Phil Mickelsonin ainutlaatuisen uran uusi luku – onko luvassa vielä lisää? - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Phil Mickelsonin ainutlaatuisen uran uusi luku – onko luvassa vielä lisää?

Phil Mickelson on nostellut PGA Tourin voittopokaaleja neljällä eri vuosikymmenellä. Kuva Getty Images

PGA Championshipin voitto herätti Phil Mickelsonin haaveet Career Grand Slamin saavuttamisesta henkiin.

Kun kilpailun aikana 20 vuotta täyttänyt Phil Mickelson osallistui ensimmäiseen majoriinsa, vuoden 1990 U.S. Openiin, Floridan West Palm Beachissä syntynyt Bob Koepkan ja Denise Jakowsin poika, Brooks, oli kuuden viikon ikäinen. Mickelson selvitti cutin, sijoittui kilpailun parhaana amatöörinä jaetulle 29. tilalle ja käynnisti miesten huippugolfin hienoimpiin lukeutuvan major-uran.

Kului vielä kymmenen vuotta ennen kuin Brooks Koepka aloitti golfin.

31 vuotta ja 111 majoria myöhemmin Brooks Koepka ja Phil Mickelson pelaavat vuoden 2021 PGA Championshipin päätöskierroksella kärkiparissa. Viime vuosien major-sankari Koepkalla on kiikarissaan uransa viides major-voitto, joka nostaisi hänet tilastossa lajin suurnimiin kuuluvan Mickelsonin rinnalle. Kilpailun voittaessaan Koepka yltäisi viiteen major-titteliin nuorempana kuin mitä Mickelson oli ottaessaan uransa ensimmäisen major-voiton vuoden 2004 Mastersissa.

Mutta sen aika ei ole vielä.

Edellisen voittonsa Mickelson otti viime syksynä senioreiden Champions Tourilla.

Phil Mickelson karkaa kierroksen puolivälissä viiden lyönnin johtoasemaan, eikä enää horju. Hän pelaa 31 vuoden major-kokemuksella uransa kuudenteen voittoon golfin arvoturnauksissa, ja kirjoittaa vaikuttavaa lahihistoriaa.

Kesäkuun 16. päivä 51 vuotta täyttävästä Phil Mickelsonista tulee vuonna 1860 alkaneen golfin major-historian vanhin voittaja ja ensimmäinen yli 50-vuotiaana major-voittoon kyennyt pelaaja. Mikä hämmästyttävintä, hän tekee tempun major-historian pisimmällä kentällä.

Edellisen voittonsa Mickelson otti viime syksynä senioreiden Champions Tourilla, jossa hän oli ykkönen kahdessa ensimmäisessä seniorikisassaan. Aiemmin vain kaksi pelaajaa, Fred Funk ja Craig Stadler, ovat kyenneet voittamaan PGA Tourin osakilpailun voitettuaan aiemmin Champions Tourilla. Phil Mickelsonista tulee ensimmäinen, joka yltää saavutukseen major-turnauksessa.

PGA Championshipin ykköstila on Mickelsonille järjestykessään 45. voitto PGA Tourilla. Hän nousee voittotilastossa kahdeksanneksi huippugolfin sadan vuoden takaisen voimahahmon, Walter Hagenin, rinnalle.

On kulunut yli 30 vuotta Mickelsonin ensimmäisestä PGA Tour -voitosta. Vuoden 1991 tammikuussa Northern Telecom Openista käynnistynyt (Mickelson oli voittaessaan vielä amatööri) voittojen sarja on pidempi kuin kellään muulla. Mickelsonista tulee samalla neljäs pelaaja, joka on kyennyt voittamaan PGA Tourin osakilpailun neljällä eri vuosikymmenellä.

Phil Mickelson karkasi major-voittotilastossa voiton verran kauemmas Brooks Koepkalta. Kuva Getty Images

Major-voittotilastossa hän nousee niin ikään pykälän korkeammalle kahden muun lajilegendan, Nick Faldon ja Lee Trevinon, seuraan. Yhden voiton päässä on vielä astetta ikonisempi viisikko: Arnold Palmer, Sam Snead, Bobby Jones, Gene Sarazen ja Harry Vardon.

Vuodet eivät ole enää vertailukelpoisia keskenään, kun tarkastelun kohteeksi otetaan palkintorahat. Mutta huomio on silti pysäyttävä: PGA Championshipin voitolla Phil Mickelson kuittaa upean uransa suurimmat palkintorahat, 2,16 miljoonaa dollaria.

Sunnuntain voittotaistelussa varsin aseettomaksi jäänyt Brooks Koepka pettyy pahasti. Kilpailujen määrässä laskettuna Koepkan major-ura (28 kilpailua) on vain neljänneksen Mickelsonin urasta. Vauhtiin päästyään Koepka on kuitenkin ollut vaikuttavan vahva. Viimeisen viiden kauden aikana hän on voittanut neljä majoria, ollut kolmesti kakkonen ja kolmessa muussa majorissa sijoilla 4, 6 ja 7. Mutta toisin kuin vielä sunnuntaina, Mickelsonin saldon saavuttaakseen hän tarvitsee nyt yhden tittelin sijaan kaksi major-voittoa lisää.

Nyt Mickelson voi ujuttaa U.S. Open -kutsunsa keräyspapereiden joukkoon.

Yhdessä tilastossa Koepka Mickelsonin peittoaa, eikä historiankirjat uusiksi kirjoituttaneella Mickelsonilla lähes varmuudella ole siihen enää mahdollisuutta vastata. Koepka on ollut miesten maailmanlistan ykkösenä neljään eri otteeseen ja yhteensä 47 viikon ajan.

Niin hämmästyttävää kuin se onkin, Phil Mickelson ei ole koskaan komeillut World Rankingin kärjessä. Top 50:ssä hän sen sijaan viihtyi, ennätyksellisesti ja yhtäjaksoisesti yli 26 vuoden ajan. Pudottuaan 50 joukosta marraskuussa 2019, hän nousi viime vuoden elokuussa viikon ajaksi takaisin, mutta putosi tämän vuoden maaliskuussa jo sadan joukosta ensimmäistä kertaa sitten elokuun 1993. PGA Championshipin voitto nosti hänet nyt takaisin 50:n joukkoon, sijalle 32, ja antoi lisää aikaa myös vielä saavuttamattomista unelmista suurimmalle.

On kulunut vain puolitoista viikkoa siitä, kun Phil Mickelson ilmoitti ottavansa vastaan kutsun pelata kesäkuun U.S. Openissa, majorissa, jonka voitto häneltä vielä major-turnauksista ainoana uupuu. Pelilliset ansiot eivät kyseiseen majoriin enää riittäneet.

Nyt Mickelson voi ujuttaa kutsunsa keräyspapereiden joukkoon. PGA Championshipin voitto takaa hänelle elinikäisen kutsun PGA Championshipiin, ja viiden vuoden pelioikeuden kolmeen muuhun majoriin sekä Players Championshipiin. Se tarkoittaa viittä uutta mahdollisuutta voittaa U.S. Open ja himoittu Career Grand Slam (voitto kaikissa neljässä major-turnauksessa), jonka uskottiin karanneen jo Mickelsonin ulottumattomiin.

Kiawah Island muutti kaiken.

Runsaan kolmen viikon kuluttua Torrey Pinesissa Kaliforniassa pelattavan U.S. Openin yksi puheenaiheista on jälleen Phil Mickelson ja Career Grand Slam

Lue seuraavaksi: Phil Mickelson, 50, sensaatiomaisesti PGA Championshipin voittoon

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje