[11][17]

[11][17]
PGA Tour

Konkareiden juhlat viikonvaihteessa – Matt Kuchar teki Meksikossa täydelliset "Westwoodit"

Jo neljä tähtikategoriaan kuuluvaa yli nelikymppistä pelaajaa on palannut tänä vuonna voittajien kirjoihin. Nämä ykköstilat ovat päättäneet yhteensä yli 18 vuoden voitottoman jakson.

Mennyt viikko oli kokeneiden pelaajien juhlaa isoilla kiertueilla. Ensin Lee Westwood korjasi potin Euroopan kiertueen finaalisarjan toisessa kilpailussa Etelä-Afrikassa ja myöhemmin samana päivänä oli Matt Kucharin vuoro tehdä sama temppu PGA Tourilla.

Molempia pelaajia yhdisti poikkeuksellisesti päivälleen yhtä pitkän kuivan kauden katkeaminen. Kaksikon edellisestä voitosta ehti vierähtää reilut 4,5 vuotta.

Loppusuoralla oleva vuosi oli tarjonnut Kucharille ennen Meksikossa pelattua Mayakoba Golf Classic -turnausta paljon pettymyksiä. Hänen tilastoistaan ei löytynyt yhtään top 5 -sijoitusta, ja luottovarman pelaajan asemat maailmanlistalla (40:s) olivat heikentyneet tuntuvasti vuodenvaihteesta.

Kuchar on tänä vuonna myös karsiutunut useammin kuin kertaakaan aiemmin tällä vuosikymmenellä, mutta Playa del Carmenissa tuli balsamia haavoille. Hän oli itse laittaa pelin jännittäväksi tehtyään sisääntulon puolivälissä kaksi peräkkäistä bogia, mutta onnistui pitämään toiseksi nousseen Danny Leen takanaan lyönnin turvin.

”Olen lyönyt palloa jo hetken aikaa todella hyvin. Menestys oli vain kiinni siitä, että saisin putteja uppoamaan vähän paremmin”, olympiapronssia Riossa 2016 saavuttanut Kuchar sanoi.

St. Simonsin saarella Georgian osavaltiossa asuvan Kucharin lopputulos kilpailussa oli 262 (-22) lyöntiä. Voitto oli turnausta jokaisen kierroksen jälkeen johtaneelle 40-vuotiaalle pelaajalle kahdeksas Yhdysvaltain kiertueella. Edellinen tuli vuoden 2014 huhtikuussa käydyssä RBC Heritage -kilpailusta.

”Golf on aika hassu peli, voittoa on etukäteen vaikea ennustaa. Itselläni on ollut yleensä ennen isoa menestystä tapana ensin sijoittua pari kertaa kymmenen joukkoon ja vasta sitten nousta voittotaisteluihin. On uskomatonta voittaa sijoituttua edellisessä kilpailussa (Las Vegas) 60:nneksi.

Paljon on ehtinyt tapahtua huippugolfin maailmassa sen jälkeen kun Kuchar ja Westwood olivat voittaneet edellisen kerran. Bryson DeChambeau on putkahtanut maailman terävimpään eliittiin, Jordan Spieth on saavuttanut kolme major-titteliä ja Tiger Woodsista on tehty muutamaan kertaan entinen pelaaja. Justin Thomas, Jon Rahm ja Tommy Fleetwood ovat astuneet esiin, ja listaa voisi jatkaa pidemmällekin.

Kucharin ja Westwoodin tapaukset kertovat, miten vaikeata on tänä päivänä voittaa golfin pääkiertueilla. Molemmilta löytyy kuivalta jaksolta runsaasti hyviä sijoituksia ja paljon tienattua palkintorahaa, mutta joku toinen on kerta toisensa jälkeen vain vienyt tylysti voiton heidän nenänsä edestään.

Kun otetaan huomioon, että myös Phil Mickelson, 48, ja Woods ,42, palasivat tänä vuonna pitkän tauon jälkeen voittajien kirjoihin, voidaan todeta, että konkareilla lienee sittenkin nuorten temmellyskentäksi kutsutuilla pääkiertueilla vielä paljon annettavaa.