[6][5]

[6][5]
Kilpagolf - LPGA Tour

Kylmäpäinen ratkaisu toi Kimille historian suurimman rahapalkinnon naisten golfissa

Sei Young Kim tuuletti antaumuksella uran maukkainta voittoaan. Kuva: Getty Images

Uusintaa odotellut Charley Hull ei pystynyt uusimaan kolmen vuoden takaista yllätystään.

Sei Young Kim (-18) upotti sunnuntaina Tiburon Golf Clubin kentän 18. reiän viheriöllä 7,5-metrisen birdie-putin, mikä toi hänelle naisten golfin kaikkien aikojen suurimman yksittäisen rahapalkinnon, 1,5 miljoonaa dollaria.

LPGA Tourin kauden 2019 finaalikilpailua CME Group Tour Championshipiä alusta asti johtanut Kim oli jo hetken ahdistettuna nurkkaan, kun avauskierroksen jälkeen parasta peliä kentällä esittänyt Charley Hull syttyi näyttävään loppukiriin. Englantilainen teki seitsemän viimeisen reiän jaksossa viisi birdieä, joista kolme perätysten kierroksen loppuun.

Uusinta ehti jo näyttää todennäköiseltä, kunnes korealaiselta löytyi tiukassa paikassa vielä yksi, lyömättömäksi osoittautunut valttikortti.

Voitto oli Kimille, 26, kauden kolmas. Päätöskisasta kuitattu jättipotti oli lähes kolme kertaa suurempi kuin kahdesta edellisestä voittoturnauksestaan saadut palkintorahat yhteensä.

Kim oli ennen finaaliturnausta seitsemäntenä kiertueen pistelistalla. Ennen tätä vuotta vain muutamalla rankingin kärjen tuntumassa olleella pelaajalla oli mahdollisuus voittaa miljoonan dollarin bonuspotti. Tänä vuonna kyseinen summa yhdistettiin kilpailun ykköspalkintoon, johon kenellä tahansa turnauksen 60 osallistujasta oli mahdollisuus päästä käsiksi.

Euroopan tämänvuotisen Solheim Cup -joukkueen sankareihin kuulunut Hull on voittanut yhden kilpailun LPGA Tourilla yllätettyään kiertueen tähdet kolme vuotta sitten käydyssä finaaliturnauksessa. Hän olisi tasatilanteeseen yltäessään päässyt yrittämään Kimin puhtaan playoff-tilaston katkaisua. Jälkimmäinen on päätynyt LPGA-urallaan neljä kertaa uusintaan ja voittanut jokaisen.

Neljännellä kierroksella loistanut (65) Daniella Kang jakoi Nelly Kordan kanssa kolmannen sijan, kaksi lyöntiä voittajalle hävinneenä. Maailmanlistan kolmonen, Korda, oli monen papereissa vahvin voittajasuosikki ennen viimeistä kierrosta, mutta ei saanut pidettyä takaysillä avauksiaan riittävästi kontrollissa.

Kimillä on koossa nyt kymmenen ykköstilaa LPGA Tourilta. Viisi muuta ammattilaisvoittoa ovat tulleet Korean kiertueelta.

LPGA Tourilla pyyhkii hyvin

Naisten Yhdysvaltain kiertue julkisti viime viikonloppuna ensi vuoden kilpailukalenterinsa. Ohjelmassa on 34 turnausta, joiden yhteenlaskettu palkintopotti on 75,1 miljoonaa dollaria eli lähes viisi miljoonaa taalaa enemmän kuin tänä vuonna.

Kiertueen komissaari Mike Whan oli luonnollisesti innoissaan, että LPGA:n kokonaispalkintosumma nousee kaudella 2020 tuntuvasti jo toista vuotta peräkkäin.

”Se on osoitus sponsoreilta ja kansainvälisiltä teollisuusyhteistyökumppaneilta saamastamme tuesta”, hän sanoi.

Kalenterista poistuu kaksi kilpailua ja tilalle tulee kolme uutta. Näistä kaksi pelataan LPGA:n kotiosavaltiossa Floridassa. Suomalaisittain tulevan kauden mielenkiintoa lisää Matilda Castrenin nousu kiertueelle syksyn karsinnoista.

Kausi 2020 käynnistyy tammikuun puolivälin jälkeen Lake Buena Vistassa Floridassa pelattavalla, edellisen kauden turnausvoittajille tarkoitetulla kilpailulla. Heti seuraavalla viikolla on vuorossa ensimmäisen kerran kiertueen kalenterissa oleva Boca Ratonin turnaus. Tämä palkintoarvoltaan kahden miljoonan dollarin kilpailu on koitos, missä Castren mahdollisesti tulee tekemään LPGA-debyyttinsä.

LPGA Tourin finaaliturnauksen pääsponsori CME Group tuplasi kauden loppuhuipennuksen palkintopotin viiteen miljoonaan kaudeksi 2019. Ensi vuonna tuntuvaa nousua palkintosummissa on tiedossa muun muassa Women’s PGA Championshipissä sekä The Dow Great Lakes Bay Invitationalissa, yhteensä 750 000 dollarin edestä.

Jälkimmäinen kuuluu 2,3 miljoonan dollarin kokonaispotillaan naisten kolmen rahakkaimman kilpailun joukkoon, kun majoreita ja finaaliturnausta ei oteta huomioon.