23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][12]
KilpailuaSuomalaista
PGA Tour

FedEx Cup – mistä siinä on kysymys?

Maailman kovatasoisimman golfammmattilaissarjan, PGA Tourin, sisällä pelattava FedEx Cup on tullut kymmenen vuoden ikään.  

PGA Tour ilmoitti loppuvuodesta 2005 kehitelleensä uudenlaisen kilpailusysteemin, joka toisi pudotuspelit myös golfin pariin. Yhteistyökumppanikseen kiertue sai kuljetus- ja kuriiripalveluja tarjoavan yhdysvaltalaisen yhtiön FedExin, joka on toiminut kauden mittaisen tapahtuman pääsponsorina alusta alkaen.

Ensimmäiset FedEx Cupin nimissä pelatut playoffit käytiin PGA Tourilla syksyllä 2007, jolloin voiton vei lajia noihin aikoihin lähes yksinvaltiaan tavoin hallinnut Tiger Woods.

FedEx Cupin ensimmäinen sääntömuutos tehtiin jo seuraavalle kaudelle, kun huomattiin, että playoff-turnauksia sivuuttavat pelaajat eivät välttämättä menetä olennaisesti asemiaan pistelistalla. Pelaajille haluttiin samalla antaa mahdollisuuksia parantaa sijoituksiaan pudotuspelien edetessä, tarjoamalla playoff-kilpailuissa suurempia pistemääriä kuin ”runkosarjassa”.

Vuoden 2008 mestari Vijay Singh kokosi kolmessa ensimmäisessä playoff-turnauksessa niin paljon pisteitä, ettei hänen olisi ollut pakko osallistua pudotuspelien finaalikilpailuun vaarantamatta FedEx Cupin voittoaan.

Singhin ylivoima johti uuteen sääntömuutokseen, minkä johdosta FedEx Cupia ei ole enää mahdollista voittaa osallistumatta kaiken huipentavaan Tour Championshipiin.

Seuraava ja toistaiseksi viimeinen sääntömuutos liittyi PGA Tourilla vuonna 2013 tehtyyn isoon karsintaremonttiin. Se merkitsi sitä, että varsinaisella kaudella 125 eniten FedEx Cupin pisteitä ansainnutta pelaajaa uusi tour-korttinsa kiertueelle. Aiemmin pelioikeudet määräytyivät tienattujen dollareiden perusteella.

FedEx Cupin pisteitä voi ansaita kaikista PGA Tourin alaisista, kauden viralliseen ohjelmaan kuuluvista turnauksista. Voitosta saa 250–600 pistettä, riippuen kilpailun pelaajaluettelon (field) tasosta. Tyypillisin voitosta saatu pistemäärä on 500. Kaikki karsintarajan selvittäneet saavat pisteitä, joiden määrä perustuu pelaajan lopulliseen sijoitukseen kussakin kilpailussa.

Tiger Woods on ainoa pelaaja, joka on pystynyt voittamaan FedEx Cupin kahdesti. Kuva: Getty Images

Pisteitä annetaan vain PGA Tourin täysjäsenille. Pelaaja, joka liittyy kesken kauden kiertueelle, voi alkaa keräämään pisteitä siitä kilpailusta lähtien, jossa hän pelaa ensimmäisen kerran PGA Tourin täysjäsenenä.

Ensimmäiseen playoff-turnaukseen, Northern Trustiin (aiemmin Barclays) otetaan 125 pelaajaa. Jokaisen neljän pudotuspeliturnauksen voitosta saa 2000 pistettä, joka on nelinkertainen määrä kiertueen tyypilliseen runkosarjan kilpailuun verrattuna. Playoff-pisteet lisätään aiemmin kauden aikana karttuneeseen pistelaariin, ja pelaajien määrää vähennetään pudotuspelien edetessä.

Dell Technologies Championshipiin (aiemmin Deutsche Bank Championship) pääsee 100 ja BMW Championshipiin 70 pelaajaa FedEx Cupin pistelistan paremmuusjärjestyksen perusteella.

Kaiken ratkaisevaan finaaliturnaukseen Tour Championshipiin otetaan enää 30 pelaajaa. Tässä vaiheessa pisteet nollataan, ja jaetaan uudestaan siten, että pistelistan kärjessä olevalla pelaajalla on 2000 pistettä, kakkosella 1800 pistettä, kunnes ollaan sijalla 30 olevan pelaajan kohdalla. Viimeisenä Atlantan loppuhuipennukseen päässeellä pelaajalla on pohjalla 168 pistettä.

Järjestelmä on rakennettu siten, että kaikilla finaaliturnaukseen osallistuvilla on vähintään teoreettinen mahdollisuus FedEx Cupin voittoon. Päähuomio kiinnittyy kuitenkin pisteissä viiden joukossa oleviin pelaajiin: kuka tahansa top 5 -pelaaja sattuukin voittamaan Tour Championshipin, kuittaa hän nimiinsä samalla koko kauden mittaisen kilpailun ja FedEx Cupin kuninkuuden.

Pudotuspelien kahdessa ensimmäisessä kilpailussa on karsinta 36 reiän jälkeen, jolloin 70 parasta ja samaan tulokseen yltäneet pääsevät jatkokierroksille. BMW Championshipissä ja Tour Championshipissä ei ole cutia, vaan kaikki pelaavat automaattisesti 72 reikää.

Rory McIlroyn tilastoista löytyy eniten yksittäisiä FedEx Cupin playoff-turnausten voittoja. Kuva: Getty Images

FedEx Cupin voittaja kuittaa saavutuksestaan golfin suurimman jaossa olevan bonussumman, 10 miljoonaa dollaria. Bonuspotti on kokonaisuudessaan 35 miljoonan taalan suuruinen, ja rahaa jaetaan kaikkiaan 150 pelaajalle.

Pisteissä sijoille 126–150 päätyneet saavat potista 32 000 dollaria kukin. Nämä pudotuspelien ulkopuolelle jääneet 25 pelaajaa voivat osallistua USA:n kakkoskiertueen Web.com Tourin finaaleihin voidaakseen parantaa rajoitettua pelioikeuttaan PGA Tourille.

Tiger Woods on ainoa FedEx Cupin kahdesti (2007 ja 2009) voittanut pelaaja. Eurooppalaisista voittoihin ovat yltäneet Henrik Stenson (2013) sekä viimevuotista mestaruuttaan puolustava Rory McIlroy.

Pohjoisirlantilaisen tilanne on kuitenkin tukala, sillä hän on pisteissä kahden turnauksen jälkeen sijalla 51. McIlroy karsiutui Dell Technologies Championshipissä, joten hän ei kartuttanut Bostonissa lainkaan pistesaldoaan. McIlroylla on kautta aikain eniten yksittäisiä pudotuspeliturnausten voittoja − neljä. Woods on pystynyt kolmeen voittoon.

Jälkimmäinen on ansainnut urallaan eniten FedEx Cupin bonustienestejä, yhteensä reilut 25 miljoonaa dollaria. McIlroy ja Jim Furyk ovat kuitanneet molemmat hieman yli 15 miljoonaa taalaa.

FedEx Cupin voittajat vuosina 2007−2016: Tiger Woods (2007), Vijay Singh (2008), Tiger Woods (2009), Jim Furyk (2010), Bill Haas (2011), Brandt Snedeker (2012), Henrik Stenson (2013), Billy Horschel (2014),  Jordan Spieth (2015) ja Rory McIlroy (2016).

FedEx Cup jatkuu torstaina Conway Farms Golf Clubilla Illinois’sa pelattavalla BMW Championship -turnauksella. 

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje