10.–17.12. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[3][2]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Open-paikka valui loistavan turnauksen Skotlannissa pelanneen Kalle Samoojan käsistä

Kalle Samooja kamppaili mainiosti lajin isojen tähtien joukossa. Kuva: Getty Images

Caddielleen potkut lauantaina antaneen Samoojan pieni herpaantuminen takaysillä vei mahdollisuuden huippusijoitukseen ja Royal Portrushin ”matkalippuun”.

Kalle Samooja taisteli isolla sydämellä kesän kovatasoisimpiin kuuluneessa Euroopan kiertueen turnauksessa Scottish Openissa. Pääsy kymmenen joukkoon jäi lopulta kahden ja yksi kolmesta tarjolla olleista Open-paikoista kolmen lyönnin päähän.

Turkulainen sijoittui kokonaistuloksellaan 268 (-16) jaetulle 20. sijalle.

Samooja teki lupaavasti rei’illä 1−9 enemmän birdiejä kuin minään muuna pelipäivänä, yhteensä kolme kappaletta. Hän oli tässä vaiheessa parhaimmillaan top 6:ssa, mutta toisella kenttäpuoliskolla kuvaan astui virheet.

Hän aloitti sisääntulon bogilla, mutta nosti uudelleen osakkeitaan tehtyään peräkkäiset birdiet rei’illä 13 ja 14. Toiveet Open-paikasta olivat yhä elossa, mutta 16. reiän (par 5) – missä Samoojalle oli kirjattu birdie aiempina päivinä – bogey oli kova takaisku.

Samooja iski päivän kuudennen birdien seuraavalle, mutta joutui ottamaan vielä yhden bogeyn vastaan lyömällä 18. viheriöllä lyhyen par-putin ohi.

Scottish Openissa heltisi kolmelle parhaalle top 10:een sijoittuneelle pelaajalle – joilla ei vielä osallistumisoikeutta ollut – paikka ensi viikon Open Championshipiin. Ne menivät Ranskan Benjamin Hebertille, Englannin Andrew Johnstonille ja Italian Nino Bertasiolle.

”Olihan se hyvä yritys metsästää vikoja paikkoja. Ei vaan ollut tällä kertaa mulle. Pari harmittavaa puttia meni lopussa ohi, mutta kyllä
minä kohtalaisen tyytyväinen peliesitykseeni olen”, Samooja kertoi tiedotteessa.

”Pallonlyönti oli vahvaa läpi viikon. Griiniosumissa olin todella ylhäällä koko porukkaan nähden ja putterikin toimi ihan kelvollisesti. Kun useamman karsiutumisen jälkeen pystyi laittamaan tällaisen kisan kasaan, niin täytyy olla tyytyväinen. Maailmanlistan pisteiden perusteella (tämä oli) jopa PGA Tourin tämän viikon kisaa kovempi.”

Lauantaiaamuna annoin caddielleni potkut.

Samooja jakoi kiitosta caddielleen, skotlantilaiselle Daniel Mulveylle. Samoojaa hieman nuorempi mies tuli täksi viikoksi mukaan, sillä hän irtisanoi vanhan caddiensa.

”Funtsin viime kilpailun jälkeen, ettei pelissä sinänsä mitään vikaa ole, vaan enemmän tekemisessä kentällä. Lauantaiaamuna annoin
caddielleni potkut. Mulveyn tunnen jo Challenge Tour -vuosilta. Hän toi tekemiseen uutta särmää ja terävyyttä. Katsotaan pääsemmekö
jatkosta yhteisymmärrykseen.”

Suomalaisista ET-pelaajista caddietaan ovat tällä kaudella vaihtaneet myös Mikko Korhonen ja Kim Koivu.

Samoojan esitys Renaissance Clubin kentällä North Berwickissä pelatussa kilpailussa oli viiden peräkkäisen karsiutumisen jälkeen ilahduttavan tasokas. Kauden ja uran ainoa top 10 -sijoitus on peräisin Kenya Openista, missä hän oli kuudes.

Mikko Korhonen pelaa ensi viikolla ainoana suomalaisena kauden viimeisessä major-kilpailussa. Kuva: Getty Images

Tämänviikkoinen Scottish Open on silti kohoamassa hänen tulokaskautensa − toistaiseksi − parhaaksi saavutukseksi. Uran parhaat tienestit ovat nousivat tuplasti suuremmaksi (69 352 euroa) kuin ET:n pienempiin kisoihin kuuluvassa Nairobin turnauksessa.

Mikko Korhonen sai kilpailun neljännellä kierroksella pelinsä osa-alueet kohdilleen. Se johti tulokseen 67 , jonka siivittämänä sijoitus parani vajaalla parillakymmenellä pykälällä.

Korhonen teki etuysillä kaksi birdieä ja kierros eteni virheettömästi aina 11. reiälle saakka, missä hän teki päivän ensimmäisen ja viimeisen boginsa. Rahkeissa riitti tämän jälkeen vielä ruutia kolmen birdien edestä hänen viimeisteltyä kisan toiseksi parhaimman tuloksensa.

”Tänään oli ihan ok päivä, löin ajoittain ihan hyviä golflyöntejä. Puttasin myös hyvin”, Korhonen sanoi.

Vaikka kokonaistulokseen 273 (-11) päätynyt Korhonen ei avauskierroksen jälkeen enää yltänyt kärjen tahtiin tai kamppailuun korkeista sijoituksista, oli hän varsin tyytyväisen oloinen kokonaispanokseensa North Berwickissä.

”Ihan hyvä kilpailu oli, ei voi valittaa”, 48. sijan Rolex-sarjaan kuuluvassa kilpailussa jakanut helsinkiläinen totesi.

Olosuhteet Renaissance Clubin kisa-areenalla olivat helpohkot ja alusta jopa säyseä, mikä ilmeni tavallista kovempana tulostasona.  Ensi viikolla uransa ensimmäisessä Open Championship -kilpailussa pelaava Korhonen ei tätä taustaa vasten uskonut uudehkolla kentällä käydyn turnauksen palvelevan torstaina alkavaa majoria.

”En usko, että näillä olosuhteilla on mitään tekemistä Openin kanssa, joten sinänsä ei ehkä paras mahdollinen valmistava kisa. Täällä pinnat olivat pehmeät ja tuulta ei nimeksikään. Veikkaan, että ensi viikolla on juuri päinvastoin.”

Turnauksen voitto meni uusinnan jälkeen Itävallan Bernd Wiesbergerille.

Scottish Open oli kauden kolmas Rolex-sarjan turnaus. Mestari kuittasi seitsemän miljoonan dollarin eli noin 6,2 miljoonan euron palkintopotista hieman toista miljoonaa euroa.

Juttua päivitetty 14.7. kello 23.29

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)

  • golftintti says:

    Taas on pakko purnata suomalaisten ylioptimismin aiheuttamasta negatiivisuudesta on kyseessä kisa kuin kisa.
    Samooja pelasi aivan loistavan kisan! Jutun otsikon olisi pitänyt nostaa se kärkeen ja jatkaa open-paikankin olleen lähellä. Nyt ensin painetaan peukkua alas ja sitten vähän lohtua päälle.
    Valitettavasti muu media oppi jostain jo lauantaina että open-paikka oli se tärkein tavoite ja otsikot olivat sen mukaisia. Esim. ”Open-paikka jäi 3 lyönnin päähän” – siis epäonnistuminen.