Phil Mickelson jahtaa suurinta unelmaansa kotikentällä, josta ei ole hänelle etua - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

Phil Mickelson jahtaa suurinta unelmaansa kotikentällä, josta ei ole hänelle etua

Phil Mickelson käyttää U.S. Openissa TaylorMaden valmistamaa mini-draiveria pysyäkseen paremmin väylillä. Kuva: Getty Images

U.S. Openin voitto olisi Mickelsonin loistavan uran todellinen täyttymys, mutta Torrey Pines sitä vasurille tuskin tarjoaa.

Phil Mickelsonin lähes 30 vuotta kestänyt ammattilaisura on ollut lievästi sanoen timanttinen. Hänet on toistuvasti rankattu erilaisissa arvioissa kaikkien aikojen kymmenen parhaan pelaajan joukkoon, ja vain golfhistorian suurimman tähden Tiger Woodsin hehkeimpien menestysvuosien ajoittuminen rinnan Mickelsonin kanssa esti jälkimmäistä ankkuroitumista maailmanlistan kärkeen vuosikausiksi.

Mickelson on saanut kokea rankingin ykköspaikan tuomaa euforiaa lukuun ottamatta kaiken mitä on lajin huipulla on ollut tarjolla, paitsi voiton U.S. Openissa. Hänen mahdollisuuksiaan Yhdysvaltain avoimissa ei ole enää viime vuosina pidetty kaksisina, eikä vähiten siksi, että hän on eturivin pelaajaksi jo varsin iäkäs.

Golfpallo ei tunnista lyöjänsä ikää, mutta esitykset ehtivät käydä sen kaltaisiksi että hänen nimeään sai etsiä turhaan isojen turnausten ennakkosuosikkien listalta.

Mutta Mickelson osaa yllättää. Kun kauden 2013 Open-voitosta oli kulunut viidettä vuotta, tuskin kukaan olisi uskonut hänen isoon menestykseensä Meksikon WGC-kilpailussa. Vuotta myöhemmin tuli voitto Pebble Beachin perinteisessä pro am -kilpailussa, ja Mickelsonin edesottamuksia samalla kentällä kesäkuussa pelatussa U.S. Openissa odotettiin jälleen malttamattomana.

Vasuri jäi vuoden 2019 U.S. Openissa 52:nneksi. Kärkkäimmät arvostelijat muistuttivat ajan tehneen tehtävänsä ja että Mickelsonin major-juna oli ajanut viimeisenkin pysäkin ohi. Vahvistusta käsityksille antoivat − Memphisin vuoden 2020 WGC-kisan kakkostilaa lukuun ottamatta − vaisut esitykset isoissa turnauksissa.

Sitten koitti toukokuu 2021 ja PGA Championship, jonka kahdella jälkimmäisellä kierroksella Mickelson ei olisi voinut enemmän voittajalta näyttää.

Näistä lähtökohdista hänen ympärillään on jälleen riittänyt viime viikkojen aikan kohua. Olisiko vihdoin kesäkuussa ennätykselliset kuusi kakkostilaa U.S. Openissa saavuttaneen Mickelsonin voiton sekä niin sanotun career grand slamin (vähintään yksi ykköstila kaikista majoreista) vuoro?

Kysymys on erityisen aiheellinen siksikin, koska torstaina alkava kilpailu pelataan Mickelsonin kotikaupungissa San Diegossa Torrey Pinesin golfkeskuksen South Coursella, jonka hän tuntee kuin omat taskunsa – paitsi että ei tunne tai ei ole enää oppinut tuntemaan.

Jonesin suunnitelmat eivät miellytä

Mickelson on voittanut Torrey Pinesissa kolme PGA Tourin kilpailua, mutta viimeisimmästäkin on jo 20 vuotta, jonka jälkeen kenttä koki radikaalin uudistuksen. South Coursea ei kuitenkaan muutettu Mickelsonin tai kenenkään muunkaan kiusaksi, vaan siksi, että Torrey Pines halusi vakuuttaa Yhdysvaltain golfliiton saadakseen järjestettäväksi ensimmäisen U.S. Openin San Diegoon.

Myös Mickelson tervehti aluksi ilolla muutosta. Saattoihan hän päästä pelaamaan major-kilpailun kotikulmillaan, mutta kenttäarkkitehti Rees Jonesin aikaansaannokset eivät miellyttäneet tähteä alkuunkaan.

Jon Rahm on nostettu kauden kolmannen major-kilpailun suurimmaksi ennakkosuosikiksi. Kuva: Getty Images

Hän ilmaisi ratkaisusta kuin ratkaisusta kriittisen mielipiteensä, kuten esimerkiksi 13. reiän (par 5) uudesta lyöntipaikasta, joka oli ”kamala ja älyttömintä rahantuhlausta mitä koskaan on nähty”. Ennen suunnitelmia oli päivänselvää, että kentän luonne muuttuu kuuluisan arkkitehdin käsittelyssä. Häntä oli vuosien ajan pyydetty tekemään lukuisista kentistä U.S. Openin arvoisia, eikä Torrey Pines tuottanut pettymystä, paitsi Mickelsonille, joka vuoden 2008 kilpailun yhtenä suursuosikkina joutui tyytymään 18. sijaan.

Torrey Pinesin kaikkien aikojen ensimmäisessä majorissa Tiger Woods ja Rocco Mediate päätyivät tasatulokseen, ja ratkaisu eteni ikimuistoiseen 18 reiän uusintaan, missä Tiger päihitti yllättäjän jalka murtuneenakin. Draamaa riitti ja USGA oli niin tyytyväinen kokemaansa, että myönsi turnauksen South Courselle uudelleen vuodeksi 2021.

Mickelson on myös jälkeen päin arvostellut Jonesin tekemisiä. Kunniansa saivat kuulla muun muassa vuoden 2011 U.S. Openia isännöinyt ja aiemmin hänen silmäänsä istunut Congresssional Country Club sekä saman vuoden PGA Championshipin näyttämönä toiminut Atlanta Athletic Club.

”Tämä on täydellinen esimerkki, miten moderni kenttäsuunnittelun tappaa pelin. Jäsenistö ei pysty pelaamaan tällaisella kentällä. Edessä on vettä ja takana bunkkereita. Tila on vähissä. Meille tämä sopii, mutta jäsenten kierrosmäärät tulevat laskemaan”, hän sanoi kymmenen vuoden takaisesta PGA Championshipin kentästä.

Huutia sai Jonesin uudistamista kentistä myös Western Openista ja BMW Championshipistä tuttu Cog Hill, jolle ei toistaiseksi ole U.S. Openia herunut.

Jonesin mielestä Mickelsonin kritiikistä kaikuu elämän realiteetit.

”Jos kuvitellaan, että kukaan ei olisi käynyt aiemmin pelaamassa uudistuneella Bethpage State Parkin Black Coursella (vuoden 2002 ja 2009 U.S. Open -kenttä), kenelläkään ei olisi tietoa helpommasta versiosta. Ja vastaavasti kun monet muistavat helpomman Torrey Pinesin, on selvää, että kaikki eivät pidä uudistetusta Torrey Pinesista.”

Näinhän se menee. Et osaa kaivata muuta, jos sen olemassaolosta ei ole tietoa.

Kun Torrey Pinesin South Course avattiin vuonna 1957, kenttäarkkitehti William F. Bell tuskin oli ajatellut suunnitelleensa San Diegoon major-kenttää, vaan pikemminkin klubikentän. South Coursen kanjonit eivät tulleet millään tavalla peliin, ja esimerkiksi nelosväylän merenpuoleista vaaraa ei ollut hyödynnetty.

Kenties ainoa etu joka Mickelsonilla Torrey Pinesissa on, liittyy pelaajan itsensä tiedostamiin puutteisiin, joiden kanssa hänen on tultava kentällä toimeen.

Myös viheriöt olivat kohtalaisen säyseät ja kentän luonnollisilla muodoilla ei vaikeutettu peliä sillä tavalla kuin ne olisivat parhaimmillaan antaneet mahdollisuuden. Bell selvästi suunnitteli ystävällisen kentän jäsenille ja antoi kauniin maiseman puhua puolestaan.

Jonesin tekemien muutosten jälkeen Mickelson on vain kerran ollut Torrey Pinesissa lähellä voittoa. Tämä tapahtui vuoden 2011 PGA Tourin kilpailussa, missä hänen olisi pitänyt laittaa noin 70-metrinen wedge-lyönti sisään päästäkseen uusintaan.  ”Leftyn” seitsemästä edellisestä viisiitistä kolme on päättynyt karsiutumiseen ja joukossa on myös yksi keskeytys.

Kenties ainoa etu joka Mickelsonilla Torrey Pinesissa on, liittyy pelaajan itsensä tiedostamiin puutteisiin, joiden kanssa hänen on tultava kentällä toimeen. Voittoisan PGA Championshipin jälkeen Mickelson pelasi – ja karsiutui – Charles Schwab Challengessa, jonka jälkeen hän on voinut kotoa käsin käydä pelaamassa ja harjoittelemassa päivittäin South Coursella.

”On olemassa parempiakin tapoja pelata South Coursella. Täytyy vain kehittää toimiva pelisuunnitelma”, hän sanoi kilpailun alla.

Mini-draiveri jälleen käytössä

Lieneekö koko uransa Callawayn mailoilla pelanneen ja keskiviikkona 51 vuotta täyttäneen Mickelsonin käänteentekevä ase Torrey Pinesissa TaylorMaden Mini Driver, joka on ilmestynyt vaivihkaa hänen bägiinsä Epic Speed -draiverin seuraksi?

Kun Mickelson jätti Torrey Pinesissa vuoden 2008 U.S. Openissa kokonaan draiverin pelistä pois, hän ajatteli välttävänsä puukolmosella paremmin kentän tuhdit karheikot. Tämä taktiikka ei kuitenkaan toiminut toivotulla tavalla.

Viktor Hovland oli alkuvuodesta pelatussa Torrey Pinesin kisassa kakkonen. Se lupaa norjalaiselle hyvää U.S. Openia ajatellen. Kuva: Getty Images

TaylorMade 300 Mini Driveria ei ole vielä esitelty, eikä sitä ole saatavana kauppojen hyllyiltä. Maila ilmestyi toukokuussa R&A:n ja USGA:n hyväksymien välineiden listalle, joten myynnin aloittaminen ei ole kovin kaukana. Mickelson käytti jo Kiawah Islandilla voittamassaan PGA Championshipissä Taylor Maden Fujikura Ventus Black 7X -varrella varustettua 11.5-asteista ”Original One” Mini Driveria.

”Kutsun mailaa puukakkoseksi, mutta kyseessä mini-draiveri. Uskon, että lyön sillä ainakin puolet avauksistani, koska väylät tulevat olemaan tiukemmat kuin Farmers Insurance Openissa”, maailmanlistan 30:s sanoi.

Ero on suuri, sillä Farmers pelataan tammikuussa, jolloin väylät Torrey Pinesissa ovat vuodenajasta johtuen pehmeät. Tällä viikolla San Diegoon ei ole luvassa sateita, mikä tekee pallon pysymisen väylillä entistä työläämmäksi. Mini-draiverillaan Mickelson uskoo saavansa pallon useilla katalilla väylillä sopiviin paikkoihin, toisin kuin normaalilla avausmailallaan, jolla pallo voisi pahimmassa tapauksessa karata kohtalokkaille alueille.

Rahm ykkössuosikki

Major-turnauksissa ei kelvollisista menestysehdokkaista ole pulaa, mutta ykkössuosikin viittaa on eri arvioissa soviteltu Jon Rahmin harteille, eikä syyttä. Rahm on voittanut PGA Tourin kilpailun Torrey Pinesissa vuonna 2017 ja viime vuonna tuli samassa turnauksessa kakkostila.

Espanjalainen saapuu U.S. Openiin ärsytettynä, sillä hän joutui jättämään edellisen kilpailunsa positiivisen koronatestituloksen vuoksi kesken oltuaan kolmen kierroksen jälkeen vakuuttavassa kuuden lyönnin johdossa.

Muut menestyssuosikit löytyvät käytännössä maailmanlistan top 10:stä täydennettynä Norjan Viktor Hovlandilla, joka jakoi Torrey Pinesissa tammikuussa toista sijaa. Maailmanlistan 13:s ja paras pohjoismaalainen on saavuttanut viimeisen puolen vuoden sisällä edellisen lisäksi yhden ykköstilan ja neljä muutakin top 3 -sijoitusta, joten iso voitto on koko ajan askeleen lähempänä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje