16.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][16]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

”Tämä saattaa näyttää siltä, että tulin täysin yöstä” – superyllättäjä esti Mickelsonin 44. voiton PGA Tourilla

Vasta kuudennen kisansa pääkiertueella pelanneen kiertuetulokkaan käsi ei tärissyt viimeisen reiän ratkaisevassa birdieputissa.

Moni oletti pöydän olleen katettu Phil Mickelsonin (-25) juhlille La Quintassa Kaliforniassa pelatussa Desert Classic -kilpailussa – siitäkin huolimatta, että avauspäivänä ilmiömäisen tuloksen 60 kolmen kentän kisassa iskeneen Mickelsonin liito ei ollut jatkunut aivan yhtä hohdokkaana.

Paalulta startanneen Mickelsonin voittohaaveiden tielle asettui sunnuntaina umpijäähän mennyt putteri: vasuri upotti päätöspäivänä putteja ainoastaan 14 metrin edestä. Sisääntulossa jo kolmen lyönnin päähän kärjestä jäänyt konkari nousi lopussa kahden peräkkäisen birdien siivittämänä jakamaan johtopaikkaa, mutta ujutti pitkähkön birdieputin 18:lla niukasti ohi.

Se avasi nelimetrisen birdieputin eteensä saaneelle Adam Longille (-26) elämänsä tilaisuuden Stadium Coursen viimeisellä reiällä. Hetken kuluttua 31-vuotias kiertuetulokas tuuletti antaumuksella uran ensimmäistä PGA Tourin voittoa vasta kuudennessa pääkiertueen kilpailussaan.

Hieno saavutus Kaliforniassa muutti lievästi sanoen Longin elämän. Ennen La Quintan turnausta Longin ainoa ammattilaisvoitto oli peräisin pikkukiertueisiin kuuluvan Hooters Tourin kilpailusta. Nyt 1,1 miljoonaa dollaria vauraampana hän voi myös ympyröidä kalenterissaan Masters Tournamentin kohdalla olevat pelipäivät.

Long kertoi uransa olleen jossain määrin vuoristorataa, mutta parantuneen vakaasti vuosi vuodelta.

”Olen pelannut eri kiertueilla ympäri maailman, ja prosessi on ollut vakaa. Tämä saattaa näyttää siltä että tulin täysin yöstä, pelini on kuitenkin mennyt oikeaan suuntaan viimeiset kaksi vuotta”, hän totesi.

”Sain hyvää osviittaa Philin (birdie-) putista. Se oli yksi niistä puteista, joka tuntui tähdätessä, että tämä menee sisään.”

Long ansaitsi korttinsa PGA Tourille sijoittumalla viime kaudella Web.com Tourin rahalistalla 13:nneksi. Viidessä edellisessä kilpailussaan pelaaja oli selvittänyt karsinnan vain lokakuussa pelatussa Safeway Openissa, missä hän oli 63:s.

Valahtanut puttipeli maksoi Phil Mickelsonille voiton Desert Classicissa. Kuva: Getty Images

Mickelson harmitteli neljännen pelipäivän vaisua puttityöskentelyään.

”Järkyttävä puttipäivä – yksi heikoimmista minkä muistan vähään aikaan. Se alkoi heti ykköseltä, ja missasin etuysillä muutaman lyhyen putin ja birdiepaikan. Löin paljon hyviä lyöntejä, mutta en vain saanut palloa reikään.”

Mickelson puhuu usein, että hänen on nähtävä etukäteen sellaiset lyönnit, joita hän haluaa lyödä ja sellaiset putit, joita hän haluaa upottaa paineen alla. Tätä ”yhteyttä” ei kuitenkaan 48-vuotiaan kalifornialaisen mielestä ratkaisevalla kierroksella syntynyt.

Kisa oli Mickelsonille ensimmäinen kiertueella sitten viime lokakuun. Edellisen kerran ”Lefty” oli ollut kilpasilla marraskuussa, jolloin hän päihitti Tiger Woodsin Las Vegasissa käydyssä haasteottelussa.

Desert Classic ei ollut sunnuntaina vain Mickelsonin ja Longin kaksinkamppailu. Takaysillä Mickelsonin paalupaikalta syrjäyttänyt Kanadan Adam Hadwin (-25) ehti näyttää hyvän aikaa kisan voittajalta, ja oli kahden edellisen kanssa vielä tasoissa 18. lyöntipaikalla. Kiekkomaan suurimman golftähden kohtaloksi koitui takabunkkeriin livahtanut lähestyminen, vaikka hän olikin varsin lähellä lyödä pallonsa hiekasta kuppiin.

Espanjan Jon Rahm (-21) oli kolmen kentän kilpailussa parhaana eurooppalaisena kuudes. Maailmanlistan ykkönen, Englannin Justin Rose (-14) joutui tyytymään 34. sijaan.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje