15. – 23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][13]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

Hullu tiedemies iski jälleen – otti Las Vegasissa neljännen voittonsa alle puolessa vuodessa

Mielipiteillään ja ratkaisuillaan kummastusta herättävä Bryson DeChambeau on vaientanut epäilijänsä nopeasti.

Persoonat ovat huippu-urheilun suola maailmassa, missä tähtiä kuvaillaan tänä päivänä ilmeettömiksi roboteiksi. Ei Bryson DeChambeaukaan ole ollut tunnetuksi letkautuksistaan tai yleisön hauskuuttajana, mutta hän on täysin uudella tavalla mielenkiintoisen erilainen tapaus.

Nyt tämä hulluksi tiedemieheksikin kutsuttu 25-vuotias kalifornialainen otti neljännen voittonsa reilun viiden kuukauden sisällä Las Vegasissa Nevadassa viikonvaihteessa käydyssä PGA Tourin kilpailussa.

DeChambeau (-21) teki voittonsa kannalta ratkaisevimman tempun finaalikierroksen 16. reiällä upottamalla 20-metrisen eagle-putin sisään. Eroa TPC Summerlin -kentällä Shriners Hospitals for Children Open -kilpailun voittoa puolustaneeseen Patrick Cantlayhyn jäi yksi lyönti.

”Tulin tänne sillä ajatuksella, että saisin karistettua pelistä pahimmat ruosteet päältä. Peli sujuikin hyvin, ja olen iloinen lopputulemasta”, DeChambeau kuvaili tunnelmiaan kauden 2018−2019 ensimmäisessä kilpailussaan.

DeChambeau on noussut vaivihkaa jopa tämän hetken kuumimmaksi pelaajaksi. Neljän, sitten kesäkuun alun voittamiensa turnausten yhteenlaskettu tulos on kunnioitettavasti 70 alle parin. Tehokkuutta kuvaa myös se tosiseikka, että hän on voittanut kolmasosan 12 edellisestä pelaamastaan kilpailusta.

Voitto oli DeChambeaulle kaikkiaan viides Yhdysvaltain kiertueella. Hän löi itsensä läpi isojen turnausten pelaajana voittamalla elo-syyskuussa kaksi PGA Tourin playoff-kilpailua peräkkäin. Nämä onnistumiset myös takasivat hänelle paikan USA:n joukkueessa hieman toista kuukautta sitten Pariisissa pelatussa Ryder Cupissa.

DeChambeau on ehtinyt lyhyen ja menestyksekkään uransa aikana herättää tavallista enemmän huomiota muillakin kuin pelillisillä suorituksillaan. Ensimmäisen kerran nuorukainen nousi suuren yleisön tietoisuuteen esittelemällä pari vuotta sitten tasamittaisia, 37,5-tuumaisia, rautamailojaan. Myös mailojen lie- ja bounce-kulmat ovat täsmälleen samanlaiset, vain nostokulmat vaihtelevat.

Joidenkin mielestä Bryson DeChambeaun huomiota herättävät mielipiteet ja ratkaisut ovat vain osa showbisnestä. Kuva: Getty Images

Tästä DeChambeaun välinesopimuskumppani Cobra sai idean lanseerata One Length -raudat, joita on myyty ympäri maailman vaihtelevalla menestyksellä.

Hänen tiedetään kääntävän jokaisen kiven ja kannon löytääkseen pientäkin etua omaan peliinsä. Ainoana pelaajana tänä vuonna neljä turnausta pääkiertuetasolla voittanut DeChambeau nähtiin hiljattain myös harppi kädessä viheriöllä, kunnes säännöistä päättävät elimet kielsivät pikatahtia kyseisen apuvälineen käytön.

Tarpeen vaatiessa vaikka pilkkopimeässä rangella palloja takovan pelaajan caddie kasteli ”isäntänsä” range-palloja suihkupullolla syyskuussa käydyn PGA Tourin finaalikilpailun, Tour Championshipin alla. Hän kertoi halunneensa tutustua kaiken varalta märän pallon käyttäytymiseen, mikäli Atlantassa sataisi kisan aikana vettä.

Viimeisimpänä huomiota herättäneenä uutisena kerrottiin DeChambeaun aikeista putata ensi vuoden alusta lähtien − uudistuvan säännön mukaisesti − lippu reiässä viheriöllä. Hän on havainnut lasikuiduista valmistettujen lipputankojen suosivan pallojen putoamista reikään.

”Ainoan poikkeuksen tekee U.S. Open. Siellä puttaan jatkossakin ilman lippua, koska U.S. Openissa viheriöiden lipputangot on valmistettu metallista”, hän kertoi voittamansa Las Vegasin turnauksen yhteydessä.

Juttua muutettu klo 12.53. Korjattu Dechambeaun viheriöllä käyttämäksi apuvälineeksi kompassin sijaan harppi.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)