PGA Tourilta raju vastaisku: palkintopotit paisuvat ja supertähdet sitoutuvat – tästä on kyse - Golfpiste.com

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista

6.12.–13.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

PGA Tourilta raju vastaisku: palkintopotit paisuvat ja supertähdet sitoutuvat – tästä on kyse

Jay Monahan kertoi keskiviikkona PGA Tourin merkittävistä muutoksista. Kuva Getty Images

PGA Tourin täysjäsenille taataan vähintään puolen miljoonan dollarin kausiansiot.

PGA Tour on viimein vastannut miesten huippugolfin koko pakan sekoittaneelle LIV Golfille – ja se on tehnyt sen väkevästi. PGA Tourin komissaari Jay Monahan järjesti kauden 2021–22 päättävän Tour Championshipin yhteydessä keskiviikkona lehdistötilaisuuden, jossa hän kertoi suurista muutoksista maailman johtavalla miesten golfkiertueella.

PGA Tour nostaa useiden kilpailujen profiilia ja hilaa huipputurnaustensa palkintopotit uusiin lukemiin. Niin kutsutuissa Elevated Events -kilpailuissa palkintopöytään lyödään vähintään 20 miljoonan dollarin palkintopotti (pois lukien Tournament of Champions, jossa potti on 15 miljoonaa), ja kisojen määrä nousee neljällä yhteensä kahteentoista turnaukseen.

Lehdistötilaisuudessa kävi selväksi, että viime viikolla suljetun pelaajakokouksen pitäneet kiertueen suurimmat nimet ovat vahvasti PGA Tourin takana. Ensi kaudesta lähtien huippupelaajat sitoutuvat pelaamaan (jos heillä on kilpailuihin pelioikeus) vähintään 20 osakilpailua pitäen sisällään kaksitoista Elevated Events -kilpailua, kauden neljä major-turnausta, Players Championshipin sekä kolme vapaavalintaista osakilpailua. Huippupelaajiksi katsotaan tässä tapauksessa pelaajien merkitystä PGA Tourille mittaavan rankingin, niin kutsutun Player Impact Programin (PIP), 20 parasta pelaajaa.

Pelaajien sitoutumislupaus merkitsee, että PGA Tourin tärkeimmät kisat ovat jatkossa entistäkin tasokkaampia, kun kaikki parhaat pelaajat ovat varmuudella mukana.

Pelaajien matkakulut ja muut kilpailemisesta koituvat kustannukset maksetaan kiertueen pussista.

Myös paljon kritiikkiä saaneen PIP-ohjelman taakse laitetaan entistä enemmän taaloja potin kasvaessa 50 miljoonasta 100 miljoonaan. Muun muassa Google-haut, mediamaininnat, sosiaalisen median tavoittavuuden ja tv-näkyvyyden mittaavan rankingin potti jaetaan 20 nimekkäimmän pelaajan kesken aiemman kymmenen sijaan.

Suurimmat setelit ohjautuvat siis entistä voimakkaammin kiertueen suurille nimille, mutta porkkanoita tarjoillaan myös muille. Kaikille PGA Tourin täysjäsenille, joilla on haastajakiertue Korn Ferry Tourilta hankittu pelioikeus tai sitä parempi kategoria, taataan vähintään 500 000 dollarin kausiansiot.

Pelaajat, jotka eivät ole takuusummaan oikeutettuja, saavat puolestaan 5 000 dollarin korvauksen kilpailua kohti, jos he putoavat kilpailussa cutista. Myös pelaajien matkakulut ja muut kilpailemisesta koituvat kustannukset maksetaan kiertueen pussista.

PGA Tour nostaa muutosten myötä kertarysäyksellä merkittävästi profiiliaan ja tekee kiertueestaan entistä houkuttelevamman. Jay Monahan teki lehdistötilaisuudessa samalla selväksi, että LIV Golf -kiertueelle siirtyneillä pelaajilla, joista osa on myös haastanut PGA Tourin oikeuteen, ei ole paluuta PGA Tourille.

”Jokaisella pelaajalla on vapaus valita. Kunnioitan heidän ratkaisuaan, mutta he ovat valintansa tehneet”, Monahan totesi.

Elevated Events -kilpailuihin kuuluvat tällä hetkellä FedEx Cupin kolme finaaliturnausta (FedEx St. Jude Championship, BMW Championship, Tour Championship), The Genesis Invitational, Arnold Palmer Invitational, The Memorial Tournament, WGC:n reikäpeliturnaus sekä edeltävän kauden voittajien kilpailu Tournament of Champions. Neljä uutta Elevated Events -kilpailua julkistetaan myöhemmin.

Virtuaalista stadiongolfia Tigerin ja Roryn johdolla kaudella 2024

Keskiviikon toinen suuri uutinen oli Tiger Woodsin ja Rory McIlroyn ilmoitus kokonaan uudenlaisesta kilpailemisen ja golfviihteen muodosta. Woodsin ja McIlroyn yhteisyritys TMRW (lausutaan kuten ”tomorrow”) Sports lanseeraa yhteistyössä PGA Tourin kanssa TGL-nimeä kantavan liigan, joka käynnistyy tammikuussa 2024.


Kyse on golfviihteestä, jossa kuusi kolmimiehisjoukkuetta pelaa kahden tunnin mittaisen kilpailun virtuaalikentällä ja golfkentästä poikkeavassa ympäristössä, kuten urheilustadionilla. Teknologia on vahvasti mukana ja kyse on eräänlaisesta jättikokoisesta simulaattorigolfista. Jokaiseen kilpailuun rakennetaan myös räätälöity lähipelialue.

TGL-kiertueen kalenteri käsittää alustavasti viisitoista osakilpailua, jotka pelataan maanantai-iltaisin.

Lue seuraavaksi: Tour Championshipissä jahdataan PGA Tourin mestaruutta, ennätyksiä ja jättimäisiä palkintosummia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)