27.7.–3.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[8][9]
KilpailuaSuomalaista
Ajankohtaista - Kilpagolf - Major

R&A:n vuoro lyödä Trumpia, ilmoitti että The Openia ei tulla pelaamaan Turnberryssä

Getty Images.

R&A teki odotetun päätöksen The Openin suhteen.

PGA of America julisti sunnuntaina siirtävänsä vuoden 2022 PGA Championship -turnauksensa pois Donald Trumpin omistamalta Trump National Bedminsterin kentältä. Eilen R&A ilmoitti suorasanaisesti, ettei se aio myöntää isännöimiään kilpailuja, joista merkittävin on maailman vanhin golfkilpailu The Open, Trumpin omistamalle Turnberrylle.

“Emme suunnittele järjestävämme mitään kilpailujamme Turnberryssa, emmekä tule tekemään niin lähitulevaisuudessa”, R&A:n nokkamies Martin Slumbers sanoi järjestön lausunnossa.

R&A selvensi lausunnossaan, ettei se aio palata Turnberrylle ennen kuin täysin vakuuttunut siitä, että keskiöön nostetaan kilpailu, pelaajat ja kenttä, eikä mikään muu. Käytännössä R&A viittaa Donald Trumpin henkilökohtaisiin intresseihin, julkikuvan kiillottamiseen ja politikointiin.

Toisaalta R&A:n voi nyt nähdä tekevän itse niin. Moni on peräänkuuluttanut järjestöltä – ja monelta muultakin golfjärjestöltä – jo aikaisemmin jyrkempää linjaa Donald Trumpia kohtaan, mutta selkärankaa siihen ei ole löytynyt ennen kuin muut ovat sen jo tehneet ja Trump on omalla toiminnallaan tehnyt sen riittävän ilmeiseksi ja helpoksi.

Erityisen merkittävänä ja moraalisesti jykevänä R&A:n ulostuloa ei siksi voi pitää, joskin golfin ja The Openin kannalta se sitä on. Sitä paitsi täysin yksiselitteinen R&A:n kanta ei ole edelleenkään.

R&A on pantannut suhdettaan Trumpiin jo pitkään. Viimeksi joulukuun alussa se julkaisi The Open -isäntien nimiä, mutta ei ottanut kantaa siihen, pysyykö Turnberry The Open -rotaatiossa. Nyt Turnberry tiputettiin ulos, mutta takaportti jäi edelleen auki – ulostulon muotoilu kun on sopivan epämääräinen. Sen sijaan, että R&A sanoisi, että Turnberry on lopullisesti tiputettu ulos, puhutaan lähi- tai nähtävissä olevasta tulevaisuudesta (foreseeable future). Samalla jätetään auki mahdollisuus sille, että tapojaan parantamalla Trumpin on mahdollisuus saada kisa takaisin kentälleen.

Katsojasta riippuen R&A:n muotoilua voi pitää ponnettoman kikkailevana tai reaalipoliittisena ja riittävän selkeänä.

Pienimuotoista golfimperiumia rakentanut Donald Trump hankki klassikkokenttä Turnberryn omistukseensa vuonna 2012 60 miljoonalla dollarilla. Sittemmin hän on pumpannut rahaa Turnberryn kehittämiseen varmasti toisen mokoman.

Trump on ollut vastatuulessa Skotlannissa jo pitkään erityisesti Aberdeenin kenttähankkeeseen liittyvien epäselvyyksien ja epäkohtien takia. Kenttähanketta on vastustettu paikallisesti kiivaasti, mutta pääsääntöisesti Trumpin suunnitelmat ovat menneet läpi tavalla tai toisella.

Skotlannin lounaiskolkassa sijaitseva kenttä perustettiin 1906. Nykyään Turnberryssä on kolme kenttää. Niistä uusin, Martin Ebertin suunnittelema luomus kantaa nimeä King Robert the Bruce Course, Skotlannin kuulun vapaustaistelijan mukaan.

The Ailsa Course on isännöinyt The Openia neljästi (1977, 1986, 1994, 2009). Kenttä on erittäin arvostettu. Viimeisin major kentällä on vuonna 2015, siis Trumpin omistajuuskaudella, pelattu Women’s British Open.

Lue seuraavaksi: PGA:n pinna paloi – Vuoden 2022 PGA Championship vietiin Trumpilta

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

  • Tpo63 says:

    Pitäisin tuota R&A:n epämääräisyyden ja ilmaisun ”foreseeable future” -ilmaisun tulkintaa siinä mielessä yksisilmäisenä, että Trumpin käytöksen muuttumisen ohella tulkintaa olisi voinut tehdä myös ottamalla lähtökohdaksi kentän omistussuhteiden mahdolliset muutokset.