Oosthuizen mestarien mestariksi - Golfpiste.com

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista

9.–16.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[18][29]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Oosthuizen mestarien mestariksi

Maailmanlistalla neljänneksi. Louis Oosthuizenin kuudesta ET:n ykköstilasta kolme on tullut Etelä-Afrikassa © Getty Images

Viiden lyönnin johto sulaa nopeasti mikäli kärkipelaaja tekee tuplan ja takaa-ajaja pari birdietä. Louis Oosthuizen räpiköi lauantain kierroksen, päätöspäivänä Durban Country Clubilla epäonnisia sattumia kertyi Scott Jamiesonille.

Oosthuizen pelasi kierrostulokset 68-64-74-66. Yksi heikko kierros ei tuhonnut mahdollisuuksia. Viimeisen kierroksen paineet näkyivät selvästi Jamiesonin harteilla. Ensimmäinen erhe tuli kahdeksannella, avaus meni puskiin, tuloksensa tupla. Skotti kohmettui, hän ei onnistunut tekemään seuraavaa birdietä ennen viimeistä. Eaglechippi noin 35 metrin matkalta jäi vain parin sentin päähän. Jamiesonilla on pettymyksestä huolimatta Etelä-Afrikan kauden 2013 kisoista sijaluvut kolme, yksi ja kaksi. Rahalistalla hän on ykkönen.

”Ei ole häpeä hävitä Louis Oosthuizenille. Minulla oli vielä tuon tuplan jälkeen runsaasti paikkoja, en kyennyt niitä käyttämään”, Jamieson summasi.

Haave Mastersiin osallistumisesta elää vahvana, sillä kakkostilakin nostaa häntä noin 30 sijaa 70:n kieppeille World Rankingilla. 50 parasta maaliskuun lopun listalta saa vielä nykyisten pelaajien lisäksi kutsun kauden ensimmäiseen majoriin.

Kestomenestyjän ainesta

Louis Oosthuizenin ykköstila tuotti hänelle 350.000 euroa. Samalla hän nousi maailmanlistalla neljänneksi, joka on uran paras sijoitus. Rory McIlroy on omassa luokassaaan, Luke Donald ja Tiger Woods myös niin kaukana, että heidän ohittamisekseen Oosthuizen tarvitsee vielä aikaa.

Surkean kauden 2011 jälkeen Oosthuizen on pelannut vakuuttavasti yksittäisiä notkahduksia lukuunottamatta. Viimeisistä kahdeksasta kilpailustaan hän on ollut seitsemän kertaa top-10 listalla. Pelaamisen palaset ovat varsin tasaisia , heikkouksia ei löydy ja Oosthuizenin svingiä luonnehditaan syystäkin yhdeksi parhaista.

Kun kaikki neljä kierrosta lähtevät oikeaan suuntaan on 30-vuotias etelä-afrikkalainen täysin kykeneväinen dominoimaan kilpailua samalla tavalla, kuin Openissa 2010. Tuolloin hän voitti toisen sijan jakaneet pelaajat seitsemällä lyönnillä.

European Tourin seuraava kisa on varsinainen makupala. Torstaina käynnistyvässä kilpailussa kohtaavat toisensa Tiger Woods ja Rory McIlroy. Myös Mikko Ilonen avaa kautensa, hän pelaa putkeen myös seuraavilla viikoilla Qatarissa sekä Dubaissa.

Teemu Tyry

title_69191

Scott Jamieson kiersi lauantaina Durban Country Clubilla major-voittaja Louis Oosthuizen rinnallaan. Skotti ei nimeä kumarrellut, tahmean alun jälkeen hän löysi vireen joka toi kuusi lyöntiä etelä-afrikkalaista paremman tuloksen (68-74).

Jamiesonilla on nyt enemmän kuin tuhannen taalan paikka saavuttaa kuluvalla kaudella jo toinen ET:n voitto Etelä-Afrikassa. Hän oli paras kahden kierroksen mittaisessa Nelson Mandelan nimeä kantaneessa kilpailussa joulukuun puolella. Tuolloin hän pelasi toisen kierroksen märän kelin johdosta lyhennetyllä kentällä tulokseen 57. Tätä numeroa Louis Oosthuizen käyttää usein tunnuksenaan, sillä se on hänen paras tuloksensa yksittäisellä kierroksella.

Jamieson oli kolmas kauden avauskisassa, joka sekin pelattiin Etelä-Afrikassa.

”Kahdeksannella reiällä (par-5) upean rautalähestymisen jälkeen tekemäni eagle oli hyvin tärkeä. Se antoi hurjasti lisää virtaa ja uskoa tekemiseeni” , Jamieson löysi lauantain kierroksen käännekohdan.

29-vuotias Jamieson on pelannut ET:lla kaudesta 2011. Tuolloin hän pelasi neljä ensimmäistä kisaansa Etelä-Afrikassa, viimeisessä näistä sijiotus oli hienosti kuudes. Saman kauden kesäkuukausina Jamieson oli kolmas sekä Skotlannin avoimissa kuin myös BMW Championshipissa.

Vaikka hän tienasi rahaa kahdella ensimmäisellä kaudellaan yhteensä yli miljoona euroa, voittotili aukeni vasta joulukuussa 2012 Etelä-Afrikassa.Merkityksellistä Jamiesonin tulevaisuudelle on mahdollisen voiton myötä se, että hän saisi sen myötä toisen jalan oven väliin reikäpelimestaruuksiin, jotka käydään helmikuussa Arizonassa. Tällä hetkellä hän on maailmanlistalla sadantena, reikäpeleihin otetaan listan 64 ensimmäistä.

Uran ensimmäiset vuodet ammattilaisena eivät ollee helppoja. Jamieson kierteli minitoureja, ET:n karsinnoissa hän tiplasi kolme kertaa, ja sai kortin pääkiertueelle CT:n kautta 2010.

Mikäli Jamiesonin menestys jatkuu kahden seuraavan kuukauden aikana, hän voi nousta 50:n joukkoon WR:lla ja samalla Mastersiin.

Skotlannilla on viisi miestä WR:n sadan ensimmäisen listalla. Paul Lawrie (44-v) on kokenut uuden golfkevään, hän on 10. Tulevaisuuden miehiä edustavat Martin Laird (71.) sekä Jamieson (100.). Pian nelikympppinen Stephen Gallagher (98.) täydentää viisikon, jonka keskinäisessä järjestyksessä Jamieson saattaa jo sunnuntain jälkeen olla kakkonen.

Viiden lyönnin päässä Jamiesonista vaanivat Julien Quesne, Thongchai Jaidee sekä Louis Oosthuizen.

title_68811

2.pv

Louis Oosthuizenin kärkipaikka Volvo Golf Champions-kilpailussa tuskin yllättää ketään. Kaudella 2012 hän loisti ympäri maailman, voittoja kertyi vain kaksi, top-ten sijoituksia peräti 14. World Rankingilla hän nousi 32 sijaa kuudenneksi. Mastersissa Oosthuizen teki unohtumattoman albatrossin häviten vasta uusinnassa Bubba Watsonille.

Ykköstila Durbanissa nostaisi hänet oletettavasti World Rankingilla neljänneksi ohi Justin Rosen ja Adam Scottin. Seuraava ohitettava olisikin Tiger Woods, jonka Luke Donald jätti listan kolmanneksi ennen vuoden vaihdetta.

Thongchai Jaidee ja Scott Jamieson ( -11) ovat meneillään olevassa kisassa lyönnin päässä, seuraavien tulos on -5, joten edessä saattaa olla kolmen kauppa. Miesten keskinäisessä vertailussa Oosthuizen on kaikilla mittareilla huomattavasti edellä, myös yleisön kannustus on etelä-afrikkalaisen puolella.

title_69037

Ernie Els (68-72) kulki toisella kierroksella naama mutrulla. Putti ei pudonnut, Els menetti otteen kärken. British Openin voittonsa jälkeen hän on pelannut odotuksiin nähden heikosti, vain yhden kerran (2.) Els on sijoittunut 15:n parhaan joukkoon. 33 pelaajan Volvo Golf Champions-kilpailussa hän kykenee nousemaan vielä korkeallekin, voittoon yltäminen vaatisi rajua petrausta perjantain esitykseen.

Teemu Tyry

title_69184

Thongchai Jaidee kaasutteli muilta karkuun kauden 2012 voittajien kisan avauspäivänä. Ensimmäistä kertaa Etelä-Afrikassa kilpaileva Jaidee oli kymmenen reiän jälkeen jo kuusi alle. Parhaimmillaan hänen johtonsa oli viisi lyöntiä.

Thaimaalainen siirtyi ammattilaiseksi vasta 30-vuotiaana, ET:lla hän pääsi voittojen makuun Malesiassa (2004 ja 2005), ykköstiloja kertyi myöhemmin myös Indonesiasta ja Koreasta. Moni kuvitteli Jaideen näyttäneen jo parhaan osaamisensa kun kausi 2011 41-vuotiaana oli varsin vaisu.

Jaidee teki kuitenkin hienon paluun 2012, voitto Walesissa kylmässä ja sateessa oli iso uusi aluevaltaus. Loppukaudellakin pelit kulkivat, neljässä viimeisessä kisassa tuli kolme top-ten sijoitusta ja 17. tila. Maailmanlistalla Jaidee on 80. Voitto Etelä-Afrikassa nostaisi häntä lähelle 50:n rajaa, jonka oikealle puolelle päätyminen maaliskuun lopulla toisi paikan Mastersiin.

Jaidee on pelannut yhteensä 17 majoria melko vaatimattomalla menestyksellä. Yksittäisenä valopilkkuna on 13. sija British Openissa.

Durban Country Clubilla lähimpänä olevat Ernie Els ja Louis Oosthuizen ovat kovia kantoja kaskessa. Kumpikin on pelannut kymmeniä kierroksia viikonlopun kisakentällä.

Nuorista tähdistä torstaina sukelsivat tuloslistan hännille Branden Grace, Torbjörn Olesen sekä Matteo Manassero, jotka kaikki ovat kymmenen lyöntiä Jaideeta jäljessä.

Teemu Tyry

title_53823

Ennakko

European Tourin voittajien kisa, Volvo Golf Champions pelataan kolmannen kerran. Peliareenana viikonloppuna on maineikas Durban Country Club, joka on useasti valittu maailman sadan parhaan kentän joukkoon. Etelä-Afrikan mestaruudesta sillä on pelattu 17 kertaa.

Mukana on vain 33 pelaajaa, joista 28 voitti kaudella 2012. Näiden lisäksi osallistumisoikeus on annettu supertähdille, jotka ovat nostaneet voittopystiä Touriilla kymmenen kertaa tai useammin.

Etelä-Afrikka marssittaa kehiin Charl Schwartzelia lukuunottamatta koko ykkösketjunsa. Louis Oosthuizen oli syksyllä hurjassa vireessä, hänen lisäkseen isoja odotuksia on edellisvuoden komeetan Branden Gracen ja Ernie Elsin yllä. Retief Goosen on vielä keskenkuntoinen elokuisen selkäleikkauksensa jäljiltä.

Grace oli vuoden 2012 suurin yllättäjä. Menetettyään korttinsa hän sai sen takaisin syksyn 2011 karsinnoissa. Tuolloin 23-vuotias nuorukainen pisti täyden höyryn päälle heti vuoden alussa voittaen kahdesti kotimaassaan ET:n kisan. Näistä jälkimmäinen oli nimenomaan Volvo Golf Champions. Myöhemmin keväällä hän valtasi Kiinan avoimet, loppukaudesta voittokannu nousi vielä kerran ET:n Etelä-Afrikan kisassa sekä Sunshine Tourilla. Rahaakin hän ansaitsi ympäri maailman yli kolme miljoonaa euroa.

Maailmanlistalla Grace nousi 237 sijaa, tuorein noteeraus on 34. Paikka on jo varmistettuna mm. World Tourin reikäpelimestaruuteen sekä Mastersiin.

Ernie Els on povannut Gracesesta seuraavaa etelä-afrikkalaista major-voittajaa.

”Brandenin matala ja menevä pallon lentokaari sopii varsin hyvin British Openiin”, Els perustelee.

”Hänellä ei ole pelkoja. Branden on jo juniorista asti kyennyt tekemään alhaisia kierrostuloksia, se on pohja hänen menestykselleen. Tosiasia kuitenkin on, että hän yllätti kaikki asiantuntijat kaudella 2012”, kertoo omana mielipiteenään valmentajaguru Pete Cowen.

Grace pakkaa pian matkalaukkuunsa hieman enemmmän tavaraa ja suuntaa USA:han, jossa hän pelaa isojen kisojen ohella tavallisia PGA Tourin kisoja. Majapaikan hän on varannut Floridasta, Palm Beach Gardenista, jossa naapurustossa asuvat mm. Louis Oosthuizen, Charl Schwatzel sekä Ernie Els.

”Tämän kauden tavoite on oppia menestymään PGA Tourilla, siellä on kovin kilpailu”, Grace suunnittelee.

Hän jakaa vuolaasti kehuja Louis Oosthuizenille.

”Siitä asti kun ryhdyin ammattilaiseksi, olen pyrkinyt ottamaan hänen tavastaan tehdä asioita oppia, niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin”.

title_62368

Volvo Golf Champions kilpailun voittaja kuittaa 350.000 euroa. Yksikään pelaaja ei karsiudu, viimeinenkin kuittaa lähes 25.000 euroa. Erikoisuutena on se, että amatöörien Volvo World Golf Challengen finalistien parhaat ovat mukana ryhmissä perjantain kierroksella aiempien kahden vuoden malliin.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje