Kilpagolf | Major |
18.6.2018

”Päivittäinen fyysinen treeni luo pohjan menestykselle” – Dustin Johnson ja Brooks Koepka kirittävät toisiaan salilla.

Sergio Garcia lyttäsi USGA:n, Amy Mickelson tietää, että myös Phil tekee virheitä

Shinnecook Hillsin kentällä pidetystä US Openista suurimmat otsikot saatiin aikaan paitsi kisan lopullisesta voittajasta Brooks Koepkasta, myös USGA:n epäonnistuneesta kentänvirityksestä, sekä Phil Mickelsonin tahallisesta liikkuvan pallon lyömisestä.

Dustin Johnson ja Brooks Koepka ovat veriveljiä keskenään

West Palm Beachin kupeessa, Jupiterin pikkukaupungissa Tiger Woodsin tavoin asuvat Brooks Koepka ja Dustin Johnson ovat tavallista parempia kavereita keskenään. Kisaviikkojen ulkopuolella he treenaavat lajia ja etenkin fysiikkaa lähes päivittäin yhdessä.

Brooks Koepka (oik.) on PGA Tourin draivitilastossa seitsemäs (284 metriä), Dustin Johnson saman listan kakkonen (288 metriä) Kuva: Getty Images

Johnson on tehnyt yhteistyötä Jupiterissa fysiikkavalmentaja Joey Diovisalvin kanssa vuodesta 2010, Koepkasta tuli tämän asiakas alkuvuodesta 2017.

Diovisaldi kertoo oheisessa artikkelissa  mm. siitä, kuinka kovaa ja antaumuksella maailmantähdet paneutuvat fysiikkansa kehittämiseen.

Koepka nostaa fysiikkatreenin, terveellisen ravinnon ja unen merkityksen kaiken menestyksen pohjaksi. Asia ei ole toki uusi, mutta tuoreen US Openin kaksinkertaisen mestarin mielipiteillä on tavallista vaikuttavampi kaikupohja.

Johnsonin ja Koepkan ystävyyden tasosta kertaa sekin, että siinä vaiheessa kun Brooks Koepkan uutta taloa Jupiteriin viimeisteltiin, hän asui kuuden kuukauden ajan hyyryläisenä Dustin Johnsonin ja Pauline Gretzkyn lukaalissa.

Sergio Garcia avautui mielipiteestään kisakentän virityksistä

Ennätyksellisen suuri määrä maailmantähtiä ja entisiä maailmanlistan ykkösiä lensi katsomoon kahden kierroksen jälkeen.

Sergio Garcia terä kentillä on ollut pitkään ruosteessa, US Openissa espanjalainen ei saanut kenttään mitään otetta ja karsiutui.

Garcian pelipäivinä järjestävää tahoa, USGA:ta ei vielä moukaroitu lyttyyn, mutta lauantain brutaalit lipunpaikat yhdistettynä yllättävään tuuleen ja nopeisiin viheriöihin, saivat pelaajat raivoihinsa.

Twitteriin Garcia purki tuntojaan varsin suorin sanoin.

Sergio Garcia ja Rory McIlroy saivat vapaan viikonlopun US Openista. Kuva: Getty Images

”Pelaajana ja golfin fanina minulle tuottaa surua olla todistamassa sitä, kuinka USGA ei kykene tekemään hienoille kentille sopivia virityksiä, joita US Openin pelaaminen edellyttäisi.”

Vaikeimmillaan Shinnecook Hills oli torstaina, jolloin kierrosten keskiarvo oli 76,47.

Perjantaina (73,59) tuulet olivat tyynempiä etenkin iltapäivän pelaajille, jotka myös scoorasivat aamun pelaajia paremmin.

US Openin kentänviritys meni tyystin poskelleen vuoden 2004 kisan päätöspäivänä. Syviä naarmuja jäi USGA:n kilpeen myös sunnuntaina päättyneestä tapahtumasta.
Kuva: Getty Images

Lauantaina (75,32) suuri myrsky nousi muutamasta sisääntulon lipunpaikasta jotka yhdessä kovan tuulen ja kentän kuivumisen johdosta sotkivat viimeisten ryhmien pelin.

Paljon kertova fakta on se, että aamun ensimmäiset kymmenen pelaajaa ( cutista viimeisenä selvinneet) pelasivat keskimäärin noin kolme lyöntiä paremmin kuin iltapäivällä kiertänyt kärkikymmenikkö.

Sunnuntaina USGA pelasi odotetusti varman päälle. Lipunpaikat olivat kuin pro-am päivinä, viheriöt kyllästettiin vedellä jotta lauantain vaikeuksilta vältyttäisiin.

Keskiarvotulos oli 72,18, joka verrattuna vuoden 2004 lukuun (78,27) oli täysin toisesta maailmasta.

Amy Mickelson – “Miehelläni oli huono hetki”

Yli puolet elämästään Phil Mickelsonin rinnalla seissyt Amy Mickelson oli viimeisenä kisapäivänä tavanomaista suuremman huomion kohteena.

”Phil on hyvä mies, jolla vaan oli lauantaina huono hetki kentällä. Meille kaikille tulee sellaisia ja ne ovat ymmärrettäviä. Hänen käytöksensä poikkesi hyvin paljon tavanomaisesta. Jos hän käyttäytyisi aina tuolla tavoin, se olisi eri asia”, Amy Mickelson muotoili sanottavansa median piirittämänä.

Amy Mickelson on ollut mukana useimmissa miehensä voittojuhlissa PGA Tourilla. Kuva: Getty Images

Mickelson ”miekkaili” lähestymisissään ja puteissa 13:lla, joka oli tilastojen mukaan päivän kolmanneksi vaikein (ka. 4,5) . Viheriö oli kovan tuulen johdosta pelattavuuden osalta hyvin vaikea.

Tuplabogeja suurempia lukuja sillä tehtiin kuitenkin vain yksi, Phil Mickelsonin kymppi.

Hän löi neljä kertaa, puttasi neljästi ja sai myös kaksi penalttia liikkuvan pallon lyömisestä.

Phil Mickelson oli lauantaina soittanut USGA:n pomolle Mike Davisille ja tarjoutunut jättämään kisan kesken, vaikka häntä ei diskattu tahallisesta liikkuvan pallon lyönnistä.

Davis rohkaisi Mickelsonia pelaamaan kisan loppuun.

USA dominoi majoreita

Brooks Koepkan ykköstila oli majoreissa USA:n pelaajille jo viides perättäinen. Näin pitkää putkea heillä ei ole ollut sitten vuosien 1981-1983, jolloin voittoja kertyi peräti kahdeksan.

Vuoden 2000 alusta alkaen USA:n pelaajat ovat nostaneet majoreissa voittokannua 42 kertaa, eurooppalaiset 15 kisan jälkeen, muun maailman pelaajat 17 kertaa.

Carnoustie on monien arvoiden mukaan vaikein kaikista The Open kentistä.
Kuva: Getty Images

Heinäkuussa pelataan Open Championship Carnoustien kentällä, jossa kaksi viimeistä voittajaa, ( Paul Lawrie 1999 ja Padraig Harrington 2007) ovat eurooppalaisia.

Maailmanlistalla Dustin Johnson pönkitti johtoasemaansa. Kolmantena oleva Justin Rose rikkoo kärkiviisikossa neljän USA:n pelaajan ryhmän.

Jenkkejä on 32:n ensimmäisen joukossa 16, eurooppalaisia 12 ja muun maailman edustajia vain neljä.

Teksti: Teemu Tyry

Kommentit

Mistähän saisi Sky Sportin näkymään Suomessa! Luke Donaldia kehuttiin paljon twitterissä, joku jopa ehdotti, että kun Luke taas palaa pelikentille, hän voisi pitää mukanaan mikrofonia =).

Sky Sportin kommentaattorit, mm Butch Harmon, Luke Donald ja Paul Lawrie, olivat paitsi asiantuntijoita, myös loistavia selostajia. Tuli mieleen tenniksen kuumakalle, Mc Enroe, joka siirtyi aktiiviuransa jälkeen TV:n palvelukseen…

Oma kommentti

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.