Matilda Castren haluaa olla LPGA Tourin finaalissa parhaimmillaan, vaikka pitkä kausi painaa jo - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - LPGA Tour

Matilda Castren haluaa olla LPGA Tourin finaalissa parhaimmillaan, vaikka pitkä kausi painaa jo

Matilda Castren pelaa tällä viikolla ensimmäisen kerran LPGA:n päätösturnauksessa. Kuva: Getty Images

LPGA:n finaalissa voittaja kuittaa naisten golfin suurimman yksittäisen palkintosumman, 1,5 miljoonaa dollaria.

Matilda Castren pelaa tällä viikolla Floridassa vuoden viimeisen kilpailunsa. Kyseessä on LPGA:n finaaliturnaus CME Group Tour Championship, johon otetaan kiertueen pistelistan 60 parasta pelaajaa.

Castren on kilpailussa mukana ensimmäistä kertaa. Pääsy viimevuotiseen kisaan jäi hänellä vain kahden lyönnin päähän. Turnaus pelataan Naplesissa Greg Normanin suunnittelemalla Tiburon Golf Clubin kentällä, joka ei ole suomalaiselle ennestään tuttu.

”Vaikuttaa tyypilliseltä floridalaiselta kentältä. Selkeä, ei tiiltä erityisen kapea, mutta pituutta, vettä ja bunkkereita löytyy ”, kokonaispisteissä 27:ntenä oleva Castren kuvaili.

”Tarkat lähestymiset ja vahva puttipeli nousevat taas isoon rooliin”, hän arvioi.

Castren oli edellisellä viikolla samoilla kulmilla Belleairissa pelatussa turnauksessa viiden parhaan joukossa kahden kierroksen jälkeen. Jatkossa vire kuitenkin katosi ja hän putosi sijalle 52.

”Viikonloppuna oli hankalat olosuhteet, enkä saanut itsestäni kaikkea irti. Harmittaa, kun kaksi ensimmäistä päivää sujuivat niin hyvin. Mutta sellaista se golf välillä on; aina ei onnistu, vaikka parhaansa yrittää.”

Castren myönsi, että pitkä kausi alkaa jo hieman painaa. Loma on lähellä, ja ajatukset tahtovat karkailla ensi viikkoon. Finaaliturnauksessa hän kuitenkin aikoo vielä skarpata, sillä hän haluaa päättää kauden onnistuneesti.

Päättymässä oleva kausi on ollut Castrenille sellainen jättimenestys, ettei hän olisi osannut odottaa vastaavaa villeimmissäkään kuvitelmissaan.

”Jos joku olisi sanonut, että voitat LPGA:lla ja pelaat Solheim Cupissa, olisin ollut aika järkyttynyt ja miettinyt, että mitähän tuo oikein höpöttää. Solheim Cup nousee kauden kohokohdaksi. En oikein voi sanoin kuvailla niitä fiiliksiä, mitä silloin pääsin kokemaan.”

Hän on tänä vuonna huomannut olevansa vahvoilla, kun lyöntipeli kulkee. Sitä on tarkoitus vain parantaa jatkossa ja saada lyönti entistä toistettavammaksi.

Jouluksi Suomeen tuleva Castren ei ole vielä laatinut pitkälle ensi vuoden suunnitelmiaan, sillä kauden 2022 virallinen kilpailukalenteri odottaa vielä julkistamistaan.

”Tammikuussa on kolme kisaa Floridassa, ja aion osallistua niihin kaikkiin. Sitten tulevat Thaimaan ja Singaporen turnaukset. Ensimmäinen major on huhtikuussa”, hän hahmottelee.

Tour Championshipissä Castren aloittaa urakkansa torstaina kello 14.39 Suomen aikaa. Pelikavereina ryhmässä ovat USA:n Jennifer Kupcho ja Australian Hannah Green.

Paljon vielä pelissä, paljon jo ratkennut

LPGA:n finaalikilpailu Tour Championship on palkintoarvoltaan viiden miljoonan dollarin turnaus. Voittajan osuus on 1,5 miljoonaa taalaa, joka on naisten golfin suurin yksittäinen palkintosumma majoritkin huomioiden.

Finaalin sääntöjä muutettiin pari vuotta sitten siten, että päätösturnauksen voittaja on myös kauden mittaisen Race to the CME Globe -kokonaiskilpailun ykkönen.

Maailmanlistan kärkikaksikko Nelly Korda ja Jin Young Ko käyvät taistelua vuoden pelaaja -palkinnosta. Toisin kuin PGA Tourilla, jossa samainen titteli jaetaan pelaajaäänestyksen kautta, paremmuus naisten kiertueella määräytyy pisteiden perusteella. Kordalla on ennen finaalia kymmenen pisteen etumatka Kohon.

”Tämä on hullua, sillä yleensä olen ollut kaukana tuollaisesta palkinnosta. On täytynyt pelata äärimmäisen hyvin päästäkseen kamppailemaan vuoden pelaaja -tittelistä. Kova työ on tuottanut tulosta”, Korda sanoi.

Ko on LPGA Tourilla vuoden pelaaja, mikäli hän vie voiton viikonvaihteen kilpailussa. Korealaiselle saattaa riittää palkintoon kakkostilakin, jolloin Korda saisi sijoittua korkeintaan kymmenenneksi. Mikäli Ko on kisan kakkonen ja Korda yhdeksäs, titteli jaetaan. Näin tapahtui vuonna 2017, kun So Yeon Ryu ja Sung Hyun Park päätyivät tasapisteisiin.

Nelly Korda on tiukasti kiinni vuoden pelaaja -tittelissä. Kuva: Getty Images

Vare Trophy eli parhaasta tuloskeskiarvosta myönnettävä palkinto on Kordan ja Kon ulottumattomissa, sillä kummallakaan ei ole tilastoissa riittävästi pelattuja kierroksia. Palkintoon vaaditaan vähintään 70 kierrosta, joten listalla neljäntenä oleva Lydia Ko (69,39) on lähimpänä voittoa. In Gee Chun kärkkyy uusiseelantilaista 0,3 lyönnin päässä.

Osa kauden mittaisista kilpailuista on jo ratkennut. Patty Tavatanakit voitti sekä Rolex Annika Major- että vuoden tulokas -palkinnot. Ensin mainitussa pisteitä ansaitsee sijoittuessaan majoreissa top 10:een. Pelaajan pitää palkinnon saadakseen voittaa kauden aikana vähintään yksi major-kilpailu.

Myös Matilda Castren oli vielä tänä vuonna teknisesti tulokkaiden kirjoissa ja siten myös kilvoittelemassa palkinnosta. Hän on ennen päätöskilpailua pisteissä neljäntenä.

Castrenin kanssa torstaina pelaava Hannah Green voitti miljoonan dollarin suuruisen Aon Risk Reward Challenge -palkinnon. Tässä kilpailussa on nimetty ennen kutakin turnausta yksi vaikea tai strategisesti merkittävä reikä, jonka kaksi parasta tulosta jää voimaan pelaajan tilastoihin. Myös PGA Tourilla pelataan vastaavaa kilpailua.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)