13.–20.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][2]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Paineet Spiethin niskaan – joko käsittämättömän pitkä voitoton kausi on päättymässä?

Jordan Spieth on nousemassa isosta kuopasta, jonka reunalla maailma näyttää huomattavasti valoisammalta. Kuva: Getty Images

Viime aikojen piristyneet otteet ovat saaneet Jordan Spiethin asemaan, jossa hän ei ole tottunut aikoihin olemaan.

Voittamisen tuska. Näillä sanoilla voisi epäilemättä kuvailla siitä tunnelmaa, joka on liikkunut Jordan Spiethin mielessä jo vuosia. Lajin megatähtien joukkoon kuuluva Spieth on ajautunut tilanteeseen, jonka selvittämiseen ei ole kuin yksi lääke. Tuoreimmat rohdot ovat kuitenkin hetken aikaa luvanneet parempaa.

Vauhdikkaasti viime vuosikymmenen puolivälissä maailman terävimpään kärkeen iskeytynyt Spieth oli ensimmäinen pelaaja, josta alettiin tosissaan kaavailla Tiger Woodsin manttelinperijää – ja täysin perustellusti. Hän saavutti PGA Tourilla vuosina 2015–2017 kymmenen voittoa, joista kolme oli majoreita.

Käännettyään pelin erikoisten vaiheiden jälkeen edukseen Southportissa vuonna 2017 pelatussa Open Championshipissä, Spieth ajautui vähitellen sellaiselle korpivaellukselle, jota kukaan ei olisi osannut aavistaa. Isompi käänne huonompaan tapahtui seuraavana vuonna, jolloin voittokahinat alkoivat kerta toisensa jälkeen karistaa Spiethiä kannoiltaan.

Se on johtanut golfin uudeksi yksinvaltiaaksi povatun pelaajan liki neljän vuoden kuivaan kauteen.

Suurin hälinä Spiethin ympärillä velloi viime vuonna, jolloin hän jäi ensimmäisen kerran PGA Tour -urallaan ilman top 3 -sijoitusta. Maailmanlistan entisen ykkösen OWGR-sijoitus putosi vauhdikkaasti, ja karsiuduttuaan vuoden 2021 ensimmäisessä kilpailussaan tammikuun lopussa, alettiin vain laskea päiviä, milloin sijalla 92 ollut Spieth putoaa rankingin top-satasesta.

Seuraavalla viikolla tapahtui kuitenkin käänne, joka on kaksi kuukautta myöhemmin johtanut uudenlaiseen tilanteeseen. Maailmanlistalla sijalle 53 noussut Spieth on jäänyt kuudessa edellisessä kilpailussaan vain kahdesti top 10:n ulkopuolelle. Helmi-maaliskuu sisälsi kolme sijoitusta neljän parhaan joukossa, eikä hänellä ole ollut esittää vastaavanlaista onnistumisten jaksoa vuosiin.

Siinä missä 27-vuotias dallasilainen on saanut pitkin alkuvuotta kutoa verkkoaan rauhassa, on eräänlainen vaade isosta menestyksestä nyt käsin kosketeltavissa.

Tältä pohjalta yhä useimmissa arvioissa Spiethiä rohjetaan ennustaa kotiosavaltiossaan tällä viikolla pelattavan Valero Texas Openin suurimmaksi voittajasuosikiksi.

Lähtökohta torstaina TPC San Antonio -kentällä alkavassa kilpailussa ei ole Spiehtille juuri tästä syystä helppo. Siinä missä 27-vuotias dallasilainen on saanut pitkin alkuvuotta kutoa verkkoaan rauhassa, on eräänlainen vaade isosta menestyksestä nyt käsin kosketeltavissa.

Jordan Spieth on alkanut saada tolkkua pitkään oikutelleihin lähiputtehin. Kuva: Getty Images

Spieth on osoittanut lukuisia kertoja olevansa raudanluja kilpailija, mutta paluu parrasvaloihin venähtäneen suvantovaiheen jälkeen on paitsi kovan työn takana myös hermoja raastavaa. Hyvä esitys ei enää riitä, kun pelaaja pyrkii todistamaan itselleen, omalle tiimilleen ja kannattajakunnalleen pystyvänsä edelleen voittamaan golfin kovimmalla kiertueella.

Voitto epäilemättä voisi hänen kohdallaan johtaa niin sanottun ketsuppipulloilmiöön − vapauttaa pelaamista ja tuottaa nopeasti lisää menestystä. Jackpotilla San Antoniossa saattaisi lisäksi olla ajoituksellisesti merkittävä vaikutus, sillä Spiethin vuonna 2015 voittama kauden ensimmäinen major-kilpailu Masters Tournament pelataan ensi viikolla.

Vai olisiko? Spiethin kokeman laman jälkeen nosto tärkeimmän major-turnauksen suosikiksi ei ehkä sittenkään olisi pitkään siipeensä saaneelle pelaajalle hyväksi vielä tässä vaiheessa – niin hyvin kuin Augusta National Golf Clubin kenttä hänen pelitapaansa sopiikin.

Jordan Spieth lähtee torstaina Valero Texas Openin avauskierrokselle kello 16.09 Suomen aikaa seuranaan Ryan Palmer ja Corey Conners. C More Sport 1 -kanava esittää kilpailusta päivittäin suoria lähetyksiä.     

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje