18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Onko PGA Tour ajautumassa umpikujaan koronaviruksen kanssa?

Dustin Johnson (vas.) ja Ian Poulter lounastivat Brooks Koepkan (oik.) sekä hänen caddiensa Ricky Elliottin kanssa viime viikon kilpailussa. Sittemmin Elliotilla on todettu koronavirus. Kuva: Getty Images

Viisi pelaajaa joutuu jättämään Travelers Championshipin väliin koronaviruksen takia. Tilanne alkaa näyttää pahalta, etenkin kun turvatoimet kisapaikoilla ovat pettäneet pahemman kerran.

Koronavirustilanne on äitymässä PGA Tourilla. Tällä viikolla pelattavasta Travelers Championshipistä ovat vetäytyneet jo Brooks ja Chase Koepka, Webb Simpson, Cameron Champ ja Graeme McDowell.

Viisikosta vain Champilla on todettu koronavirus. McDowell ja Brooks Koepka vetäytyivät, sillä molempien caddiet, Ken Comboy ja Ricky Elliot, ovat saaneet positiivisen tuloksen koronavirustestistä. Chase Koepka taas vetäytyi kisasta pelattuaan harjoituskierroksen veljensä ja sairastuneen caddien kanssa. Chase Koepkalle tilanne on tavallistakin harmillisempi, sillä hän sai paikan kisaan maanantaikarsinnan kautta. Simpsonilla on perhepiirissä kaksi koronaviruspotilasta, joten hänkin jättää kisan väliin.

”Kun mietin viime päiviä, niin olen ollut vähän uupunut ja paikkoja on särkenyt. En ajatellut sen liittyvän koronavirukseen, mutta kun Kennyllä on todettu virus – ja me olemme viettäneet paljon aikaa yhdessä viimeisen 10 päivän aikana – minunkin on otettava nämä oireet nyt vakavammin. Siksi vetäydyn kisasta”, McDowell sanoi.

Samalla hän tuli kertoneeksi koronaviruksen mentaalisen haasteen: koskaan ei voi olla varma siitä, missä ja kenellä virus on. Henkisesti tilanne voi käydä siksi raastavaksi.

Todennäköisesti molemmat caddiet ovat saaneet tartunnan hautajaisista, joihin he osallistuivat Orlandossa pari viikkoa sitten. Myös Koepka ja McDowell olivat tilaisuudessa paikalla.

Caddiet joutuvat olemaan sivussa pari viikkoa, mutta pelaajat voivat halutessaan palata tositoimiin toisen caddien avustamana. Tämänviikkoiseen kisaan he eivät pysty osallistumaan, sillä itämisvaiheessa testitulos saattaa olla negatiivinen vielä jopa kuuden päivän ajan altistumisesta vaikka henkilö virusta kantaisikin. Kuinka monta potentiaalista viruksen kantajaa ja tartuttajaa PGA Tourin kilpailuja kiertävässä ihmisyhteisössä sitten on? Tälläkin hetkellä useita ja siksi pelaajien keskuuteen alkaa levitä pienimuotoinen paniikki.

PGA Tourilla ja Korn Ferry Tourilla on otettu kolmen ensimmäisen kisaviikon aikana lähes 2800 koronavirustestiä. Positiivisia niistä on ollut seitsemän. Prosentuaalisesti mitätön määrä – 0,25% – mutta PGA Tourille tilanne on hyvin kiusallinen. Kun kisoja jatkettiin moni pelaaja ilmaisi huolensa siitä, että paluu on liian aikaisin. Tiukoista testauskäytännöistä ja turvaohjeista huolimatta virus voi päästä leviämään, kuten nyt on jo käynyt. Ja aivan kuten isommassakin mittakaavassa, on sen pysäyttäminen läheisessä kanssakäymisessä toimivassa ihmisjoukossa hankalaa ellei mahdotonta.

Useat toimittajat ovat myös raportoineet, etteivät kaikki pelaajat ja caddiet suinkaan ole noudattaneet ohjeita kovinkaan huolellisesti. Rangella pelaajat ovat turisseet pienissä porukoissa, heitelleet yläfemmoja tavalliseen tapaan ja tappaneet aikaa käymällä läpi toistensa mailavalikoimia tehden mailoilla myös harjoitussvingejä. Ohjeita ei todellakaan ole noudatettu tarkasti. Kiertueen kannalta ikävintä on, että PGA Tour on antanut sen tapahtua. Kaikki on tapahtunut lukuisten valvovien silmien edessä, eikä asiaan silti ole haluttu puuttua.

Pieni lipsuminen siellä, toinen täällä ja tilanne alkaa riistäytyä käsistä. Ja nyt ollaan siinä pisteessä.

PGA Tour on jo antanut uudet, entistä tiukemmat ohjeet testausta ja varotoimenpiteitä varten, mutta olennaisinta on viedä ohjeet käytäntöön. Halukkuutta siihen tuskin enää puuttuu, sillä juuri nyt näyttää siltä, että jos PGA Tour ei pian saa tilannetta hallintaan, loppuvat pelit kiertueella alkuunsa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (2 kpl)