Patrick Reed paransi pallonsa asemaa Tigerin kutsukilpailussa – kiisti vilpin - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Patrick Reed paransi pallonsa asemaa Tigerin kutsukilpailussa – kiisti vilpin

Tahallista tai ei, Patrick Reedille langetettiin Hero World Challengen kolmannella kierroksella kahden lyönnin rangaistus. Kuva: Getty Images

Reedin mielestä kameran kulma oli hänen kannaltaan epäedullisessa kulmassa. Katso video.

Hero World Challenge -kilpailun kolmannella kierroksella epäonnistunut Patrick Reed luuli vielä tuloskorttia tarkastukseen viedessään pelanneensa tuloksen 72. Lukuun lisättiin sääntöselkkauksen vuoksi kuitenkin kaksi lyöntiä lisää, ja kisan puolivälissä kolmen lyönnin karussa olleen Reedin johto vaihtui päivän päätteeksi kolmen lyönnin takaa-ajoasemaksi.

Reedin toimintaa 11. reiällä oli ennen pelaajan maaliintuloa ehditty syynätä moneen kertaan videolta, missä paljastui, että hän paransi pallonsa asemaa hiekassa niin sanotulla waste-alueella.

Kuvamateriaalin perusteella on nähtävissä selvästi, miten Reed harjaa kahdesti hiekkaa pois mailalla pallonsa takaa. Pelaajan mukaan ongelmana oli tapausta kuvaavan kameran kulma mikä sai toiminnan näyttämään sääntöjen vastaiselta.

Kolmen lyönnin johtoasemasta perjantain kierrokselle lähtenyt Reed teki 11. reiällä (par 5) bogin, joka tuomarin langettaman kahden lyönnin rangaistuksen jälkeen muutettiin triplabogiksi.

Reed sanoi liikutelleensa mailaansa riittävän kaukana pelivälineestä, ja ettei hänen tarkoituksensa ollut parantaa pallon asemaa.

”Tässä on sana sanaa vastaan. Kamera oli kannaltani epäedullisessa kulmassa, kun taas itse katson palloani ja sen sijaintia ylhäältä. Kyse oli normaalista mailan liikuttelusta lyöntiin valmistauduttaessa”, hän perusteli.

PGA Tourin tuomari Slugger White ymmärsi Reedin kannan, mutta ei voinut videon perusteella tehdä muunlaista ratkaisua.

”Meillä ei ole mitään muuta kamerakulmaa. Hän on varmasti voinut kokea asian toisin, mutta meidän käytössämme oleva näkymä on riittävän selvä. On lopulta epäolennaista, aikoiko hän parantaa pallon asemaa tai ei. Se on joka tapauksessa parantunut ennen lyöntiliikettä”, White sanoi.

White lisäsi, että päätöksestä olisi kerrottu Reedille välittömästi, jos kyseessä olisi ollut finaalikierros.

Reed teki 11. reiän jälkeen vielä kolme birdieä ja kaksi bogia, ja uskoi tapahtuneen jääneen taakse, kun viimeinen kierros käynnistyy.

”Tässä ei jäänyt itselleni vaihtoehtoa. Karistan tapauksen olkapäiltäni – peliä on jäljellä vielä kokonainen kierros, ja alan keskittyä siihen”, hän pohti.

Bahamalla Albanyn golfkentällä pelatun turnauksen johtopaikalle siirtyi Gary Woodland (-13), jolla on lyönnin etumatka Henrik Stensoniin. Toistamiseen päivän parasta tulosta jakanut kilpailun isäntä Tiger Woods on sijalla T3, kaksi lyöntiä kärjestä.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)

 • Pekka Pelimies says:

  Jos ei päältä näe harjaantuiko hiekat syrjään ensimmäisellä yrityksellä, niin on näössä vikaa. Toistamiseen lakaisu sai teon näyttämään tahalliselta ja ansaitsisi DQ:n.

  Kommentti kamerakulmasta on epärelevantti, tutkitaanhan muissakin lajeissa maaleja juuri oikeaan kulmaan asennettujen kameroiden avustuksella. Tuomarilajeissa, kuten joukkuepeleissä tehdään jatkuvasti koiruuksia, joiden toivotaan jäävän tuomarilta havaitsematta. Niissä tuomarin tehtävä on enemmän jakaa oikeutta, kuin golfissa, jossa hyvät tuomarit auttaa pelaajaa selviämään hankaliin tilanteisiin jouduttuaan mahdollisimman vähillä vahingoilla.

  Vastaaviin epäurheilijamaisuuksiin törmää mm. alasarjatenniksissä, joissa osalle yltiöpäinen voitontahto saa ”huutamaan pisteitä”, kun otteluita pelataan ilman tuomareita, vaikka sääntöjen mukaan vastustajan lyömät pallot pysyisivät rajojen päällä, siis kentän puolella.

 • Maxxia says:

  Jep, varjoista näkee, että maila oli ihan pallon takana kun lähti taakse päin menemään ja hiekat siirtyi.

 • Thoomas says:

  hyvä pointti, että sääntö on sääntö vaikka ei tarkoittanut pallon lien parantamista. Kiinnostavaa olisi vielä tietää onnistuiko lyönti ja putti? Muistu mieleen Dustinin mailan asettaminen whistling Straitsissä 2010 ja vaikka se olisikin nyt sallittua niin on sääntömuutos saattanut joillekin pelaajille vaikuttaa ”vapauttavalta” tarpeeksi pyörtääkseen vielä vähän enemmän sääntöjä omaksi eduksi.. Hyvä opetus. Epäilen että ei paljoakaan hyötynyt edes tuosta jalanjälkien tasoittelusta?