PGA Championshipissä on kaikki auki – mutta vain yksi voittajasuosikki - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Major

PGA Championshipissä on kaikki auki – mutta vain yksi voittajasuosikki

Brooks Koepkan peli kulkee ja itseluottamus on kova. Kuva Getty Images.

TPC Harding Parkissa pelataan sunnuntaina major-historian ensimmäinen päätöskierros ilman yleisöä.

Laitetaan raja -4:ään. Se on viiden lyönnin päässä PGA Championshipiä johtavan Dustin Johnsonin tuloksesta -9, eikä sen takaa vuoden ensimmäistä majoria sunnuntaina voiteta.

Kauempaakin major-voittoon on toki tultu. Vuoden 1978 PGA Championshipissä John Mahaffey lähti päätöskierrokselle seitsemän lyönnin takaa, ja juhli uransa ainoaksi jäänyttä major-voittoa. Yhtä kaukaa voittoon nousi Arnold Palmer vuoden 1960 U.S. Openissa.

Vielä lyönnillä edellisiä paremmaksi laittoivat Jack Burke Jr. vuoden 1956 Mastersissa sekä viimeisimpänä Paul Lawrie vuoden 1999 The Open Championshipissä. Matkalla major-voittoihin kumpikin kuroi viimeisellä kierroksella peräti kahdeksan lyönnin eron kiinni.

Kaikki on pedattu sille, että Brooks Koepka kirjoittaa jälleen uutta golfhistoriaa.

Sunnuntaina huipentuvassa PGA Championshipissä viiden lyönnin sisään, -9:stä -4:ään, mahtuu kuitenkin 20 pelaajaa. Sellaisen joukon ohittaminen vaatisi ”rajan takaa tulevilta” jo satumaista kierrosta – ja luultavasti myös apuja kärkiryhmistä. Top 20:een kolmen kierroksen jälkeen mahtuvista pelaajista kuka tahansa voi sen sijaan pitää sunnuntaina suurimmat pirskeet, mutta suosikkeja on tasan yksi: Brooks Koepka.

Kaikki on pedattu sille, että Brooks Koepka kirjoittaa jälleen uutta golfhistoriaa, ja voittaa saman major-turnauksen kolmena vuotena peräkkäin. Toisen maailmansodan jälkeen temppuun on ylletty tasan yhden kerran, kun Peter Thompson voitti The Open Championshipin vuosina 1954–56.

Jack Nicklaus onnistui vain kerran voittamaan saman major-turnauksen kahdesti peräkkäin (Masters 1965–66). Tiger Woods on puolustanut major-voittoaan menestyksekkäästi neljä kertaa (PGA Championship 1999–2000, Masters 2001–2002, The Open 2005–2006 ja PGA Championship 2006–2007), mutta kolmea perättäistä saman majorin titteliä ei kummallakaan ole.

Nyt tai ei koskaan. Kaksi lyöntiä kärjestä olevalla Paul Caseylla on elämänsä tilaisuus ottaa uran ensimmäinen major-voitto. Kuva Getty Images

Koepka lähtee päätöskierrokselle ihanteellisista asetelmista, kaksi lyöntiä Johnsonin takaa. Kärkihevosen taakkaa ei ole, mutta edellä on Johnsonin lisäksi vain kaksi miestä, kokemattomat Scottie Scheffler ja Cameron Champ, tuloksessa kahdeksan alle.

Nelinkertainen major-voittaja uhkuu itseluottamusta. Hän jos joku myös tietää, miten tehtävä saatetaan loppuun. Koepkan major-saldo on suurempi kuin muilla top 20:n pelaajilla yhteensä. Aiempia major-voittajia joukkoon mahtuu vain kolme, Johnson (-9), Justin Rose (-6) ja Jason Day (-6), joista kullakin on vain yksi titteli vyöllään. Koepka tietää itsekin asetelman.

”Olen vienyt vastaavista tilanteista homman maaliin. Hän [Johnson] on voittanut vain kerran. Pelaan hyvin ja aion vain jatkaa samaan malliin”, Koepka totesi. Lyönnin takanaan olevia Dayta ja Rosea hän ei edes noteerannut.

Yksi etu Koepkalta sunnuntaina kuitenkin puuttuu: TPC Harding Parkista puuttuu yleisö ja yleisön läsnäolosta ja reaktioista syntyvä päätöskierroksen sähköinen tunnelma.

Dustin Johnsonin yhden majorin saldoa pidetään muihin meriitteihin nähden selvänä alisuorituksena.

Koepka tunnetaan suurten turnausten miehenä, jonka vasta tiukimmat tilanteet ja suurimmat panokset sytyttävät. Ykköstiloja PGA Tourilla on yhteensä vain seitsemän – kolme kertaa vähemmän kuin Johnsonilla (21) – mutta neljä niistä on majoreista ja yksi WGC-sarjan turnauksesta. Koepka on kertonut kärsivänsä usein motivaatio-ongelmista muissa kuin huipputurnauksissa, minkä voittosaldokin eittämättä osoittaa.

Sunnuntaina Koepkan on pystyttävä virittämään itsensä major-tunnelmaan ilman yleisön apua. Vaikka hän siihen pystyisikin, yleisön puuttuminen on joka tapauksessa etu kärkikaartin kokemattomammille pelaajille, joille major-turnauksen voitosta pelaaminen on tilanteena uusi.

Asian myönsi muun muassa Koepkan kanssa tasatuloksessa sunnuntaille lähtevä Collin Morikawa, jonka ammattilaisuran alku on ollut ilmiömäisen hyvä. Ei olisi enää mikään jättiyllätys, vaikka 23-vuotias kalifornialainen ottaisi kahden PGA Tour -voittonsa jatkoksi uransa ensimmäisen major-tittelin.

Collin Morikawa voi keskittyä jännittämään sitä, uppoavatko putit päätöskierroksella. Yleisöä ei sunnuntaina tarvitse jännittää. Kuva Getty Images.

Päätöskierrokselle lähdetään kuitenkin Dustin Johnsonin komennossa, ja myös Johnsonille päivä on tärkeä. 2000-luvun suurpelaajiin kuuluvan Johnsonin yhden majorin saldoa pidetään muihin meriitteihin nähden selvänä alisuorituksena, mutta toinen major-voitto muuttaisi jo huomattavasti tilannetta.

Urallaan yhteensä 91 viikkoa maailmanlistan ykkösenä viettänyt Johnson on pelannut parin viime kauden aikana alavireisesti, mutta kun panokset ovat olleet suurimmillaan, hän on Koepkan tavoin kaivanut parhaan pelinsä esiin. Viime kaudella ainoa voitto irtosi WGC:n Mexico Championshipissä ja Mastersissa ja PGA Championshipissä Johnson oli kakkonen.

Tällä kaudella Johnson ei näyttänyt saavan aluksi mitään aikaan, kunnes voitti Travelers Championshipin kesäkuun lopulla. Sen jälkeen hän putosi Memorialissa tylysti cut’ista pelattuaan kahdesti kierrostuloksen 80 ja vetäytyi viikkoa myöhemmin pelatussa 3M Openista 78 lyöntiä vaatineen avauskierroksen jälkeen. Viime viikon WGC-kisassa Johnson jäi kuitenkin vain lyönnin päähän kärkikuusikosta ja kahden lyönnin päähän kakkossijasta, ja johtaa nyt erikoisvuoden 2020 ensimmäistä majoria, kun pelaamatta on enää 18 reikää.

Mutta onko edes Dustin Johnsonista sunnuntaina Brooks Koepkan pysäyttäjäksi?

Lue seuraavaksi: Nuottivihkonsa hukannut Dustin Johnson paalulle PGA Championshipissä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)