23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

PGA Tour 2016−2017: mielenkiintoisten tulokkaiden ja nuorten tähtien kausi

Torstaina alkavalla kaudella on paljon lupaavia rookie-pelaajia ja nuoria tähtiä, jotka haastavat kiertueen eliitiin lähitulevaisuudessa. PGA Tourin kalenterissa on 47 virallista turnausta, joista viimeinen pelataan Atlantassa syyskuun lopulla 2017.

PGA Tourin viime kautta varjosti turhan suureksi muodostunut, Rion olympiaturnauksen väliin jättäneiden joukko. Poisjääntien syyksi esitettiin tyypillisesti zika-virukseen liittyvät vaarat, toiset taas vetosivat kiireiseen kilpailukalenteriin tai Rion turvallisuustilanteeseen. Epäselväksi jäi, kuinka moni turnauksen skipannut pelaaja oli aidosti kiinnostunut kesäkisoista.

Torstaina Kaliforniassa käynnistyvällä kaudella palataan normaaliin päiväjärjestykseen myös vuoden neljännen major-turnauksen, PGA Championshipin osalta, joka pelattiin olympialaisten vuoksi jo heinäkuun puolella.

Ohjelmassa on kiertueen finaalit mukaan lukien 47 FedEx Cupin pistesaldoa kartuttavaa turnausta, joista seitsemän pelataan vielä tämän vuoden puolella. Voitosta saa tyypillisimmin 500 FedEx Cupin pistettä, World Golf Championships -sarjaan kuuluvan kisan voitosta heltiää 550 pistettä ja major-tittelistä 600 pistettä. Samanaikaisesti majoreiden ja ”World Tourin” kanssa pelattavan kilpailun ykköstilasta on luvassa 300 pistettä.

Kiertue vierailee loppuvuoden aikana kolmesti (Malesia, Kiina ja Meksiko) USA:n rajojen ulkopuolella. Vuoden alussa pelataan kaksi kisaa Havaijilla, jonka jälkeen pysytellään kuukauden päivät Kalifornian ja Arizonan suunnalla. Alkukeväästä kiertue ankkuroituu tiukasti Floridaan ja Texasiin, kunnes Mastersista (Georgia) lähtien ”reviiri laajenee” kunnolla muihinkin osavaltioihin.

Etukäteen ajatellen suurimmat menestysodotukset PGA Tourilla kohdistuvat tämän vuoden parhaaksi pelaajaksi kiertueella valittuun Dustin Johnsoniin, Rory McIlroyhyn, Jason Dayhyn, Jordan Spiethiin ja PatrickReediin.

Tarkalla silmällä kannattaa seurata myös ensimmäistä kokonaista kauttaan Yhdysvaltain kiertueella pelaavia Jon Rahmia, Bryson DeChambeauta, Wesley Bryania, Ollie Schniederjansia sekä Andrew ”Beef” Johnstonia.

Ensimmäisenä pelaajana kahdesti Ben Hogan -palkinnon (paras yliopistopelaaja) saanut Rahm kävi myös reilut kaksi vuotta sitten Vanajalinnan EM-joukkueturnauksessa voittamassa kultaa Espanjan riveissä.  Rahmin valmentajana college-golfjoukkueessa toimi Phil Mickelsonin nuorempi veli, Tim, joka toimii nyt tulokkaan agenttina.

Andrew Johnston on saanut USA:ssa lyhyessä ajassa poikkeuksellisen paljon faneja. Kuva; Getty Images

Andrew Johnston on saanut USA:ssa lyhyessä ajassa poikkeuksellisen paljon faneja. Kuva; Getty Images

DeChambeau on tullut tunnetuksi paitsi tieteellisestä lähestymistavastaan golfiin, myös tasapituisista rautamailoistaan. Vuonna 2015 U.S. Amateurin ja NCAA Championshipin (yliopistomestaruus) voittanut pelaaja varmisti korttinsa PGA Tourille Web.com Tourin finaaleihin kuuluneessa DAP Championshipissä.

Bryan tunnettiin ennen kortin saavuttamista Web.com Tourille vuonna 2015, temppulyöntivideoistaan, joita hän on kuvannut veljensä Georgen kanssa. Bryan osoitti viime kaudella osaavansa myös pelata, voitettuaan kakkoskiertueella kolme turnausta. Plakkarissa on myös yksi top 10 -sijoitus PGA Tourilta, tämänvuotisesta John Deere Classicista.

Maailman amatöörilistan entinen ykkönen, Schniederjans kuuluu Jordan Spiethin, Daniel Bergerin, JustinThomasin ja Emiliano Grillon muodostamaan tähtiviisikkoon, jotka pelasivat vuonna 2011 samanaikaisesti yliopistogolfia. Hän pysytteli koulun (Georgia Tech) penkillä pidempään kuin muut edellä mainitut, ja on siksi vasta nyt aloittamassa uraansa pääkiertueella.

Eurooppalaisnäkökulmasta kiinnostavin tulokas on Johnston, joka on noussut poikkeuksellisen nopeasti kulttipelaajan asemaan Yhdysvalloissa. Espanjan avoimet tänä vuonna voittanut tuuheapartainen britti päätti varsin lyhyen ET-uran jälkeen lähteä koittamaan onneaan Atlantin toiselle puolelle. ”Täsmäisku” Web.com Tourin finaaliturnaukseen toi sen verran hyvän sijoituksen, että ”Beef” on nyt PGA Tourin miehiä.

Kesällä 46 vuotta täyttänyt Phil Mickelsonia voidaan kutsua kiertuevuosillaan PGA Tourin todelliseksi ikoniksi. Hän aloittaa tällä viikolla jo 26. kautensa lajin kirkkaimmissa parrasvaloissa, liityttyään Yhdysvaltain kiertueelle vuonna 1992.

”Lefty” on pelannut urallaan 548 PGA Tourin kilpailua. Voittoja on koossa kunnioitettavat 42 ja kakkostilojakin 34. Mickelsonin kannalta on tietyssä mielessä sääli, että hänen parhaat vuotensa osuivat yhtäaikaisesti TigerWoodsin valtakaudelle. Tästä syystä, ja kaikesta menestyksestään huolimatta hän ei ole koskaan yltänyt maailmanlistan ykköspelaajan valtaistuimelle.

<a href=Phil Mickelson on pelannut huipulla jo vuodesta 1992 lähtien. Kuva: Getty Images" width="630" height="420" />

Phil Mickelson on pelannut huipulla jo vuodesta 1992 lähtien. Kuva: Getty Images

PGA Tourin kausi 2015–2016 päättyi syyskuun viimeisellä viikolla pelattuun Tour Championshipiin, ja Rory McIlroyn voitonjuhliin, mutta pitkää taukoa ”jenkkitourilla” ei nykyään vietetä. Kauden 2016–2017 avausturnaus Safeway Open starttaa torstaina Silverado Resort & Span kentällä Kaliforniassa, jonka oli määrä olla myös Woodsin ensimmäinen kilpailu yli vuoteen.

Kahdesta viime syksynä tehdystä selkäleikkauksesta palautuva Tiger perui kuitenkin alkuviikosta osallistumisensa kauden avauskisaan, vedoten keskeneräisiin peliotteisiin. Hän aikoo oman ilmoituksensa mukaan päättää kilpailutaukonsa isännöimässään Hero World Challenge -turnauksessa joulukuussa.

Kiertueen ohjelmaan on tullut jonkun verran muutoksia viime kauteen verrattuna. Avauskilpailu Safeway Open tunnettiin aiemmin Frys.com Openina, mutta kenttä on edelleen sama tuttu Silverado Resort.

Wells Fargo Championshipiä tyypillisesti isännöivä Quail Hollow Club järjestää elokuussa kauden viimeisen major-turnauksen, PGA Championshipin, joten WFC siirtyy ensi vuonna Pohjois-Carolinassa sijaitsevalle Eagle Point Golf Clubille.

Yhdysvaltain presidenttiehdokaskohun keskellä PGA Tour päätti vetää aiemmin Cadillac Championshipinä tunnetun World Golf Championships -sarjan turnauksen pois Trump National Doral -golfkeskuksesta. Uusi paikka löytyi Meksikosta, Club de Golf Chapultepecin kentältä. Entisen Doralin turnauksen nimi on nyt Mexico Championship.

Helmikuussa Riviera Country Clubilla, Kaliforniassa pelattu turnaus on kuulunut aina pelaajien suosikkikisoihin. Kun Hyundai ryhtyi Rivieran kisan pääsponsoriksi, Northern Trust Open muuttui autovalmistajan ajoneuvomallin mukaisesti Genesis Openiksi.

Northern Trust ei kuitenkaan kadonnut minnekään PGA Tourin kartalta. Se otti Barclaysin sijasta paikkansa kauden ensimmäisen pudotuspeliturnauksen pääsponsorina. Elokuun lopussa pelattava playoff-koitos tunnetaan vastedes The Northern Trust -kilpailuna.

U.S. Open tekee kesäkuussa uuden aluevaltauksen, kun maailman parhaat pelaajat testaavat ensimmäisen kerran Hartfordissa, Wisconsinissa sijaitsevaa Erin Hills -kenttää. Areenaa kiilteltiin toimivana huipputurnauksen kenttänä viimeksi vuoden 2011 U.S. Amateur Championshipissä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje