PGA Tourilla tehtiin viime kaudella yli 120 miljonääriä, kiitos Tiger Woodsin - Golfpiste.com

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

2.–9.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

PGA Tourilla tehtiin viime kaudella yli 120 miljonääriä, kiitos Tiger Woodsin

Tiger Woods matkalla uransa ensimmäisen turnausvoittoon (PGA Las Vegas Invitational) ammattilaisena lokakuussa 1996. Tästä käynnistyi ilmiö, joka muutti kilpagolfin kehityssuunnan. Kuva: Photo by J.D. Cuban/Allsport/Getty Images

Vuonna 1996 golf muuttui, kun Tiger Woods aloitti ammattilaisuransa. Ensi kaudella miljonäärejä leivotaan taas ennätysmäärä.

Mitä sanoo nimi Curtis Strange ja vuosi 1988? Monelle ei mitään, golftietäjille mieleen tulee ensimmäisenä miehen uran ensimmäinen major-voitto U.S. Openissa, jota seuraisi vuotta myöhemmin toinen ykköstila samassa kilpailussa.

Vuosi 1988 oli kuitenkin käänteentekevä paitsi Strangen uralla myös golfin historiassa, sillä tuon kauden aikana Curtis Strange ansaitsi ensimmäisenä pelaajana yhden kauden aikana yli miljoona dollaria palkintorahoina.

”Ehkä ensimmäinen, joka tähän on pystynyt, muistetaan. Muutaman vuoden päästä neljä tai viisi kaveria tekee kuitenkin saman. Sama juttu kuin Arnold Palmerin kanssa, hän oli ensimmäinen urallaan yli miljoonan ansainnut pelaaja ja nyt heitä on 40 tai 50”, Strange sanoi paljon puhuvasti.

Eikä hän ollut väärässä. Tuskin Strange kuitenkaan osasi edes arvata, mikä tilanne olisi 33 vuoden päästä PGA Tourilla – yhden kauden aikana 124 pelaajaa ansaitsi vähintään miljoona dollaria palkintorahaa. Luit oikein – 124.

Kaiken lisäksi seuraavalla kaudella taaloja lyödään tiskiin yhä enemmän. Kun kaudella 2020–2021 potissa oli kaikkiaan 367 miljoonaa dollaria, on ensi kaudella jaettavaa 427 miljoonaa dollaria.

Curtis Strange uransa loppupuolella 1998. Kymmenen vuotta aikaisemmin hänestä tuli ensimmäinen yhden kauden aikana miljoonaa taalaa ansainnut pelaaja. Kuva: J.D. Cuban/PGA TOUR Archive

Suuri kiitos tästä kuuluu Saudi-pääomalla pystyyn kasatulle ja Greg Normanin isännöimälle Premier Golf Leaguelle, tai mikä kiertueen nimi toteutuessaan sitten olisikaan, joka ottaa ensimmäisiä haparoivia askeleitaan Asian Tourin puolella. Toteutuipa kiertue joskus tai ei, on pelkkä ajatuskin kilpailijasta saanut PGA Tourin hätääntymään.

Todellinen hyppäys palkintorahoissa tapahtui vuonna 1997, siis vuosi sen jälkeen, kun Tiger Woods siirtyi ammattilaiseksi. Sen jälkeen mentiin kovaa vuoteen 2008 asti, jolloin yli 100 pelaajaa ansaitsi PGA Tourilla vähintään miljoonaan. Samana vuonna alkanut lama jarrutti kehitystä ja jopa pienensi palkintopotteja, mutta vuodesta 2015 eteenpäin koneeseen on taas pumpattu lisää höyryä ja lompakoihin lisää kahisevaa.

Tiger Woodsin vaikutusta ei voi kyllin korostaa. Mutta sitä voi yrittää avata. Viisi vuotta ennen kuin Woods siirtyi ammattilaiseksi, PGA Tourin kauden keskiansio oli 146 000 dollaria. Viisi vuotta Woodsin ammattilaisuran alkamisen jälkeen se oli 650 000 dollaria. Miljoona taalaa ansaitsi jo 55 pelaajaa.

”Tiger on yllyttänyt koko lajin kasvuun. Hänen ansiostaan palkintorahat ovat kasvaneet, sponsoritulot ovat kasvaneet ja kiinnostus on kasvanut, ja me kaikki olemme hyötyneet siitä; mutta kukaan ei ole hyötynyt siitä yhtä paljon kuin minä, ja me kaikki arvostamme sitä”, lausui Phil Mickelson.

Hän on tienannut urallaan 94 miljoonaa dollaria palkintorahoina. Edellä on vain Tiger Woods 120 miljoonan dollarin tienesteillään.

Lähde: GolfDigest

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje