26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Poikkeuksellinen skenaario – PGA Tourilla ei jaeta kesä-heinäkuussa lainkaan maailmanlistan pisteitä?

Golfin maailmanlista on ollut jäädytettynä maaliskuun puolivälistä lähtien. Kuvakaappaus OWGR:n sivuilta

Huippugolfilla on ratkaistavanaan tällä kaudella monenlaisia kysymyksiä. Yksi keskeisimmistä on, milloin maailmanlistan pisteitä voi alkaa taas keräämään.

Golfin maailmanlista on ollut keskeytyneen kilpagolfin vuoksi hieman toista kuukautta jäädytettynä. Tämä tarkoittaa sitä, että yhdenkään pelaajan asema ei voi muuttua rankingissa ainakaan ennen kesäkuun puoliväliä, jolloin PGA Tourin seuraavan turnauksen olisi määrä päättyä.

Mikäli PGA Tour todella jatkuu kesäkuussa ja European Tour vasta heinä-elokuun vaihteessa, on huippugolfille avautumassa maailmanlistaan liittyvä ongelma. Olisihan Yhdysvaltain kiertueella jaossa seitsemän viikon ajan ranking-pisteitä, kun samaan aikaan European Tourilla olisi tarjolla pelkkää tyhjäkäyntiä.

Lienee kuitenkin odotettavissa, että maailmanlistan eli Official World Golf Rankingin taustalla olevat kiertueet ja lajin hallitsevat elimet eivät hyväksy mainittua epäsuhtaa.

PGA Tourin jäsenten näkökulmasta tilanne on kiusallinen. Jos pelaajat eivät saa pelaamistaan kilpailuista maailmanlistan pisteitä, on heidän myös mahdotonta kohentaa sijoitustaan rankingissa. European Tourin tiloissa Lontoon liepeillä sijaitseva OWGR:n toimisto ylläpitää rankingin kautta pelaajien virallista paremmuusjärjestystä. Itse lista määrittelee olennaisesti mihin eturivin turnauksiin huippupelaajalla on mahdollisuus päästä. Tämä erityisesti korostuu niillä, jotka kärkkyvät listalla paikkaa sadan ja edelleen 50:n parhaan joukkoon, jossa avautuu automaattinen pääsy majoreihin ja WGC-sarjan kisoihin.

Otetaan esimerkiksi Viktor Hovland, joka voitti helmikuun lopussa PGA Tourilla pelatun Puerto Ricon kilpailun. Norjalainen sai turnauksesta 24 maailmanlistan pistettä, ja nousi tämän ansiosta top 100 -listan viimeiseltä sijalta 60:nneksi. Tämä antoi Hovlandille mainiot lähtökohdat kavuta top 50:een, ja päästä mukaan kaikkiin hohdokkaimpiin turnauksiin, kun kisat jatkuvat.

PGA Tourilla saatetaan kesä-heinäkuussa rakentaa vaikka minkälaista menestystarinaa. Ei olisi tavatonta, että joku ottaisi seitsemän viikon jaksossa kaksi voittoa tai olisi jokaisessa kilpailussa kymmenen parhaan joukossa. Hyvä menestys näkyisi tienesteissä ja FedExCupin pistetilastossa, mutta ei maailmanlistalla – masentava ajatus.

Sellainenkaan päätös, että maailmanlista avattaisiin samaan aikaan European Tourilla ja PGA Tourilla tuskin tyydyttäisi kaikkia, jos esimerkiksi Japanissa tai Etelä-Afrikassa ei vielä voisi pelata.

Olisiko sittenkin tasapuolisuuden nimissä selkeämpää, että pistelaaria voisi kartuttaa vasta kun kausi jatkuu kaikkialla missä OWGR-pisteitä on jaossa, mutta vähintään niin, että Euroopan ja USA:n kaksi isointa kiertuetta, Japan Golf Tour, PGA Tour of Australasia, Asian Tour sekä Sunshine Tour olisivat käynnissä?

Tähän odotetaan pikapuoliin mahdollisimman oikeudenmukaista ratkaisua.

Paitsi että maailmanlistan sijoitus määrittelee pelaajan kelpoisuutta erilaisiin turnauksiin, se myös mittaa hänen kaupallisuuttaan ja kiinnostustaan sponsoreiden silmissä. Pelaajien ja sponsoreiden sopimukset ovat moninaisia, mutta rahallisesta näkökulmasta keskeisenä kriteerinä pidetään loppuvuoden sijoitusta maailmanlistalla laadittaessa seuraavan kauden kontrahteja.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje