PGA Tourilla pelataan suurista rahoista, tärkeistä pisteistä ja lyöntietumatkasta päätöskisaan - Golfpiste.com

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista

28.6.–5.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

PGA Tourilla pelataan suurista rahoista, tärkeistä pisteistä ja lyöntietumatkasta päätöskisaan

Viime viikolla loistanut Dustin Johnson on ykkössuosikki Olympia Fieldsillä. Kuva Getty Images

Maailmanlistan kärkeen palannut Dustin Johnson nousi myös FedEx Cupin johtoon, mutta pistelistan voittoon on vielä pitkä matka.

70 pelaajaa, ei cutia, panoksena suuret palkintorahat, FedEx Cup -pisteet ja lyönneissä laskettava etumatka kauden päätösosakilpailuun. Siinä pelin henki PGA Tourin kauden 2020 toiseksi viimeisessä osakilpailussa, BMW Championshipissä.

PGA Tour marssittaa Chicagon laitamille FedEx Cupin pistelistan 70 parasta pelaajaa – tai oikeastaan 69, jos ihan tarkkoja ollaan. Pistelistan kolmantena oleva Webb Simpson kertoi jättävänsä kilpailun väliin ja valmistautuvansa ensi viikon Tour Championshipiin. Simpsonin tilalle ei otettu toista pelaajaa.

BMW Championship on PGA Tourinkin mittakaavassa iso kilpailu, jonka 9,5 miljoonan dollarin palkintopotti jaetaan vain 69 pelaajan kesken. Rahaa on siis tarjolla, mutta kilpailu on luonteeltaan ennen kaikkea Tour Championshipiin valmistava. Ensi viikolla potissa ovat vielä paljon suuremmat setelit.

FedEx Cup ratkaistaan nyt toista kertaa uudistetulla pistejärjestelmällä. BMW Championshipin jälkeinen FedEx Cupin pistelistan tilanne ratkaisee sen, mistä tuloksesta pelaajat lähtevät kauden päätöskilpailuun.

Tuloksesta 10 alle parin lähtevä pistelistan kärkimies saa Tour Championshipiin kahden lyönnin etumatkan, sillä kakkonen lähtee kisaan tilanteesta -8 ja sijat 3-5 edelleen lyönnin välein. Sijoilla 6–10 olevien pelaajien pohjatulos on -4, ja loput 20 pelaajaa sijoitetaan edelleen viiden pelaajan ryhmissä lyönnin välein siten, että viimeisenä päätöskisaan pääsevät pelaajat pistelistan sijoilla 26–30 starttaavat tuloksesta par.

Jokaisella pelaajalla on vielä mahdollisuus varmistaa paikkansa finaalissa riippumatta muiden otteista.

Tällä viikolla kärkipään pelaajien tavoitteena on varmistaa mahdollisimman hyvät lähtöasetelmat kauden huipennukseen. Suurimmalle osalle pelaajista, noin 15:nnestä sijasta ylöspäin, ensisijainen tavoite on varmistaa osallistumisoikeutensa Tour Championshipiin, johon pääsee mukaan BMW Championshipin jälkeisen pistelistan 30 parasta. Viime vuonna raja asettui 1254 pisteeseen, jonka yläpuolella on ennen tämän viikon kilpailua 14 pelaajaa.

BMW Championshipin voitosta saa 1500 FedEx Cupin pistettä, kakkossijasta 900, kolmossijasta 570 ja niin edelleen. Jokaisella pelaajalla on vielä mahdollisuus varmistaa paikkansa finaalissa riippumatta muiden otteista.

Noin 25:n heikoimmista asetelmista lähtevän pelaajan on kuitenkin voitettava kilpailu tai sijoituttava yksin kakkoseksi, jotta pelit jatkuvat vielä BMW Championshipin jälkeen. Näiden joukossa ovat muun muassa Jason Day sekä FedEx Cupin kaksinkertainen voittaja Tiger Woods.

Tiger Woods on kovan paikan edessä. Kausi jatkuu vain, jos BMW Championshipistä irtoaa voitto tai Woods on yksin kakkonen. Kuva Getty Images

Pistelistan kärkeen nousi viime viikolla murskaavaa ylivoimaa osoittanut Dustin Johnson. The Northern Trustin peräti yhdentoista lyönnin erolla ja kiertueen historian toiseksi kovimmalla yhteistuloksella, 30 alle parin, voittanut Johnson nousi samalla takaisin maailmanlistan kärkeen, ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Huimassa pelivireessä oleva Johnson on voittanut kuudesta viimeisestä kisastaan kaksi ja sijoittunut kerran, PGA Championshipissä, kakkoseksi. Johnson johtaa FedEx Cupia 2571 pisteen saalillaan, mutta kisan voittoa puolustava ja vuosi sitten ykkösenä Tour Championshipiin lähtenyt Justin Thomas (2479) on vain 92 pisteen päässä.

Olympia Fields suosii maailmanlistan kärkipään vahvoja pallonlyöjiä.

Pois jättäytynyt Webb Simpson ei lisäpisteitä tällä viikolla hanki, mutta hänen takanaan seuraavan kärkikymmenikön nimet Daniel Berger (1917), Collin Morikawa (1902), Harris English (1767), Bryson DeChambeau (1657), Sungjae Im (1633), Jon Rahm (1580) ja Patrick Reed (1447) voivat pedata itselleen kärkisijoituksella hyvät asetelmat.

BMW Championshipin kisakenttänä toimii puolen tunnin ajomatkan päässä Chicagosta sijaitseva Olympia Fields Country Club, joka suosii yli 6700 metriä pitkänä par 70 -kenttänä maailmanlistan kärkipään vahvoja pallonlyöjiä.

Kentän par-nelosista seitsemän on pituudeltaan yli 450-jaardisia (411 m), ja kentän molemmat par-viitoset rikkovat 600 jaardin (549 m) rajan. Kahdeksas reikä on sekin koettelemus, yli 250-jaardinen par-kolmonen. Avausten on siis osuttava puiden reunustamille pitkille ja kapeille väylille, ja pienet kohotetut griinit asettavat haasteensa rautapelille.

Olympia Fields on isännöinyt sekä miesten U.S. Openia että PGA Championshipiä, molempia kahdesti. Edellisen kerran kenttä toimi major-areenana vuonna 2017, jolloin Olympia Fieldsillä pelattiin naisten PGA Championship. Vuonna 2015 Bryson DeChambeau juhli puolestaan U.S. Amateurin voittoa samaisella kentällä.

Lue seuraavaksi: Maailmanlistan kärkeen siirtynyt Johnson murskaavan ylivoimainen playoff-avauksessa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje