja (69 – 67 – 66).

 • MrBond says:

  Asenteen LIV turnaukseen näkee otsikosta. Jos Samooja olisi ollut toinen niin otsikko? Koville ottaa..

 • Pekka5 says:

  On kyllä harvinaisen tyhmä otsikko jopa Golfpisteen asteikolla. Reed oli kuitenkin viimeisellä kierroksella kolme lyöntiä Rorya parempi.

 • Sami Hirvelä says:

  Vai oikein pyyhki lattiaa voittamalla yhdellä lyönnillä…

 • Sport Goofy says:

  Olipa tosiaan ihmeellinen otsikko. Jo kauan ennen LIViä oli monta syytä olla pitämättä Reedistä, mutta yhden lyönnin voitto viimeisen reiän birdiellä ei kyllä täytä ”lattian pyyhkimisen” kriteereitä millään mittarilla. Ehkäpä toimittaja oli kirjoittanut hieman liian voitonvarmasti McIlroysta kolmannen kierroksen jälkeen ja helpottui kun Reedin loppukiri jäi lyönnin vajaaksi?

 • Pekka5 says:

  No niin, nyt näyttävät kommentit tyhmiltä, kun toimitus vaihtoi juttuun otsikon.

 • Bogitaipar(i) says:

  Harvinaisen härskiä jopa Reediltä tulla DPWT kisoihin liv-golf mainospaita päällä heittelemään tiitä. Toivottavasti kyseisen ”tourin” pelaajia ei tarvitse katsella Ryder-cupissa, eikä heitä kyllä tarvitsisi päästää DPWT tourillekaan.

 • Chip Greenside says:

  Hyvä, että lanaaja-Readilla pyyhittiin pöytää!

 • Chip Greenside says:

  No nyt tämä Patrick on tunnistanut kiikarin avulla puussa olevan pallonsa, mutta pahaksi onneksi väärästä puusta! Eikö tätä henkilöä jo voida panna pitempiaikaiseen pelikieltoon.

 • KL1 says:

  Juu, olisi kiva lukea tuo tiedote. Tourin ylisekavilta sivuilta en onnistunut löytämään mitään ko. episodista.

 • Chip Greenside says:

  Se menee sääntöjen mukaan, jos paikalla ollut tuomari antaa luvan pelata siitä mistä pelattiin. Kokonaan eri asia on, mitä todellisuudessa pallolle tapahtui.

 • Quid Pro Quo says:

  Chip Greenside 1 helmikuun, 2023 12:26
  No nyt tämä Patrick on tunnistanut kiikarin avulla puussa olevan pallonsa, mutta pahaksi onneksi väärästä puusta! Eikö tätä henkilöä jo voida panna pitempiaikaiseen pelikieltoon.

  Chip Greenside 1 helmikuun, 2023 20:17
  Se menee sääntöjen mukaan, jos paikalla ollut tuomari antaa luvan pelata siitä mistä pelattiin. Kokonaan eri asia on, mitä todellisuudessa pallolle tapahtui.

  Mitä todellisuudessa tapahtui:

  1. During round three of the Hero Dubai Desert Classic, two on course referees and several marshals identified that Patrick Reed’s ball had become lodged in a specific tree following his tee shot on 17.

  2. The DP World Tour chief referee joined the player in the area and asked him to identify his distinctive ball markings.

  3. Using binoculars, the chief referee was satisfied that a ball with those markings was lodged in the tree.

  4. The player subsequently took an unplayable penalty drop (Rule 19.2c) at the point directly below on the ground.

  Ja asian pihvi:

  To clarify, the player was not asked to specify the tree but to identify his distinctive ball markings to confirm it was his ball.

  Jos olisit katsonut kisan Chip, olisit nähnyt omin silmin, että Reed ei voinut mitenkään nähdä lyöntipaikalta mihin kolmesta palmusta pallo päätyi. Näinollen pelaaja oli paikalla olleiden ja pallon nähneiden kahden tuomarin ja usean toimitsijan yhtäpitävien havaintojen varassa.

 • Chip Greenside says:

  Tapahtumien todellisesta kulusta esiintyy erilaisia spekulaatioita, ja hidastuksia veivataan edestakaisin. Ratkaisu on kuitenkin tehty ja olkoon niin. Kun kyseessä on Reed, niin monenlaista epäilyä jää ilmaan!

  • Quid Pro Quo says:

   Kuka spekuloi, kuka veivaa? PGA Tourin pää-äänenkannattaja Golf Channelin kommentaattori Brandel Schamblee -ja Chip Greenside.

   Näinikkään:

   ”Valiteettavasti LIV-miehiäkin on paikalla, jätän kisan katsomisen väliin.”
   1. huti.

   ”Eikö tätä henkilöä jo voida panna pitempiaikaiseen pelikieltoon.”
   2. huti.

   Kun kyseessä on Reed, niin monenlaista epäilyä jää ilmaan!
   3. huti – ja palo.

 • Chip Greenside says:

  Itse pidän noita osumina. Mikä palo?

 • Sergio says:

  Onhan se aika hämmästyttävä yhteensattuma, että Reed tunnistaa oman pallonsa väärästä puusta. Siis hän on lyönyt aiemmin pallonsa kyseiseen puuhun tai joku muu käyttää täysin samanlaisia merkintöjä pallossaan. Tai sitten on se kolmas vaihtoehto.
  Minä en tuohon huijariin luota pätkääkään. Osuma ja kunnari.

  • Quid Pro Quo says:

   Ei tullut kumpaakaan Sergio, mutta sinänsä arvostettavaa, että tunnustat ennakkoasenteesi reilusti ja avoimesti.

   Kunnarista (siis sinun kirjoissa – minun kirjoissani kolmen hudin palosta) jää puuttumaan vielä pahansuopuus ja moraaliposeeraus.

   Chipiltä onnistui kaikki kolme.

   PS. Terveisiä podcaststudioon Krisu ja Sami.

 • Chip Greenside says:

  Golfissa joudutaan usein ”sana-sanaa vastaan” tilanteisiin. Tämä on otollinen maaperä fuskareille, kun tuomaria ei ole mahdollista laittaa seuraamaan jokaisen pelaajan jokaista lyöntiä. Siinä riittää, kun pitää kivenkovaa kiinni omasta tulkinnastaan. Jos ei ole aukotonta todistusaineistoa toisenlaisesta totuudesta, niin pelaajaan lopulta uskotaan. Todistustaakka ei siis ole pelaajalla.

  Olen näiden kymmenien pelivuosien aikana nähnyt monesti, kun ratkaisu on ollut väärä.

 • Chip Greenside says:

  Quid Pro Quo:

  ”Chipiltä onnistui kaikki kolme.”

  Erikoista pahansuopaisuutta, moraaliposerausta ja luulosairautta!

  Jos olet katsonut videon Reedin pallon takaa lanaamisesta (2krt) ja kuullut selitykset ettei muka huomannut, niin ei luulisi mitään luottoa mieheen olevan. Kyllä Brandel Schamblee on niin oikeassa Reedin luotettavuuden suhteen!

  • Quid Pro Quo says:

   Chip, turha syyttää peiliä, jos naama on väärä.

   Kas näin projektiosi eteni:

   1. Ennakkoasenne:
   ”Kun kyseessä on Reed, niin monenlaista epäilyä jää ilmaan!”

   2. Pahansuopuus:
   ”Hyvä, että lanaaja-Readilla pyyhittiin pöytää!”
   ”Eikö tätä henkilöä jo voida panna pitempiaikaiseen pelikieltoon.”

   3. Moraaliposeeraus:
   ”Valiteettavasti LIV-miehiäkin on paikalla, jätän kisan katsomisen väliin.”

   Toki olen nähnyt lanausvideonkin useampaankin kertaan, ja DTL-kuvakulmasta asia on selvä, ja pelaaja saikin pallon makuun parantamisesta kaksi kiistatonta penttiä. Sen sijaan pelaajan näkökulmasta, eli yläpuolelta, ainoastaan Lex Luthor näkee röntgenkatseellaan mitä mailan alla tapahtuu.

   Psykopatologisesti mielenkiintoista onkin pohtia mistä motiiveista kumpuaa Brandel Schambleen ja hänen kaltaistensa toimittelijoiden kyltymätön vimma mustamaalata yhtä pelaajaa ja mitätöidä hänen identiteettiään lähes kiusaamista muistuttavalla tavalla (esim. Table for One).

   Joissakin medioissa se onkin jo alkanut kääntyä itseään vastaan, esim.
   https://www.golfdigest.com/story/brandel-chamblee-patrick-reed-rules-tree-video

 • MP-33 says:

  En alkuunkaan pidä Reedistä enkä hänen aiemmista edesottamuksistaan. Katselin lähetyksestä suorana tuota tapausta ja käsittääkseni se meni siten, että Reed kuvaili pallonsa merkintöjä ja tuomari kiikaroi palmuun ja totesi että tuolla se on. Reedin en nähnyt palloa kiikaroivan.

  Eli jos tässä nyt vääryys tapahtui niin tällä kertaa meni kyllä tuomaritulkinnan piikkiin – ei Reedin. Mutta hyvä oli ettei voittanut tästäkään syystä.

 • Chip Greenside says:

  ”Sen sijaan pelaajan näkökulmasta, eli yläpuolelta, ainoastaan Lex Luthor näkee röntgenkatseellaan mitä mailan alla tapahtuu.”

  Tämän täytyy olla trollausta, tai tämän esittäjä ei ole pelannut golfia. Tour-pelaajallako olisi näkö-ja tuntoaisti heikommalla tasolla kuin vanhalla erkillä. Mailan takaa siirtyy pari kahvikupillista vastaava määrä hiekkaa jopa 20:n sentin päähän, eikä pelaaja huomaa mitään ja tämä pitäisi oikein uskoa?

  • Quid Pro Quo says:

   Rauhoitu hyvä veli(oletettu), ennen kuin kortit loppuvat kokonaan. Fuskari-, valehtelija-, luulosairaskortit tulikin käytettyä heti alussa, ja nyt menivät jo trolli- ja pelaamattomuuskortitkin yhdessä henkäyksessä, ja seuraavatkin on helppo arvata. Ja kyllä, oikein veikkasit, täysin alkutaipaleella tässä ollaan lajin rakastamisessa – vielä ei ole edes neljääkymmentä vuotta eikä kymmentätuhatta pelikierrosta takana.

   Tiedän, että tämä on sinulle Chip erittäin vaikeaa, mutta yritetään yhdessä, jookos? Hengitä syvään, sulje silmäsi, pinnistä mielikuvituksesi, myötätuntoisuutesi ja hyväntahtoisuutesi äärimmilleen ja siirry mielessäsi Reedin pään sisään ja katso hänen silmiensä läpi Bahaman hienolla rantahiekalla (ei siis bunkkerissa vaan wastelandillä) jalanjäljessä makaava palloa. Mitä näet? Missä kohdassa jalanjälkeä pallo makaa? Kuinka kaukana on jäljen takareuna? Missä kohdassa on mailan lapa suhteessa niihin, kun takakädelläsi mallaat santarautasi lapaa pallon taakse? Ei tarvitse vastata minulle, riittää kun vastaat itsellesi, rehellisesti. Videon perusteella noihin kysymyksiin on mahdoton sanoa oikeaa vastausta.

   No, virhe tapahtui, pelaaja myönsi sen ja sai rangaistuksen (kuten Pulkkanen tänään). Ja nyt seuraa tärkeä jatkokysymys sinulle ylituomari Chip: kuinka pitkään pelikieltoon ja/tai kansalaisluottamuksen menetykseen ja/tai persoonan mitätöintiin Reed pitää mielestäsi tuon tapahtuman seurauksena tuomita? Riittääkö 3 vuotta, vai tarvitaanko 13 – tai kenties 23 vuotta? Entä onko tuomiosi sama Pulkkaselle, Nordqvistille ja Dustinille? Taas riittää kun vastaat itsellesi.

   Ei mulla muuta. Hauskaa viikonloppua!

 • OikeaJuuso says:

  Reed on siinä mielessä karikatyyrinen jenkki, että itsetunto ja itsekkyys on huipussaan, kyynärpäät edellä edetään ja lakimiehet koko ajan valmiudessa haastamaan, jos joku ei miellytä. Ärsyttänyt kyseinen herra sen uran alun ”olen TOP5” kommentoinnin jälkeen. Rory taas on 180 astetta toiseen suuntaan oleva persoona.

  • Quid Pro Quo says:

   Kieltämättä Reed ei kuulu omiinkaan suosikkipelaajiin, mutta kovan kuoren alla hänessä näyttäytyy mielenkiintoisella tavalla hyvin traaginen hahmo: punaposkinen, pehmeä pikkupoika, joka yrittää kovasti saavuttaa muiden hyväksyntää ja rakkautta oman kovan suorittamisen kautta. Ja jos kovien suoritustenkaan jälkeen ei muilta tipu rakkautta, arvostusta tai edes hyväksyntää, pannaan kova kovaa vastaan.

   Tarina on tähän asti edennyt lähes ennusmerkkien mukaan, esimerkiksi yliopistojoukkueen vaihtaminen, taistelupari-vaimon valinta, välirikko vanhempiin, RC-sankaruus ja -ero Spiethista, LIV-loikka ja mutapaini peilikuva-Schambleen kanssa.

   Varmaan paljolti PAC-puheenjohtajuuden ja LIV-vastakkainasettelun myötä Roryllä taas k*si on vasta nousemassa päähän. Viimeisin valitettava esimerkki tästä oli tuo Reediin kohdistettu mitätöinti rangella Dubaissa, yksinkertaisesti lapsellista ja huonoa käytöstä, josta Rory on tosin jo peruutellut Reediä tukevalla lausunnolla palmuepisodista – ja onneksi kuulemma jo puhumalla ainakin tämän seurueen suuntaan.

   Joka tapauksessa seuraavat 63 päivää ristin käteni kyynärpäitä myöden joka ilta ja rukoilen taivaan isältä viisautta Augustan oligarkeille asettaa Rory ja Reed samaan peliryhmään 6. huhtikuuta – tai heidän pelaavan itsensä viimeistään finaalikierroksen johtopalloon yhdessä Sergion ja Cam Smithin kanssa. Vielä kun saataisiin Poulter jollain ihmeen kaupalla mukaan, luvassa olisi eeppistä urheiluviihdettä ja monessa mielessä hauska iltapuhde.

 • Chip Greenside says:

  ”Ja nyt seuraa tärkeä jatkokysymys sinulle ylituomari Chip: kuinka pitkään pelikieltoon ja/tai kansalaisluottamuksen menetykseen ja/tai persoonan mitätöintiin Reed pitää mielestäsi tuon tapahtuman seurauksena tuomita?”

  Hänet voitaisiin kierittää tervassa ja höyhenissä, hänen päälleen voitaisiin heitellä mätiä kananmunia, hänet voitaisiin panna jalkapuuhun ja kylän ämmät voisivat häntä siinä pilkata jne. Onhan näitä varteenotettavia tapoja rankaisemiseen olemassa. Kaikki ne olisivat oikein tuolle hunsvotille.

  Mitä muuten voisi sanoa esittämistäsi ajatuksista, niin me ollaan niiiin eri mieltä!